Γιατί εξαφανίζονται οι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι;

Γιατί εξαφανίζονται οι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι;
epa02242617 A bank clerk counts yuan banknotes at a bank outlet in Suining in southwest China's Sichuan province 09 July 2010. China will keep renminbi exchange rates at a 'basically stable and reasonable' level, according to its top foreign exchange regulator on 08 July. The State Administration of Foreign Exchange issued a statement 08 July saying market pressure for a stronger yuan is easing because investors are buying more dollars as a hedge against the European debt crisis. EPA/ZHONG MIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Κίνα φιλοξενεί 50 άτομα με προσωπική περιουσία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και άνω. Ένας εξ’ αυτών, ο Γκουό Γκουανγκτσάνγκ, έχει εξαφανιστεί.

 

Με περιουσία καθαρής αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Γκουανγκτσάνγκ είναι ένας πολύ γνωστός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης και επενδυτής σε πολλές κινεζικές βιομηχανίες.

Με επενδυτικό όχημα τον Όμιλο Fosun, ο Κινέζος μεγιστάνας δραστηριοποιείται σε διάφορα πεδία, από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέχρι την εξορυκτική βιομηχανία και τη λιανική πώληση. Αυτές οι δραστηριότητες έχουν οδηγήσει την εταιρεία του μεταξύ των πρώτων θέσεων στη λίστα των μεγαλύτερων ιδιωτικών εταιρειών στην Κίνα, μια χώρα όπου κυριαρχούν οι κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις.

Η εξαφάνιση του Γκουανγκτσάνγκ είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας σειράς ύποπτων συμβάντων που έχουν πλήξει την επιχειρηματική τάξη της Κίνας. Το 2015, συνολικά πέντε Κινέζοι επιχειρηματίες έχουν εξαφανιστεί. Ο Γιμ Φουνγκ, διευθύνων σύμβουλος της Guotai Yunan International, εξαφανίστηκε μόλις δύο εβδομάδες πριν τον Γκουό Γκουανγκτσάνγκ.

Συχνά, η οικονομική επίδραση ενός τέτοιου γεγονότος στην εταιρεία αυτού που αγνοείται είναι καταστροφική. Όταν ο Λι Χεϊτζούν, πρόεδρος της Hanenergy, δεν πήγε σε μια συνάντηση των μετόχων τον Μάιο του 2015, οι μετοχές έχασαν 47% της αξίας τους και η αξία της εταιρείας μειώθηκε κατά 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια!

Αυτές οι εξαφανίσεις δεν είναι απλές συμπτώσεις.

Συχνά, τα πρόσωπα που αγνοούνται εξαφανίζονται αφότου τους προσεγγίζουν οι κινεζικές αρχές στα πλαίσια έρευνας κατά της διαφθοράς. Από το 2013, μια σειρά επιχειρηματιών έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών με την υποψία της διαφθοράς. Οι έρευνες ξεκίνησαν εστιάζοντας σε τοπικούς αξιωματούχους, αλλά σύντομα επεκτάθηκαν σε στελέχη κρατικών εταιρειών και εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Γκουό Γκουανγκτσάνγκ βρέθηκε στο στόχαστρο της κινεζικής κυβέρνησης γι’ αυτό τον λόγο.

Η εκστρατεία κατά της διαφθοράς, που ξεκίνησε σαν μια ειλικρινής προσπάθεια εντοπισμού όσων εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, ίσως έχει εξελιχθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών. Και καθώς η κατάσταση της κινεζικής οικονομίας χειροτερεύει, οι αρχές αναζητούν έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Ίσως και να τον βρήκαν – στο πρόσωπο των Κινέζων δισεκατομμυριούχων.