Γιατί η Fed αποφάσισε να δώσει «δωρεάν» χρήμα στις μεγάλες τράπεζες

Γιατί η Fed αποφάσισε να δώσει «δωρεάν» χρήμα στις μεγάλες τράπεζες
WASHINGTON, DC - DECEMBER 16: Federal Reserve Bank Chair Janet Yellen holds a news conference where she announced that the Fed will raise its benchmark interest rate for the first time since 2008 at the bank's Wilson Conference Center December 16, 2015 in Washington, DC. With unemployment at 5-percent and the economy showing signs of strength, the Fed raised the interest rate a quarter of a percentage point and many experts believe the interest rate on short-term loans could go as high as one percent by the end of 2016. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images) Photo:

Οι αγορές επικρότησαν την ιστορική απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια. Όμως οι τράπεζες είναι αυτές που επωφελούνται περισσότερο.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ έλαβε την απόφαση να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια, εκκινώντας μια διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής της. Η απόφαση αυτή είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, ιδιαιτέρως συμφέρουσα για τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. Κι αυτό συμβαίνει επειδή η Fed αυτή τη φορά χρησιμοποίησε μια διαφορετική στρατηγική για την αύξηση των επιτοκίων της από ό, τι συνήθως.

Την Τετάρτη, η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γιέλεν ανακοίνωσε ότι η τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο που προσφέρει στις τράπεζες για να διατηρούν αποθέματα στο κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα από το 0,25% στο 0,5%. Λαμβάνοντας υπόψη πως υπάρχουν 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στα αποθεματικά του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, η Fed πληρώνει στις αμερικανικές τράπεζες κάτι παραπάνω από 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Γιατί, όμως, η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ πληρώνει τόσα πολλά χρήματα στις τράπεζες; Υπό κανονικές συνθήκες, η Fed είναι σε θέση να μειώσει το ημερήσιο επιτόκιο -με το οποίο οι τράπεζες δανείζουν η μία στην άλλη- αγοράζοντας δημόσιο αμερικανικό χρέος από τις τράπεζες και προσθέτοντας το στα αποθεματικά τους. Όταν θα ήθελε να αυξήσει τα επιτόκια, απλά θα «στράγγιζε» τα εν λόγω αποθεματικά από το σύστημα, ανταλλάσσοντας αυτές τις καταθέσεις με κρατικά ομόλογα.

Καθώς όμως η Fed πέρασε αρκετά χρόνια αγοράζοντας δημόσιο χρέος και ενυπόθηκους τίτλους προκειμένου να μειωθούν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, το τραπεζικό σύστημα έχει γεμίσει με έναν τεράστιο αριθμό πλεοναζόντων αποθεματικών. Για να αδειάσουν τα εν λόγω αποθεματικά, η Fed θα πρέπει να πουλήσει ένα μεγάλο μέρος των ομολόγων αυτών.

 

Η στρατηγική αυτή δίνει τη δυνατότητα στην Fed να εξακολουθεί να ελέγχει το ημερήσιο επιτόκιο που οι τράπεζες δανείζουν η μία στην άλλη γιατί δεν έχει νόημα για τις τράπεζες να δανείζουν η μία στην άλλη με χαμηλότερο ρυθμό από ό, τι θα πληρώσει η Fed.

Και οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι των πληρωμών αυτών θα είναι μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής, οι λεγόμενοι «βασικοί διαπραγματευτές της αγοράς», όπως η JP Morgan, η Citi και η Goldman Sachs, που ενεργούν ως αντισυμβαλλόμενες στη Fed, όταν εφαρμόζει τη νομισματική της πολιτική.

Διαβάστε ακόμη: «Πετάει» το δολάριο μετά την ιστορική απόφαση της Fed

Ιστορική απόφαση της FED: Έβαλε τέλος στα μηδενικά επιτόκια

Γνωστός οικονομολόγος λέει ότι η Fed θα πέσει σε παγίδα