Γιατί η Coca Cola δίνει 5,1 δισ. δολάρια για να μπει στην αγορά καφέ

Γιατί η Coca Cola δίνει 5,1 δισ. δολάρια για να μπει στην αγορά καφέ

Η εξαγορά της Costa Coffee, η μείωση των κερδών της Coca-Cola και η βιομηχανία του καφέ αναπτύσσεται με 6% ετησίως.

Η Coca-Cola Company αγοράζει την Costa Limited, μια παγκόσμια αλυσίδα καφέ με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου 4.000 καταστήματα λιανικής πώλησης, για 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοινώθηκε προχθές.

Αν και η Costa δεν δραστηριοποιείται στην αγορά των ΗΠΑ, είναι η κορυφαία αλυσίδα καφέ στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαθέτει αρκετές εκατοντάδες καταστήματα στην Κίνα. Η μητρική της εταιρεία, Whitbread, διαθέτει επίσης την αλυσίδα ξενοδοχείων Premier Inn. Το αμερικανικό hedge fund Elliott Management κατείχε περίπου το 10% του μετοχικού κεφαλαίου και υποστήριζε τον διαχωρισμό της επιχείρησης, σύμφωνα με το BBC. Από τον Απρίλιο, η Whitbread σχεδίαζε πράγματι να διαχωρίσει την Costa. Στη συνέχεια, ήρθε η Coca-Cola.

Τα κέρδη της Coca-Cola έχουν μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια (EBITDA) το 2013 σε λίγο κάτω από τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, αλλά και πάλι είναι πολλαπλάσια των κερδών της Costa, που είχε 312 εκατομμύρια δολάρια (EBITDA) στην τελευταία της χρήση. Η μείωση των κερδών της Coca-Cola συμβαδίζει με μια μακροχρόνια μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών στις ΗΠΑ. Ο γίγαντας των αναψυκτικών επαναπροσδιορίζει το χαρτοφυλάκιο του ώστε να περιλαμβάνει λιγότερο ζαχαρούχα και πιο κερδοφόρα ποτά, όπως το νερό, τα αλκοολούχα, και πλέον και τα ζεστά ροφήματα.

Μπορεί η Coca-Cola να σερβίρει ήδη έτοιμο καφέ από μηχανήματα αυτόματης πώλησης στην Ιαπωνία, αλλά δεν διαθέτει κατηγορία ζεστών ροφημάτων. Η βιομηχανία του καφέ αναπτύσσεται με 6% ετησίως, έγραψε ο πρόεδρος και CEO της Coca-Cola, James Quincey, και «είναι πιο σημαντικό από ποτέ για την Coca-Cola να προβεί σε μια σοβαρή και σημαντική επένδυση στην κατηγορία αυτή, επειδή είναι σωστό να προσφέρουμε στους καταναλωτές μας περισσότερα από τα ποτά που θέλουν».

Ο Quincey προσέθεσε ότι η Costa προσφέρει μια ελκυστική παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, παραδίδοντας τον καφέ σε πελάτες με πολλούς τρόπους. «Η Costa είναι μια πλατφόρμα με μια μεγάλη εφοδιαστική αλυσίδα στον καφέ, ένα παγκοσμίου φήμης καφεκοπτείο, μια ισχυρή λιανική παρουσία και ένα σύστημα πώλησης με μηχανήματα αυτόματης πώλησης. Η Costa έχει πολλά δυνατά σημεία σε πολλές χώρες και σε πολλά βασικά κανάλια διανομής της βιομηχανίας του καφέ».

«Αφενός, οι 3,9 δισεκατομμύρια λίρες είναι μια αναμφισβήτητα πλούσια αποτίμηση και μάλλον πολύ καλύτερη από οτιδήποτε θα μπορούσε να επιτύχει η Costa, καθώς τα κέρδη της αποτιμώνται υψηλότερα από εκείνα των πανίσχυρων Starbucks. Αφετέρου, η Costa είναι εδώ και καιρό ό,τι καλύτερο διαθέτει η Whitbread και μερικοί σίγουρα θα λυπηθούν που θα τη δουν να καταλήγει αλλού, όποια και να είναι η τιμή», δήλωσε στο BBC ο αναλυτής μετοχών Nicholas Hyett της Hargreaves Lansdown.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τους μετόχους και τις αντιμονοπωλιακές αρχές, και η Coca-Cola αναμένει ότι θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2019.