Γιατί η Αmazon επέλεξε τώρα την Ελλάδα για την επένδυση της ύψους 200 εκατ. ευρώ

Γιατί η Αmazon επέλεξε τώρα την Ελλάδα για την επένδυση της ύψους 200 εκατ. ευρώ
epa03561692 (FILE) A file photo dated 30 October 2012 showing the logo of Amazon Web Services at the ad:tech Tokyo advertising trade fair in downtown Tokyo, Japan. Amazon posted a sales increase of 22-per-cent over the critical fourth quarter 30 January 2013 as customers snapped up 21.27-billion dollars worth of goods from the leading web retailer. Operating income grew 56 per cent to 405 million dollars, from 260 million a year earlier. But net income was down 45 per cent to 97 million dollars as the company continued to pursue greater market share with low profit margins, while also ramping up investment in infrastructure and logistics centres. That strategy is at the core of the company's long-term growth plan, which is starting to bear fruit, said founder and CEO Jeff Bezos. EPA/EVERETT KENNEDY BROWN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη μέριμνα που επέδειξε η κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής διαδικασίας, αλλά και στην αλλαγή που έχει παρατηρήσει στην ελληνική οικονομία της προηγούμενης δεκαετίας και στην Ελλάδα του σήμερα, απέδωσε ο αντιπρόεδρος της Amazon Web Services, αρμόδιος για Global Public Policy, Michael Punke, την επιλογή της χώρας για εγκατάσταση «τοπικής ζώνης», μιας εκ των συνολικά 11 που σχεδιάζει να δημιουργήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η αξία της επένδυσης της Amazon Web Services (AWS) στην Ελλάδα αναμένεται να αγγίξει τα 200 εκατομμύρια, αναφέρουν πηγές σε άμεση επαφή με τη διαδικασία. Η επένδυση αποτελεί την πρώτη επέκταση της υποδομής «Local Zone» εκτός των ΗΠΑ και η Ελλάδα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις 11 χώρες της Ευρώπης που προτιμήθηκε από τον πολυεθνικό κολοσσό.

Οι «τοπικές ζώνες» της AWS είναι υποδομές cloud που συμπεριλαμβάνουν αποθήκευση, υπολογιστική ισχύ και μια μεγάλη βεντάλια υπηρεσιών, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τη δυνατότητα να τρέχουν εφαρμογές της AWS που απαιτούν  ταχύτατη απόκριση. Προσφέρουν υπολογιστική ισχύ, ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες μέσω υποδομών που εγκαθίστανται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, επενδύσεις για τις νέες υποδομές θα γίνουν σε Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Πολωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Amazon Web Services διαθέτει πάνω από το 45% της αγοράς cloud διεθνώς, με συνολικά έσοδα στο τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους στα 11,6 δισ. δολάρια.  Εκατομμύρια πελάτες – συμπεριλαμβανομένων των ταχύτερα αναπτυσσόμενων νεοφυών εταιριών, των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και των κορυφαίων κρατικών φορέων – χρησιμοποιούν το AWS για να μειώσουν το κόστος, να γίνουν πιο ευέλικτοι και να καινοτομούν πιο γρήγορα.

«Η χώρα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται πραγματικά κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, ειδικά σε κέντρα δεδομένων, και είναι πολύ ενθαρρυντικό για εμάς που πολύ σημαντικοί παγκόσμιοι παίκτες επιλέγουν την Ελλάδα για να έχουν μόνιμη παρουσία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επένδυση της Amazon ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με στελέχη της εταιρείας την Παρασκευή το πρωί.

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης «έχουμε μια πολιτική για το cloud first και σκοπεύουμε να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως ένα κέντρο υποδοχής δεδομένων. Η κυβέρνηση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη για να υποστηρίξει αυτό το όραμα και είμαι πολύ χαρούμενος που ανταποκρίνεστε σε αυτό και που θα αυξήσετε σημαντικά την παρουσία σας στην Ελλάδα».

Ο Αντιπρόεδρος της Amazon Web Services, αρμόδιος για την Global Public Policy, Michael Punke, στην τοποθέτησή του τόνισε ότι στην επιλογή της Ελλάδας συνέβαλε η μέριμνα που επέδειξε η κυβέρνηση καθόλη τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής διαδικασίας, αλλά και η αλλαγή που έχει παρατηρήσει στην ελληνική οικονομία της προηγούμενης δεκαετίας και την Ελλάδα του σήμερα. Επίσης συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο στην πρόοδο της Ελλάδας και στις προσπάθειες για ψηφιοποίηση δηλώνοντας εντυπωσιασμένος γι΄αυτά που έχει κάνει η κυβέρνηση σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Παρουσιάζοντας την επένδυση, ο κ. Punke εξήγησε πως η Τοπική Ζώνη, η νέα υποδομή θα επιτρέψει απόκριση ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου, που είναι πολύ σημαντική για πολλούς κλάδους, από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έως την υγειονομική περίθαλψη και το live streaming βίντεο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημείωσε ότι “αυτό είναι το αποτέλεσμα ολόκληρου του φάσματος αλλαγών και πολιτικών πρωτοβουλιών που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Μία από αυτές, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, είναι η πολιτική που αναπτύξαμε για να δοθεί προτεραιότητα στο υπολογιστικό νέφος (cloud)».

Ο κ. Πιερρακάκης προσέθεσε ότι «περίπου το 25% του χρηματοδοτικού φακέλου της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθεί σε ψηφιακές υπηρεσίες. Υπηρεσίες cloud που παρέχονται από μικρή απόσταση, προσφέροντας ταχεία απόκριση, είναι εξαιρετικά σημαντικές για να γίνει πραγματικότητα το περίγραμμα αυτής της πολιτικής».