Γιατί η British Airways αποφάσισε να δημιουργήσει τον δικό της accelerator για startups;

Ένας επιταχυντής απ' τη μεγαλύτερη μητρική εταιρεία των αεροπορικών αερογραμμών θα επιδιώξει να επιλύσει τα προβλήματα στον κλάδο του τουρισμού.

Η International Airlines Group (IAG), μητρική της British AirwaysAer Lingus – της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ιρλανδίας και άλλων αεροπορικών, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου accelerator για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Με σκοπό να επιλύσει προβλήματα που επηρεάζουν την τουριστική βιομηχανία, ο accelerator θα δώσει τη δυνατότητα στις νέες επιχειρήσεις να συνεργαστούν με τις αεροπορικές της IAG, προκειμένου να λύσουν τυχόν επιχειρηματικές προκλήσεις που προκύπτουν στον κλάδο, δημιουργώντας έτσι σταθερές συνεργασίες.

Το Hangar 51 δημιουργήθηκε απ’ την IAG με τη βοήθεια του επενδυτικού ταμείου L Marks. Να σημειωθεί πώς το ταμείο έχει συνεργαστεί κατά το παρελθόν με τις εταιρείες John Lewis και BMW σε παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Η IAG θα επιδιώξει να «αλλάξει την αεροπορική βιομηχανία» δημιουργώντας ένα πρόγραμμα δέκα εβδομάδων, το οποίο θα προσφέρει στους επίδοξους startuppers την απαραίτητη καθοδήγηση και συμβουλευτική από τα ανώτερα διοικητικά στελέχη της εταιρείας. Επιπλέον, οι νέοι επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την ιδέα και το προϊόν τους, καθώς και να έχουν πρόσβαση σε πελάτες και χρηματοδότηση.

Ο Glenn Morgan, επικεφαλής της IAG στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού, δήλωσε: «Το νέο αυτό πρόγραμμα θα φέρει την αφρόκρεμα των digital startups στη καρδιά της επιχείρησής μας. Θέλουμε να μας μάθουν όλα όσα δεν ξέρουμε. Αν οι startups έχουν κάποια τεχνολογία που μπορεί να εφαρμοστεί στη βιομηχανία μας, ώστε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας, τότε θέλουμε να τους ακούσουμε και να μάθουμε από αυτούς».

Ο επιταχυντής θα έχει ως στόχο τέσσερις βασικούς τομείς, μεταξύ των οποίων:

(1) Η βελτίωση των διαδικασιών του αεροδρόμιο: Απλούστευση εταιρικών ταξιδιών μέσω του αεροδρομίου.

(2) Ψηφιοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών: Ανάπτυξη εργαλείων και διαδικασιών για την επιτάχυνση και την απλοποίηση της επιχείρησης.

(3) Λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων: Δημιουργία νέων τρόπων ώστε τα δεδομένα να αυξήσουν την ικανοποίηση των πελατών και να δημιουργήσουν επιχειρηματική αξία.

(4) «Μπαλαντέρ»: Κάθε ιδέα που οι startuppers αισθάνονται ότι μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία των πελατών

«Το Hangar 51 προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στις startups να δοκιμάσουν τα προϊόντα και τις τεχνολογίες τους σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες αερομεταφορών στον κόσμο, καθώς και να έχουν πρόσβαση στους καλύτερους μέντορες της αγοράς και σε ένα περιβάλλον όπου μπορούν να αναπτύξουν τις ιδέες τους», πρόσθεσε ο Stuart Marks, πρόεδρος της L Marks.