Γιατί η Google απογοήτευσε τις αγορές

Γιατί η Google απογοήτευσε τις αγορές

Ο τεχνολογικός κολοσσός αν και ανακοίνωσε έσοδα 16,52 δισ. δολαρίων δεν ικανοποίησε τις προβλέψεις.

Είναι ποτέ δυνατόν να ανακοινώνεις έσοδα τριμήνου ύψους 16,52 δισ. δολαρίων και να απογοητεύεις τις αγορές; Αν μιλάμε για τον τεχνολογικό κολοσσό της Google είναι, καθώς οι αναλυτές είχαν βάλει ακόμη υψηλότερα τον πήχη περιμένοντας έσοδα στα 16.57 δισεκατομμύρια.

Η εταιρεία που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της στο τέλος της εβδομάδας, εμφάνισε επίσης κέρδη 6.35 δολαρίων, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 6.53 δολ. ανά μετοχή.

Συνολικά τα καθαρά κέρδη της Google μειώθηκαν σε 2,81 δισ. δολάρια ή 4,09 δολάρια ανά μετοχή έναντι 2,97 δισ. δολαρίων ή 4,38 δολάρια ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η πτώση οφείλεται στα χαμηλά έσοδα από το λεγόμενο cost-per-click, δηλαδή τα έσοδα από τις διαφημίσεις που προβάλλει η Google στους χρήστες της, τα οποία παρουσιάστηκαν μειωμένα κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με πέρσι. Η Google παρ όλα αυτά συνεχίζει να παραμένει ο κυρίαρχος παίχτης στον τομέα της mobile διαφήμισης, με περίπου το το 50% της αγοράς στην κατοχή της. Όμως το πρόβλημα είναι ότι ο ρυθμός αύξησης αρχίζει να επιβραδύνεται, και παίκτες όπως το Facebook κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

Επίσης μια άλλη εξήγηση είναι η αύξηση των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας, μέσω της αύξησης του προσωπικού της κατά 3.000 υπαλλήλους.

Αρκετοί αναλυτές ανάμεσα τους και ο Cantor Fitzgerald της Youssef Squali έχουν πρόσφατα εκφράσει τις ανησυχίες τους αναφορικά με τα περιθώρια κέρδους της Google λόγω αυξανόμενων δαπανών.