Γιατί η Apple αποχαιρετά το 2015 με προβληματισμό

Γιατί η Apple αποχαιρετά το 2015 με προβληματισμό
The new Macbook Pro is pictured during the Apple Worldwide Developers Conference 2012 in San Francisco, California June 11, 2012. REUTERS/Stephen Lam (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY) - RTR33G8J

Τι κάνει την εταιρεία με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο να προβληματίζεται;

του Φίλιπ Έλμερ – Ντεβίτ

Βάσει όλων των μεγεθών που μετράνε για τη Wall Street (ρυθμός ανάπτυξης, ταμειακές ροές, λόγος τιμής / κερδών, κλπ.), η Apple είχε μια πολύ καλή χρονιά.

Όμως, η μετοχή κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ ακόμα και αισιόδοξοι αναλυτές της Apple αρχίζουν να προβληματίζονται. Το τελευταίο 10ήμερο, έξι τέτοιοι αναλυτές έχουν μειώσει την τιμή-στόχο τους:

Ντάνιελ Άιβς, FBR: από 175 σε 150 δολάρια (14%)

Μαρκ Μόσκοβιτζ, Barclays: από 155 σε 150 δολάρια (3%)

Κέιτι Χούμπερτι, Morgan Stanley: από 162 σε 143 δολάρια (13%)

Αμίτ Νταριανάνι, RBC: από 150 σε 140 δολάρια (7%)

Άαρον Ρέικερς, Stifel: από 150 σε 140 δολάρια (7%)

Τίμοθι Άρκιουρι, Cowen: από 135 σε 130 δολάρια (4%)

Στα 108 δολάρια, η μετοχή της Apple κινείται περίπου 25% χαμηλότερα κι απ’ αυτούς τους αναθεωρημένους προς τα κάτω στόχους.

Στα σημειώματά τους προς τους πελάτες, όλοι οι αναλυτές αναφέρονται σε περικοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα της Ασίας και στον κίνδυνο πώλησης λιγότερων iPhone σε σχέση με πέρυσι.

Όμως, οι αναλυτές παραθέτουν κι άλλους, βαθύτερους κινδύνους. Ο Ντάνιελ Άιβς αναφέρει, για παράδειγμα, τους εξής κινδύνους:

– Προοπτικές ανάπτυξης: Ο ανταγωνισμός από εταιρείες όπως η Samsung, η Google και η Microsoft θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια μεριδίου αγοράς και επιβράδυνση της ανάπτυξης του τζίρου.

– Οικονομική δραστηριότητα: Η Apple βασίζεται στη βελτίωση του συνολικού οικονομικού περιβάλλοντος. Αν υπάρξει πτώση στην καταναλωτική δαπάνη, τότε οι προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας θα μπορούσαν να πληγούν.

– Τεχνολογική αλλαγή: Η Apple δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο ο οποίος υπόκειται σε ταχεία τεχνολογική αλλαγή. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση ότι τα υπάρχοντα προϊόντα της Apple θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την τρέχουσα θέση τους στην αγορά, ή ότι η Apple θα καταφέρει να εισάγει νέα ή βελτιωμένα προϊόντα στην αγορά εγκαίρως.

– Αριθμός προϊόντων: Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της Apple προέρχεται από μία γραμμή προϊόντων: το iPhone. Μια ραγδαία αύξηση του ανταγωνισμού και μια ωρίμανση της γραμμής προϊόντος θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές της εταιρείας.

Συμπερασματικά, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το μήνυμα που προκύπτει για την Apple από τα επίπεδα διαπραγμάτευσης της μετοχής της. Είναι ένα μήνυμα που ακούει ολόκληρη η Wall Street.