Γιατί οι εταιρείες πρέπει να σταματήσουν να μιμούνται την Google

Γιατί οι εταιρείες πρέπει να σταματήσουν να μιμούνται την Google
epa05060246 The new Pixel C tablet, introduced by Google, is seen in Amsterdam, The Netherlands, 08 December 2015. The new tablet that features a 10 inch display uses Android 6 operating system and can be used with an optional keyboard. Pixel C is available in two versions, with 32GB storage for 499 USD or 64GB storage memory for 599 USD. The keyboard will cost an additional 149 USD. EPA/EVERT ELZINGA Photo:

Ξεχάστε τις υπερβολικές παροχές προς τους εργαζομένους και εστιάστε, αντιθέτως, στη διαφάνεια.

των Εντ Φράουενχαϊμ και Κιμ Πίτερς

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι ερευνούν τη δουλειά τους όπως κάνουν και για εστιατόρια ή για αυτοκίνητα, και χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα για τον σκοπό αυτό. Την ίδια στιγμή, τα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν αναφορές για τις συνθήκες εργασίας σε εταιρείες όπως η Amazon και η Zenefits.

Δεδομένου ότι αυτοί που αναζητούν εργασία (ή οι πελάτες ή οι επενδυτές) συλλέγουν πληροφορίες γύρω απ’ τις εργασιακές συνθήκες στις εταιρείες όπου θέλουν να δουλέψουν (ή να ψωνίσουν, ή να επενδύσουν), οι εργοδότες καλούνται να είναι πιο ανοιχτοί σε σχέση με τις πρακτικές τους που σχετίζονται με τους ανθρώπινους πόρους.

«Οι εταιρείες πρέπει να διευκολύνουν την εύρεση πληροφοριών ως προς το πώς είναι να δουλεύει κάποιος εκεί» λέει ο Ανίλ Σαξένα, συνεργάτης της Great Place to Work, της εταιρείας συμβούλων και ερευνών που παράγει την ετήσια λίστα Fortune των 100 Εταιρειών με το Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον στις ΗΠΑ. «Δεν ωφελεί να προσπαθεί να κρυφτεί κάποιος. Όσο πιο δύσκολη είναι η εύρεση πληροφοριών, τόσο περισσότερο θα προσπαθήσουν οι άνθρωποι να συλλέξουν τις πληροφορίες που αναζητούν».

Πώς μπορεί όμως μια εταιρεία να εντυπωσιάσει τους υποψήφιους εργαζομένους της κι άλλους εμπλεκόμενους φορείς; Είναι εύκολο να σκεφτεί κάποιος ότι οι παροχές προς τους εργαζομένους είναι η βάση της επιτυχίας, μια τακτική που ακολουθεί π.χ. η Google (Alphabet) προσφέροντας μπαρ στο γραφείο, υπνοδωμάτια για ξεκούραση, και λεωφορεία για τη μεταφορά των εργαζομένων.

Όμως, δεκαετίες έρευνας από την Great Place to Work κι άλλους ειδικούς έχουν καταδείξει ότι ο πυρήνας μιας υγιούς κουλτούρας εργασιακού περιβάλλοντος έχει να κάνει με τις σχέσεις που αναπτύσσονται εντός του, και ιδιαίτερα με τον βαθμό εμπιστοσύνης που έχουν οι εργαζόμενοι για τους ηγέτες της εταιρείας.

Οι όποιες παροχές πρέπει να αντανακλούν την κουλτούρα της εταιρείας, και σίγουρα δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να λέει ότι όλες οι εταιρείες πρέπει να έχουν τις ίδιες παροχές. «Υπάρχουν πολλές εταιρείες που κάνουν ωραία πράγματα για τους εργαζομένους τους, αλλά δεν είναι τα ίδια πράγματα που θα βρεις στη Silicon Valley. Και δεν πειράζει καθόλου αυτό» λέει ο Σαξένα.

Έτσι, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στα Ξενοδοχεία Hyatt μπορούν να περάσουν έως και 12 ημέρες τον χρόνο δωρεάν σε ένα απ’ τα ξενοδοχεία της εταιρείας, ενώ δικαιούνται και έκπτωσης στο φαί, στα ποτά και σε άλλες υπηρεσίες του ξενοδοχείου. Ή, επειδή οι εργαζόμενοι στην Boston Consulting Group συνήθως εργάζονται για πολλές ώρες, λαμβάνουν ειδικές άδειες με αποδοχές για να ξεκουράζονται και να γεμίζουν τις …μπαταρίες τους.

Πάνω απ’ όλα, ένα καλό εργασιακό περιβάλλον δεν προσδιορίζεται μόνο από τις παροχές που προσφέρει στους εργαζομένους. Η εταιρεία που θέλει να προσελκύει εργαζομένους οφείλει να προσφέρει και σωστές απολαβές, αλλά και εκπαίδευση, και ευκαιρίες ανάπτυξης του ίδιου του εργαζόμενου.

Στην The Container Store, οι νέοι εργαζόμενοι λαμβάνουν 263 ώρες εκπαίδευσης κατά το πρώτο έτος εργασίας τους στην εταιρεία. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι έχουν την ευχέρεια να φεύγουν νωρίς απ’ τη δουλειά για να φροντίσουν κάποιο μέλος της οικογενείας τους, αν χρειάζεται. «Προσλαμβάνουμε θαυμάσιους ανθρώπους και τους έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα φέρουν σε πέρας τη δουλειά τους» λέει η Όντρεϊ Ρόμπερτσον, αντιπρόεδρος πολιτιστικών προγραμμάτων της εταιρείας. «Η δημιουργία υψηλών επιπέδων εμπιστοσύνης μεταξύ του εργαζόμενου και της εταιρείας είναι κάτι που καθοδηγεί την κουλτούρα μας».

Πηγή: fortune.com