Γιατί η BP εγκαταλείπει το mega-project ύψους 36 δισ. στην Αυστραλία

Γιατί η BP εγκαταλείπει το mega-project ύψους 36 δισ. στην Αυστραλία
Wellington, New Zealand - March 14 2020: BP Retail Gas Station sign with blue sky in the background. BP is One of the World's Leading Integrated Oil and Gas Companies Photo: Shutterstock
Η BP αποσύρεται από τον ενεργειακό κόμβο AREH, αξίας 36 δισ. δολαρίων, καθώς η στρατηγική της στρέφεται ξανά στις παραδοσιακές δραστηριότητες.

Η BP Plc ανακοίνωσε την αποχώρησή της από έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής πράσινου υδρογόνου παγκοσμίως, το Australian Renewable Energy Hub (AREH), καθώς επαναπροσανατολίζει τη στρατηγική της στις παραδοσιακές ενεργειακές δραστηριότητες με στόχο την κερδοφορία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, η BP θα αποχωρήσει τόσο από τη διαχείριση όσο και από τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, αφήνοντας την πλήρη ευθύνη στην InterContinental Energy, ιδρυτικό εταίρο του hub.

Το έργο, με προϋπολογισμό 36 δισ. δολαρίων, είχε ως στόχο την εγκατάσταση 26 GW ηλιακής και αιολικής ισχύος σε 6.500 τ.χλμ. στη Δυτική Αυστραλία, για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης. Ωστόσο, οι υψηλές δαπάνες παραγωγής και η περιορισμένη ζήτηση έπληξαν τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η BP είχε επενδύσει στο AREH στο πλαίσιο στροφής προς τις ΑΠΕ, όμως η χαμηλή απόδοση των μετοχών της και η αποχώρηση του πρώην CEO Μπέρναρντ Λούνεϊ οδήγησαν σε αλλαγή στρατηγικής, με έμφαση στην αποδοτικότητα και τις ταμειακές ροές.

Η εξέλιξη εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κύμα ακυρώσεων μεγάλων έργων υδρογόνου. Η Fortescue ανακοίνωσε πρόσφατα τη ματαίωση δύο επενδύσεων συνολικού ύψους 700 εκατ. δολαρίων (ΗΠΑ και Αυστραλία), ενώ η Woodside Energy υπέστη μείωση κερδών λόγω ακυρωμένου project στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Rystad Energy, περίπου το ένα τρίτο των εξαγγελθέντων έργων πράσινου υδρογόνου στην Αυστραλία έχει «παγώσει» ή ακυρωθεί, λόγω αδυναμίας δημιουργίας ισχυρής ζήτησης.

Παρά την αποχώρησή της, η BP τόνισε ότι η σημασία του AREH για την απανθρακοποίηση της Pilbara και τη μελλοντική ανάπτυξη πράσινης βιομηχανίας σιδήρου παραμένει καθοριστική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: