Γιατί η απόφαση της Coinbase εξόργισε τους bitcoiners

Γιατί η απόφαση της Coinbase εξόργισε τους bitcoiners

Είναι αντιμέτωπη με νομικούς κινδύνους εξαιτίας της απόφασής της για το bitcoin.

του Τζεφ Τζον Ρόμπερτς

Το πιο δημοφιλές ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων παγκοσμίως, η Coinbase, δέχεται τα πυρά θυμωμένων πελατών για την απόφασή της να μην υποστηρίξει μια νέα έκδοση του bitcoin που θα μπορούσε επίσης να την καταστήσει ευάλωτη και αντιμέτωπη με «καταστροφικούς νομικούς κινδύνους», σύμφωνα με γνωστό νομικό.

Οι πονοκέφαλοι της Coinbase συνδέονται με μια αποσχισθείσα ομάδα «εξορυκτών» bitcoin, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι τόσο για τη δημιουργία νέων κερμάτων όσο και για το λογισμικό που ονομάζεται blockchain και χρησιμοποιείται για την καταγραφή των συναλλαγών. Πρόσφατα, οι εξορύκτες εφάρμοσαν μια ενημέρωση λογισμικού που προκάλεσε τη λεγόμενη «διχάλα», η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο εκδόσεων του blockchain του bitcoin – και δύο εκδοχών του νομίσματος.

Η δημιουργία του νέου νομίσματος σημαίνει ότι κάθε υφιστάμενος κάτοχος bitcoin δικαιούται ένα ίσο ποσό από αυτό που οι αποχωρούντες εξορύκτες ονομάζουν Bitcoin Cash (Ρευστό Bitcoin). Ωστόσο, η απόφαση της Coinbase να μην υποστηρίξει τη νέα έκδοση σημαίνει ότι οι πελάτες της δεν θα λάβουν αυτό το όφελος.

Αυτό είναι σημαντικό, διότι το νέο Bitcoin Cash αναμένεται να αξίζει πραγματικά χρήματα. Αναλυτές προβλέπουν ότι μια μονάδα του νέου νομίσματος θα αξίζει εκατοντάδες δολάρια.

Αυτό οδήγησε τους πελάτες να στείλουν θυμωμένα μηνύματα στους πίνακες μηνυμάτων της Coinbase, κατηγορώντας την εταιρεία ότι κλέβει την ιδιοκτησία τους και απειλώντας με ομαδικές αγωγές.

Μια τέτοια αγωγή ίσως και να μην είναι αβάσιμη, σύμφωνα με τον Τιμ Γου, εξέχοντα νομικό επιστήμονα που γράφει εκτενώς για ζητήματα τεχνολογίας. Σε μια σειρά από tweets, παρομοίασε την απόφαση της Coinbase με έναν broker που παρακρατεί μετοχές από τους πελάτες του.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Fortune, ο Γου προσέθεσε ότι βάσει των κανόνων του εμπράγματου δικαίου, το νέο Bitcoin Cash ανήκει στους πελάτες της Coinbase με τον ίδιο τρόπο που ένας νεογέννητος μόσχος ανήκει στον ιδιοκτήτη μιας αγελάδας.

Η Coinbase, ωστόσο, ενημερώνει τους πελάτες της ότι δεν σκοπεύει να υποστηρίξει κανένα νέο νόμισμα που θα προκύψει από τη «διχάλα» του bitcoin. Επιπλέον, ένα τμήμα των όρων παροχής υπηρεσίας της εταιρείας (με τίτλο «διχαλωτά πρωτόκολλα») αναφέρει σαφώς ότι η Coinbase έχει τη διακριτική ευχέρεια να υποστηρίξει ή όχι τις οποιεσδήποτε αλλαγές στο λογισμικό στο οποίο βασίζεται ένα ψηφιακό νόμισμα όπως το bitcoin.

Ο Γου, ωστόσο, δεν είναι πεπεισμένος ότι οι όροι παροχής της υπηρεσίας θα επαρκούν ώστε η Coinbase να αποποιηθεί την οποιαδήποτε ευθύνη για το Bitcoin Cash.

«Η ουσία είναι ότι εάν κρατάτε αγελάδες για κάποιον άλλο, δεν είμαι βέβαιος ότι αρκεί να πείτε ‘δεν πωλούμε μοσχάρι’», δήλωσε ο Γου. Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι αυτή είναι μια πρώτη εκτίμηση.

Όσον αφορά την Coinbase, ένας εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει καμία πρόθεση να διατηρήσει το Bitcoin Cash των πελατών της για τον εαυτό της ή έστω να έχει πρόσβαση στο «ρευστό». Πρόσθεσε ότι εάν η Coinbase αποφασίσει να υποστηρίξει το Bitcoin Cash στο μέλλον, θα διανείμει τα υπόλοιπα που είχαν συγκεντρωθεί τη στιγμή της «διχάλας».

Οι πελάτες της Coinbase που αναρωτιούνται εάν θα πάρουν ποτέ στα χέρια τους το Bitcoin Cash ίσως παρηγορηθούν μαθαίνοντας το τι συνέβη μετά από μια παρόμοια νομισματική «διχάλα» με το νόμισμα Ethereum πέρυσι. Σε αυτή την περίπτωση, η Coinbase επέτρεψε τελικά στους πελάτες να αποσύρουν το μερίδιό τους από το νέο νόμισμα, γνωστό ως ‘Ethereum Classic’, παρόλο που ακόμα και τώρα δεν επιτρέπει την αγορά και την πώληση του νομίσματος στον ιστότοπό της.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση, φυσικά, ότι η Coinbase θα δημιουργήσει ένα παρόμοιο σύστημα απόσυρσης για το Bitcoin Cash. Αλλά πιθανότατα θα υπάρξει πίεση σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων – και ίσως και νομική πίεση – για την εταιρεία να το κάνει, ειδικά εάν αρχίσει να ανεβαίνει η αξία του Bitcoin Cash.