Γιατί η διαφημιστική συνεργασία Netflix-Microsoft είναι πιο λογική από όσο φαίνεται

Γιατί η διαφημιστική συνεργασία Netflix-Microsoft είναι πιο λογική από όσο φαίνεται
Microsoft logo displayed on a phone screen and Netflix website displayed on a laptop screen are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on July 14, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

του Jacob Carpenter

Σύμφωνα με τα πρότυπα της BigTech, το Netflix παρέμενε μια άκρως ανεξάρτητη εταιρεία κατά τη διάρκεια της 25ετούς λειτουργίας του, απορρίπτοντας μεγάλες εξαγορές και εκρηκτικές συμφωνίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν το καθεστώς του.

Επομένως, είναι λογικό ότι ο γίγαντας ροής, που επιτέλους προβάλλει διαφημίσεις μαζί με τα βίντεό του, ακολούθησε την ασυνήθιστη διαδρομή με την επιλογή ενός σημαντικού διαφημιστικού συνεργάτη.

Το Netflix ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Microsoft θα παρέχει τις υπηρεσίες που απαιτούνται για τους συνδρομητές εκείνους που δεν απαλλάσσονται από τις διαφημίσεις τους επόμενους μήνες, μια εκπληκτική επιλογή δεδομένου του περιορισμένου τηλεοπτικού αποτυπώματος της εταιρείας λογισμικού. Η Microsoft φέρεται να νίκησε την Google της Alphabet και την NBC Universal της Comcast, δύο εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στη διαφήμιση ψηφιακών βίντεο, για την πολυπόθητη θέση.

«Η Microsoft έχει την αποδεδειγμένη ικανότητα να υποστηρίζει όλες τις διαφημιστικές μας ανάγκες καθώς εργαζόμαστε μαζί για να δημιουργήσουμε ένα νέο πακέτο προσφορών που υποστηρίζεται από διαφημίσεις», δήλωσε ο COO του Netflix και επικεφαλής προϊόντων Greg Peters. «Το πιο σημαντικό, η Microsoft προσέφερε την ευελιξία για καινοτομία με την πάροδο του χρόνου τόσο από την πλευρά της τεχνολογίας όσο και από την πλευρά των πωλήσεων, καθώς και ισχυρή προστασία απορρήτου για τα μέλη μας».

Πέρα από τη σύντομη παραπάνω δήλωση, η Netflix δεν εξηγεί το γιατί επέλεξε τη Microsoft για τη συνεργασία. Ωστόσο, τα στελέχη της διαφήμισης και οι αναλυτές της αγοράς θεωρούσαν την Τετάρτη ότι το εταιρικό προφίλ της Microsoft ταιριάζει πραγματικά καλά με εκείνο του Netflix – ακόμη και αν δεν έχει εκτεταμένο ιστορικό τηλεοπτικής διαχείρισης.

Πρώτα απ’ όλα, η Microsoft δεν εκμεταλλεύεται κάποια αντίπαλη υπηρεσία ροής, στοιχείο που έρχεται σε αντίθεση με τη Google (ιδιοκτήτης του YouTube και του YouTube TV) και την NBC Universal (Peacock). Το Netflix έχει ιστορικά αποφύγει αυτά τα είδη δύσκολων δεσμών, επιλέγοντας να παραμείνει ανεξάρτητο.

«Φαντάζομαι, επιλέγοντας τη Microsoft, το Netflix ανησυχούσε για τις συγκρούσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να το εκθέτουν με άλλους βασικούς εταίρους», δήλωσε ο Matt Spiegel, κορυφαίος εκτελεστικός διευθυντής μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας στην AD Age.

Επιπλέον, η Microsoft διαθέτει σχετικά καλή φήμη όταν πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τα οποία αναφέρθηκαν στη δήλωση της Τετάρτης.

Η Microsoft θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει βαθύτερες συνέργειες με το Netflix, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην τεράστια υποδομή ηλεκτρονικών παιχνιδιών (η Netflix βρίσκεται στα αρχικά στάδια της εξάπλωσης στο χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αν και ορισμένοι σκεπτικιστές αμφισβητούν τη στρατηγική). Ο γίγαντας του λογισμικού διαθέτει επίσης κάποια τεχνολογική βάση τηλεοπτικής διαφήμισης μετά την εξαγορά τον Ιούνιο της ψηφιακής διαφημιστικής εταιρείας Xandr έναντι φημολογούμενου ποσού ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων – αλλά θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτος για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του Netflix.

Πηγή: Fortune.com