Γιατί έπεσε «μαύρο» σε τέσσερις εκδόσεις της Wikipedia

Γιατί έπεσε «μαύρο» σε τέσσερις εκδόσεις της Wikipedia
epa06898360 Wikipedia co-founder Jimmy Wales speaks during the Digital Innovation Forum in Taipei, Taiwan, 19 July 2018. The Forum highlights different aspect of innovation in the field of Virtual reality (VR), AVR, blockchain technology, privacy, digital security, and Information validation. EPA/RITCHIE B. TONGO
Δεν ευθύνεται για αυτό κάποιο τεχνικό πρόβλημα, αλλά οι ίδιοι οι διαχειριστές που διαμαρτύρονται.

Τέσσερις γλωσσικές εκδόσεις της Wikipedia «μαύρισαν» την Πέμπτη: Η γερμανική, η δανέζικη, η τσέχικη και η σλοβάκικη. Κι ο λόγος δεν είναι κάποιο τεχνικό πρόβλημα, αλλά η διαμαρτυρία των διαχειριστών τους για έναν επερχόμενο κανονισμό ο οποίος μπορεί να περάσει από την ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για τη νέα Οδηγία για τα Πνευματικά Δικαιώματα που προωθεί το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και αλλάζει το συγκεκριμένο τοπίο στα ψηφιακά μέσα για πρώτη φορά στην ιστορία.

Οι διαχειριστές των σελίδων αντιδρούν συγκεκριμένα για το Άρθρο 13, το οποίο προβλέπει πως μεγάλες ιστοσελίδες, όπως η Wikipedia, ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσουν ειδική τεχνολογία που θα σκανάρει οποιοδήποτε περιεχόμενο ανεβαίνει ούτως ώστε να εντοπίζονται πιθανές παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. Ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο βλέπουν αυτήν την κίνηση ως ένα πιθανό μέσο παρακολούθησης και λογοκρισίας.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ίδρυμα Wikipedia την Τετάρτη, υπήρξαν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις διαμαρτυρίας στο παρελθόν – και πιο συγκεκριμένα κατά των SOPA και PIPA που αφορούσαν τους κανονισμούς κατά της διαδικτυακής πειρατείας το 2012, και τελικά απέτυχαν να περάσουν.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολύ έντονες διαμαρτυρίες κατά του Άρθρου 13, ιδιαίτερα στη Γερμανία όπου πραγματοποιήθηκαν ακόμη και πορείες διαμαρτυρίας.

Πολλοί διαχειριστές και πωλητές τεχνολογίας παρακολούθησης ψηφιακού περιεχομένου βλέπουν την προωθούμενη μέθοδο ως μια πολύ καλή ιδέα. «Στο τέλος θα καταλήξουν όλα σε ένα πάρτι των δικηγόρων εξαιτίας της τεράστιας δυσπιστίας στις νέες τεχνολογίες», ανέφερε στον λογαριασμό του στο LinkedIn ο Steffen Holly, επικεφαλής του τμήματος μέσω ενημέρωσης του Ινστιτούτου Fraunhofer στη Γερμανία.