Γιατί οι Αμερικάνοι αλλάζουν άλλη μέρα την ώρα του σε σχέση με τους Ευρωπαίους;

Γιατί οι Αμερικάνοι αλλάζουν άλλη μέρα την ώρα του σε σχέση με τους Ευρωπαίους;

Ένα μικρό μάθημα ιστορίας.

 

Αυτήν την Κυριακή οι Αμερικανοί θα γυρίσουν τα ρολόγια τους μια ώρα πίσω. Κάτι το οποίο ήδη κάναμε στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα. Γιατί όμως αυτή η καθυστέρηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού;

Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρήθηκε πρόσφατα. Πριν από λίγο καιρό και οι δύο ήπειροι άλλαζαν την ώρα τους την ίδια ημέρα, δύο φορές τον χρόνο (Οκτώβριο και Απρίλιο). Αυτό άλλαξε υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους του νεότερου το 2007 μετά την υπογραφή του σχετικού νομοσχεδίου για την ενέργεια.

Το σχέδιο νόμου παράτεινε τη λεγόμενη Ημερήσια Ώρα Εξοικονόμησης Ενέργειας. Αντί λοιπόν αυτή να ξεκινά την πρώτη Κυριακή του Απριλίου και να τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, μεταφέρθηκε στην δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου και την πρώτη του Νοέμβρη.

Φυσικά, η Ευρώπη δεν χρειάστηκε να κάνει ότι έκαναν οι ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός νόμος εφαρμόστηκε με σκοπό να ενισχύσει τα προβλήματα ενεργειακής αυτάρκειας των ΗΠΑ πριν από δέκα χρόνια. Τελικά τα πράγματα κύλησαν καλύτερα με την πάροδο των χρόνων, και πλέον αρκετοί είναι αυτοί που αδυνατούν να κατανοήσουν τη χρησιμότητα αυτού του μέτρου.

Παρόλα αυτά το μέτρο είναι εδώ, και με λίγη καθυστέρηση θα φέρει ξανά τις ΗΠΑ στις ίδιες χρονικές αναλογίες με περισσότερες από 100 χώρες οι οποίες τήρησαν την προκαθορισμένη αλλαγή της ώρας πριν από λίγες μέρες.