Γιατί οι ειδικοί είναι ενθουσιασμένοι με το νέο εμβόλιο των Pfizer και BioNTech

Γιατί οι ειδικοί είναι ενθουσιασμένοι με το νέο εμβόλιο των Pfizer και BioNTech
epa06882053 A view of a sign at Pfizer's headquarters in New York, New York, USA, 11 July 2018. The company announced on Tuesday plans to delay raising the prices on a number its drugs one day after US President Trump accused the company by name of raising prices on drugs "for no reason". EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Katherine Dunn

Η αντίδραση των επιδημιολόγων και των ιολόγων στην είδηση των πετυχημένων δοκιμών του εμβολίου των Pfizer και BioNTech είναι ενθουσιώδης.

Ενδεικτικά, ο Gordon Dougan του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα «αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού» για τη ζωή στην εποχή του COVID-19.

Τη Δευτέρα, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι οι δοκιμές τους δείχνουν πως το εμβόλιο προλαμβάνει το 90% των μολύνσεων σε μια δοκιμή στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άτομα. Η αντίδραση υπήρξε ταχύτατη, και δεν προήλθε μόνο από πολιτικούς όπως ο Joe Biden. Το χρηματιστήριο «τιμώρησε» τις αποκαλούμενες και μετοχές της πανδημίας, όπως η Zoom και η Amazon, ενώ έδωσε ώθηση σε όλες τις άλλες.

Επιστημονικά, ίσως προτρέχουμε. Αλλά επιδημιολόγοι και ιολόγοι από κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα επιβεβαιώνουν ότι η εξέλιξη είναι πραγματικά σημαντική.

Ο γνωστός  Dr. Anthony Fauci, σύμφωνα με την Washington Post, δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα είναι πραγματικά καλά. Δηλαδή, εννοώ ότι είναι καταπληκτικά». Ο Fauci είπε επίσης ότι τα αποτελέσματα ίσως είναι ένας θετικός οιωνός και για το εμβόλιο που αναπτύσσει η Moderna.

«Τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά και επιτρέπουν αισιοδοξία ότι και άλλα εμβόλια θα εμφανίσουν αυτά τα οφέλη» είπε η Fiona Watt, εκτελεστική επικεφαλής του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ίδια επεσήμανε ότι στη δοκιμή συμμετείχαν εθελοντές: «Σημειώνω την εξαιρετική συνεισφορά των πολλών εθελοντών που συμμετείχαν στη δοκιμή, το 40% των οποίων έχει ένα ποικιλόμορφο υπόβαθρο. Χωρίς τον αλτρουισμό τους, η δοκιμή δεν θα προχωρούσε».

Οι περισσότεροι επιστήμονες, βεβαίως, συστήνουν ψυχραιμία και σύνεση. Οι πλήρεις λεπτομέρειες των δοκιμών δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και με τόσες θεωρίες που κυκλοφορούν σχετικά με τον COVID-19 και την παραγωγή εμβολίων είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια. Μόνο αυτή θα επιτρέψει να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την κλίμακα αυτής της επιτυχίας.

Η Eleanor Riley, καθηγήτρια μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σημείωσε ότι οι εταιρείες δεν αποσαφήνισαν κατά πόσο η έρευνα λαμβάνει υπόψη της τον παράγοντα ηλικία. «Για να μειώσει ένα εμβόλιο τις περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας και θανάτου, και άρα να επιτρέψει στον πληθυσμό να επιστρέψει στην κανονική καθημερινότητά του, θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό στα μεγαλύτερης ηλικίας μέλη της κοινωνίας μας. Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε τίποτα για τη σοβαρότητα των κρουσμάτων στη δοκιμή, κατά πόσο απετράπη η μετάδοση της ασθένειας, και πόσο αναμένεται να διαρκέσει η ανοσία».

Πάντως, η ίδια προσέθεσε ότι «έχουμε λόγους να είμαστε κάπως αισιόδοξοι».