Γιατί επικρατεί σύγχυση στους κόλπους της τρόικας

Γιατί επικρατεί σύγχυση στους κόλπους της τρόικας
The Netherlands' Finance Minister Jeroen Dijsselbloem (L) attends his first news conference after being appointed new Eurogroup President during a euro zone finance ministers meeting in Brussels January 21, 2013. Dijsselbloem, a first-time minister previously best known as a specialist on agriculture and education, succeeded the long-serving Jean-Claude Juncker as head of the Eurogroup of finance ministers. At right sits Luxembourg's Prime Minister and former Eurogroup Chairman Jean-Claude Juncker. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS) - RTR3CRQS

Οι δανειστές πιστεύουν ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει πριν τον Δεκέμβριο – Προβληματισμός στην ΕΚΤ.

Τα χρονοδιαγράμματα αναφορικά με την τήρηση των όρων της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης και τον κρίσιμο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι ασφυκτικά και προκαλούν από σύγχυση έως τριγμούς στους κόλπους των δανειστών της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται η FAZ, από την πλευρά του το

θεωρεί αδύνατο «η τρόικα των δανειστών συναποτελούμενη από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ (…) να μπορέσει να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Κι αυτό κυρίως διότι οι μεταρρυθμίσεις μπόρεσαν να επικυρωθούν με μεγάλη καθυστέρηση, λόγω της μεσολάβησης των εθνικών εκλογών. Ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό πακέτο ήρθε προς ψήφιση στην ελληνική βουλή μόλις τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Η αξιολόγηση της τρόικας μπορεί να ξεκινήσει μόνο κατόπιν της επικύρωσής του από το κοινοβούλιο και θα διαρκέσει περισσότερες εβδομάδες. Στις Βρυξέλλες πιθανολογείται ότι η τρόικα θα είναι από την πλευρά της έτοιμη το νωρίτερο στις αρχές Δεκεμβρίου».

Σύμφωνα με την FAZ η καθυστέρηση στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και της αξιολόγησης ενδέχεται επίσης να «πυροδοτήσει μια νέα διαμάχη μεταξύ της ΕΚΤ και των ευρωπαίων υπ. Οικονομικών, γεγονός που υποδηλώθηκε άλλωστε και πριν από περίπου δύο εβδομάδες στο πλαίσιο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο». Στο επίκεντρο της νέας αυτής διαμάχης, σημειώνει η εφημερίδα, βρίσκεται ως επί το πλείστον, το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης και της εκκαθάρισης των προβληματικών ελληνικών τραπεζών. Ειδικότερα αυτό που απασχολεί την ΕΚΤ είναι το χρονοδιάγραμμα αλλά και οι όροι με τους οποίους θα απελευθερωθούν από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕSM τα κεφάλαια που προβλέπονται για τις παραπάνω διαδικασίες. Τα θέματα αυτά είναι άρρηκτα συνδεμένα με την πορεία της αξιολόγησης της τρόικας.

«Αμφίβολο παραμένει αν τα μέσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσαν να απελευθερωθούν εφόσον μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου πληρωθούν μεν οι χρηματοπιστωτικοί όροι, αλλά τρόικα δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την αξιολόγηση στο σύνολό της. Ωστόσο όπως άφησε να διαφανεί ο Μάριο Ντράγκι στο πρόσφατο Eurogroup, σύμφωνα με πηγές, η EKT θέλει να ολοκληρώσει τόσο τον έλεγχο των τραπεζικών ισολογισμών όσο και τα stresstest έγκαιρα».

Από την πλευρά του επικεφαλής της ΕΚΤ, σημειώνει η FAZ, η πίεση είναι μεγάλη επειδή σε κάθε περίπτωση, αρχής γεγομένης από την 1η Ιανουαρίου 2016, τίθεται σε ισχύ η νέα κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών.

Πηγή: Deutsche Welle