Γιατί η αγωγή της Σκάρλετ Γιόχανσον κατά της Disney μπορεί να αλλάξει το Χόλυγουντ

Γιατί η αγωγή της Σκάρλετ Γιόχανσον κατά της Disney μπορεί να αλλάξει το Χόλυγουντ
epa08142925 Scarlett Johansson arrives for the 26th annual Screen Actors Guild Awards ceremony at the Shrine Auditorium in Los Angeles, California, USA, 19 January 2020. EPA/DAVID SWANSON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Dan Reilly

Η Σκάρλετ Γιόχανσον δεν ήταν η πρώτη σταρ που παραπονέθηκε για την ενδεχόμενη απώλεια χρημάτων λόγω της ταυτόχρονης προβολής της ταινίας της στο streaming και στη μεγάλη οθόνη, αλλά ήταν η πρώτη που κινήθηκε νομικά. Και μέχρι οι ηθοποιοί και τα στούντιο που κατέχουν υπηρεσίες όπως το Disney+ και το HBOMax να βρουν μια μέση λύση όπου όλοι θα κερδίζουν χρήματα, δεν θα είναι η τελευταία.

Για να ανακεφαλαιώσουμε γρήγορα την κατάσταση, η Johansson μηνύει την Disney επειδή, όπως ισχυρίζεται, αθέτησε την υπόσχεση να μην προβάλει στο streaming το Black Widow (Μαύρη Χήρα), την αυτόνομη ταινία της Marvel, μέχρι να προβληθεί στις αίθουσες για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή η αμοιβή της για την ταινία ήταν 20 εκατομμύρια δολάρια προκαταβολικά και στη συνέχεια μια σειρά από μπόνους που ξεκινούσαν αν και όταν η ταινία έπιανε συγκεκριμένα εισπρακτικά ορόσημα. Όταν όμως η Disney, στην οποία ανήκει η Marvel, την κυκλοφόρησε στις υπηρεσίες streaming με αμοιβή 30 δολαρίων την ίδια μέρα που προβλήθηκε στους κινηματογράφους, ισχυρίζεται ότι αυτή η πρακτική τής κόστισε έως και 50 εκατομμύρια δολάρια σε μπόνους.

Η Disney αντεπιτέθηκε, λέγοντας ότι η αγωγή ήταν «θλιβερή ως προς την ανάλγητη αδιαφορία της για τις τρομακτικές και παρατεταμένες παγκόσμιες επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19». Και προσέθεσε ότι «η Disney έχει συμμορφωθεί πλήρως με το συμβόλαιο της κ. Γιόχανσον και επιπλέον, η κυκλοφορία της ταινίας Black Widow στο Disney+ με την Premier Access έχει ενισχύσει σημαντικά τη δυνατότητά της να κερδίσει πρόσθετη αποζημίωση πέραν των 20 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει λάβει μέχρι σήμερα».

Η Γιόχανσον έχει δίκιο, δεδομένης αυτής της απάντησης που έλαβε ο δικηγόρος της από τον επικεφαλής σύμβουλο της Marvel:

«Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι η προθυμία της Σκάρλετ να κάνει την ταινία και όλη η συμφωνία της βασίζεται στην προϋπόθεση ότι η ταινία θα κυκλοφορούσε ευρέως στις αίθουσες, όπως και οι άλλες μας ταινίες. Καταλαβαίνουμε ότι σε περίπτωση που το σχέδιο άλλαζε θα έπρεπε να το συζητήσουμε μαζί σας και να συνεννοηθούμε, καθώς η συμφωνία βασίζεται σε μια σειρά από (πολύ μεγάλα) μπόνους εισπράξεων».

Η Γιόχανσον θα δυσκολευτεί περισσότερο να αποδείξει ότι θα είχε πετύχει όλα αυτά τα νούμερα εισιτηρίων, δεδομένης της επιφυλακτικότητας ορισμένων θεατών να βλέπουν ταινίες σε εσωτερικούς χώρους, παρά το αυξανόμενο ποσοστό των Αμερικανών που είναι εμβολιασμένοι, και της μικρότερης απήχησης του χαρακτήρα της Μαύρης Χήρας σε σύγκριση με άλλους χαρακτήρες στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, όπως ο Captain America και ο Spider-Man.

Η γενική πεποίθηση στο Χόλυγουντ είναι ότι η Γιόχανσον και η Disney θα διευθετήσουν την υπόθεση, ακόμη και αφότου το στούντιο προσπάθησε να ακολουθήσει την οδό της διαιτησίας, αλλά η μάχη θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι ηθοποιοί – ειδικά οι γνωστότεροι – θα διαπραγματεύονται τα συμβόλαιά τους όσον αφορά τους προκαταβολικούς μισθούς, τις κινηματογραφικές κυκλοφορίες και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποζημιωθούν αν μια ταινία γίνει streaming blockbuster. Κι αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τις κυκλοφορίες “day-and-date” – όρος που περιγράφει την πρακτική της ταυτόχρονης τοποθέτησης μιας ταινίας σε υπηρεσίες streaming και της πρεμιέρας της στις αίθουσες.

«Πρόκειται για μια μεγάλη υπόθεση», λέει ο Matthew Belloni, πρώην συντάκτης του The Hollywood Reporter και ιδρυτικός εταίρος της Puck News. «Είναι κάτι με το οποίο οι ατζέντηδες, οι μάνατζερ και οι δικηγόροι στο Χόλυγουντ έχουν εμμονή».

Ένα από τα βασικά ζητήματα της αγωγής της Γιόχανσον είναι το γεγονός ότι, εκτός από την άρνηση των εισπρακτικών μπόνους της, το στούντιο χρησιμοποίησε αυτή την επιλογή της day-and-date διανομής για να αυξήσει τους αριθμούς των συνδρομητών του στο streaming κανάλι Disney+. Αυτό ωφελεί τα στελέχη και τους μετόχους, αλλά το όφελος δεν διαχέεται στον ηθοποιό, για να μη μιλήσουμε για τις αίθουσες που προβάλλουν τις ταινίες. Όπως το θέτει ο Belloni, «η Wall Street εκτιμά τους συνδρομητές streaming. Δεν εκτιμά τα εισιτήρια».

«Είναι πολύ προς το συμφέρον της Disney τα δολάρια να έρθουν στο Disney+ για τρεις λόγους», λέει ο Jeffrey Cole, διευθυντής του Κέντρου για το Ψηφιακό Μέλλον στη Σχολή Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας Annenberg του USC. «Πρώτον, δεν μοιράζονται τα χρήματα με τους ιδιοκτήτες αιθουσών. Δεύτερον, δεν χρειάζεται να δώσουν χρήματα στους ηθοποιούς. Και τρίτον, χτίζουν το περιεχόμενο του Disney+ και η τιμή της μετοχής ανεβαίνει. Είναι καλό για την εταιρεία και όλοι επωφελούνται εκτός από τους ιδιοκτήτες και τους ηθοποιούς».

Εξαιτίας αυτού, στούντιο όπως η Disney, η Paramount και η Warner, ιδιοκτήτρια του HBO Max, είναι αρκετά ευχαριστημένα με το να κάνουν περισσότερους ανθρώπους να εγγραφούν στις υπηρεσίες τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θυσιάζουν μια παραδοσιακή εισπρακτική επιτυχία στο box office. Η Warner απέφυγε κάποια από τα πλήγματα πληρώνοντας εκατομμύρια σε μερικούς από τους σταρ των day-and-date κυκλοφοριών της, δίνοντας κυρίως τεράστια μπόνους στην πρωταγωνίστρια του Wonder Woman 1984, Gal Gadot και στη σκηνοθέτιδα Patty Jenkins, και αντιμετωπίζοντας την ταινία σαν να ήταν μια επιτυχία στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Δυστυχώς για τους περισσότερους ανθρώπους στη δημιουργική πλευρά του κλάδου, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να διαμορφωθούν νέες ρήτρες συμβολαίων. Εντωμεταξύ, η απόφαση της Disney να ακολουθήσει την αντίθετη κατεύθυνση και να επιτεθεί στον χαρακτήρα της Johansson υποδαυλίζει τώρα τις ήδη υποβόσκουσες εντάσεις μεταξύ των ηθοποιών και των στούντιο με περιεχόμενο streaming.

«Οι ελάχιστα συγκαλυμμένες προσπάθειες της Disney να μεταθέσει την ευθύνη στη Σκάρλετ Γιόχανσον με σεξιστικές, απειλητικές δημόσιες δηλώσεις υπογραμμίζουν απλώς τα πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ηθοποιοί και άλλοι εργαζόμενοι του κλάδου καθώς η βιομηχανία μας αλλάζει», δήλωσε στο Fortune η πρόεδρος της SAG-AFTRA, Gabrielle Carteris.

«Η μετάβαση στο streaming θα συνεχίσει να αφήνει τους εργαζόμενους της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας ευάλωτους σε καιροσκοπικά στούντιο, πλατφόρμες streaming και εταιρείες παραγωγής που εκμεταλλεύονται τα ταλέντα για δικό τους όφελος αντί να μοιράζονται μαζί τους την επιτυχία. Αυτή η μονόπλευρη πρακτική θα πλήξει τους εργαζομένους εκτός αν οι καλλιτέχνες και οι εκπρόσωποί τους ενωθούν με το συνδικάτο για να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αντισταθούν. Η Σκάρλετ Γιόχανσον δημιουργεί ένα θαρραλέο προηγούμενο και την ευχαριστούμε».

Πηγή: Fortune.com