Γιατί οι επενδυτές δεν επιλέγουν Ελλάδα – Τι ζητούν

Γιατί οι επενδυτές δεν επιλέγουν Ελλάδα – Τι ζητούν

«Σύννεφα» για την Ελλάδα στο εξωτερικό – Ποια τα συμπεράσματα από το RoadShow στο Λονδίνο.

Στο roadshow της HSBC που γίνεται στο Λονδίνο, τα μηνύματα που λαμβάνουν οι Έλληνες τραπεζίτες από τους ξένα τραπεζικά στελέχη μόνο θετικά δεν είναι. Η υπερφορολόγηση, η οποία θεωρείται αποτρεπτικός παράγοντας για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης προβληματίζει έντονα ακόμα και αυτούς που κατά το παρελθόν είχαν δείξει κάποιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.

Έτσι, οι εκτιμήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών για ανάπτυξη που μπορεί να ξεπεράσει και το 2% το 2017 αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από τους ξένους επενδυτές, που προτιμούν να τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας τα απτά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη εφαρμοστεί ή δρομολογούνται σύντομα προτού προχωρήσουν σε κινήσεις στην ελληνική αγορά. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα μάλλον ασθενικό ενδιαφέρον, γεγονός που πιθανότατα αποδίδεται στο γεγονός ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό περιμένουν κάποια θετική εξέλιξη.

Ακόμη ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του Bloomberg για πιθανή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, την οποία και χαρακτηρίζει σχεδόν «απαγορευτική», παρά τις διαρροές των τελευταίων ημερών από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν καταγράψει τις χειρότερες αποδόσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών που παρακολουθούνται από το παγκόσμιο παρατηρητήριο ομολόγων του Bloomberg τους τελευταίους τρεις μήνες, ακόμη και μετά την συμφωνία που κατάφερε να εξασφαλίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πιστωτές τον Ιούνιο για την εκταμίευση των δανείων έκτακτης ανάγκης.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεπέρασε μόνο τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα ενώ τα ελληνικά ομόλογα εξαιρούνται από πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν το κύμα ρευστότητας στις αγορές χρέους της ευρώζώνης.

Τι ζητούν οι επενδυτές
Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα επαφές στο Λονδίνο, οι ξένοι ζητούν σταθερό περιβάλλον προκειμένου να επενδύσουν στη χώρα μας. Στο πρώτο roadshow του μήνα κατέστη αρκετά καθαρό από τους θεσμικούς επενδυτές που συνομίλησαν κυρίως με τραπεζικούς παράγοντες (το roadshow ήταν τραπεζικό και αφορούσε αναδυόμενες αγορές) πως οι διεθνείς παίκτες επιθυμούν ένα όχι και τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον για να επενδύσουν και εν πάση περιπτώσει ένα περιβάλλον στο οποίο να γνωρίζουν τους «όρους του παιχνιδιού».

Οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό περιβάλλον αλλά και η ρητορική επί των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων φαίνεται να μην πείθουν του ξένους.

Επίσης, όπως αναφέρει η Ημερησία, η κούραση από τη μακρά αναμονή για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προσδοκούσαν για την Ελλάδα, μετά την περσινή υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές έχει οδηγήσει σε μία μερική επενδυτική αδιαφορία. Οι επενδυτές ζητούν κάτι διαφορετικό, από το αφήγημα της χώρας που αρχίζει να κουράζει.

Τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων από την πλευρά τους μεταφέρουν ότι η ελληνική οικονομία θα βγει από την ύφεση φέτος, καθώς υπάρχουν κάποια θετικά δείγματα στο β΄ εξάμηνο του έτους. Για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης περιμένουν μία ήπια ύφεση, με προοπτική ανάπτυξης ακόμη και άνω του 2% το 2017.

Σήμερα ολοκληρώνεται στη Νέα Υόρκη το roadshow της Morgan Stanley, στις 13 και 14 εκείνο της KBW στο Λονδίνο, ενώ στις 21 και 22 του μηνός πραγματοποιείται η ελληνική ημέρα στο Λονδίνο που διοργανώνει η ΕΧΑΕ.

Σε αυτή θα συμμετέχουν οι παρακάτω εταιρείες: Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Attica Bank, ΜΙG, EXAE, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Folli Follie, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Aegean Airlines, Eλλάκτωρ, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties, Lamda Development, Μυτιληναίος, Μέτκα, Εθνική Πανγαία, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, MLS, Creta Farm και ΟΛΠ.

Ο μήνας κλείνει με το μεγάλο τραπεζικό συνέδριο της BofA Merrill lynch που πραγματοποιείται στο Λονδίνο μεταξύ 27 και 29 του μηνός.