Γιατί η Google δεν θα γίνει Microsoft

Γιατί η Google δεν θα γίνει Microsoft
epa06052507 The Google logo is seen on its office building in St Pancras in London, Britain, 27 June 2017. The European Commission on 27 June 2017 would fine the Google with 2.4 billion euros for abusing its dominance as a search engine. The company has 90 days to stop its illegal activities or face fines. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο εταιρειών που θα καθορίσουν ποια θα επικρατήσει στο μέλλον;

του Aaron Pressman

Μπορεί να διαβάσατε πριν από μερικούς μήνες τη δήλωση του Bill Gates που είπε ότι η απώλεια της ευκαιρίας που παρουσιάστηκε στον κλάδο του λογισμικού κινητών τηλεφώνων (την οποία εκμεταλλεύτηκε η Google με το Android) ήταν «το μεγαλύτερο λάθος» του στη Microsoft. «Χάσαμε για πολύ λίγο την ευκαιρία να γίνουμε το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα στα κινητά» είπε ο Gates σε συνέντευξή του στο Economic Club της Ουάσινγκτον. «Δεν ήμασταν πλήρως συγκεντρωμένοι εξαιτίας της δίκης μας για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Και δεν αναθέσαμε το συγκεκριμένο καθήκον στους πιο ικανούς ανθρώπους μας».

Αν όντως ισχύει αυτό που ισχυρίζεται ο Gates, τότε μάλλον η Google βρίσκεται μπροστά σε μεγάλους μπελάδες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, πάνω από δύο ντουζίνες εισαγγελείς πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να ξεκινήσουν έρευνα κατά της Google για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Αν η προσπάθεια αυτή ευοδωθεί, θα προστεθεί σε μια σειρά άλλων ενεργειών όπως για παράδειγμα η έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τη λειτουργία των εταιρειών τεχνολογίας, η δράση της ειδικής task force που έχει συσταθεί στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου με στόχο την εξέταση των σχετικών πρακτικών, και πολλές έρευνες του Κογκρέσου πάνω στο ίδιο ζήτημα.

Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτρόπου για θέματα Ανταγωνισμού. Ήδη, η Κομισιόν ζητάει από τη Google τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό, μέσω προστίμων, καθώς και μια σειρά προσαρμογών στη λειτουργία της.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι το συγκεκριμένο «έργο» το έχουμε ξαναδεί. Το 2013, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου έβαλε τίτλους τέλους σε μια διετή έρευνα σχετικά με την κυρίαρχη θέση της Google στη διαδικτυακή αναζήτηση χωρίς να γίνουν πολλά χειροπιαστά πράγματα. Η Google συνέχισε τη θριαμβευτική πορεία της, παρά τις ατελείωτες αξιολογήσεις και έρευνες σχετικά με τις συμφωνίες και τις εξαγορές της εταιρείας στον χώρο της διαφήμισης.

Ένας παράγοντας που λειτουργεί υπέρ της Google είναι η δομή της, που βασίζεται σε οντότητες που είναι χαλαρά συνδεδεμένες μεταξύ τους και μοιάζουν να λειτουργούν η καθεμία μόνη της. Η συγκεκριμένη δομή διαφέρει από το συγκεντρωτικό μοντέλο λειτουργίας της Microsoft με έλεγχο «από τα πάνω», και φαίνεται ότι οδηγεί σε λιγότερες «οχλήσεις» και προβλήματα.

Εν τέλει, η Microsoft δεν έχασε τη μάχη με το Android στο μέτωπο του λογισμικού κινητής τηλεφωνίας εξαιτίας κάποιας υποτιθέμενης έλλειψης δεξιοτήτων ή προσπάθειας εκ μέρους της. Αυτό που έλειψε ήταν η στρατηγική. Η Microsoft είδε το λογισμικό της για κινητά ως μια ευκαιρία να επεκτείνει την κυριαρχία που απολαμβάνουν τα Windows στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Όχι μόνο ήταν ο σχεδιασμός του λειτουργικού συστήματος προβληματικός, αλλά η εταιρεία ήθελε οι κατασκευαστές να πληρώνουν και έναν …σκασμό λεφτά για τη χρήση του στις συσκευές τους.

Η Google προσέφερε το Android δωρεάν, διαλύοντας εντελώς το επιχειρηματικό μοντέλο της Microsoft. Και σε αντίθεση με τη Microsoft (και την Apple), η Google επέτρεψε στους κατασκευαστές των συσκευών και στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να «πειράξουν» το λογισμικό της, στο βαθμό που έκριναν αυτές αναγκαίο.