Γιατί οι ΗΠΑ δεν ανησυχούν παρότι οι μετοχές βυθίζονται παγκοσμίως
- 25/08/2015, 15:09
- SHARE

Κρίνοντας μόνο από τη χρηματιστηριακή αγορά των τελευταίων ημερών, θα νόμιζε κανείς ότι βαδίζουμε προς μια επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και του 2009.
Οι ζημιές είναι τεράστιες, αλλά υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ τότε και τώρα: η οικονομία είναι πολύ πιο σταθερή.
1. Ας δούμε τις θέσεις εργασίας – οι εταιρείες προσλαμβάνουν
Σήμερα οι εργοδότες προσλαμβάνουν, προσθέτοντας σχεδόν 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτή είναι μια αγορά εργασίας περισσότερο σαν τις καλές ημέρες των αρχών του 2000, όχι του 2008.
Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ έχει μειωθεί στο 5,3%, κοντά σε αυτό που θεωρείται πλήρης απασχόληση, και λίγο πάνω από το ήμισυ της μέγιστης ανεργίας των τελών του 2009. Αυτό βοήθησε να αυξηθούν οι μέσες εβδομαδιαίες απολαβές κατά 2,4% το τελευταίο έτος.
Πριν την οικονομική κρίση του Σεπτεμβρίου του 2008, οι εργοδότες περικόπτανε θέσεις εργασίας κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο. Οι απώλειες θέσεων εργασίας έφθασαν τις 452.000 τον μήνα της κατάρρευσης και μετά αυξήθηκαν. Περισσότερες από 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν το 2009 στις ΗΠΑ.
2. Κόστος αγοράς κατοικίας
Η ακίνητη περιουσία, όχι οι μετοχές ή τα ομόλογα, είναι η μεγαλύτερη επένδυση που κάνουν οι περισσότεροι Αμερικανοί. Και η κτηματαγορά πάει πολύ καλά.
Οι τιμές σε εθνικό επίπεδο έχουν αυξηθεί μέχρι και 4,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάγνωση του δείκτη τιμών Case-Shiller. Αυτό δεν είναι σαν τη διψήφια άνοδο που οδήγησε στη φούσκα των ακινήτων την περίοδο 2004-06. Αλλά είναι αρκετό για την επαναφορά του μεγαλύτερου μέρους της αξίας που έχασαν τα ακίνητα όταν έσκασε φούσκα.
Οι τιμές των ακινήτων έχασαν περίπου 10% το 2008, μια πτώση αξίας που προκάλεσαν οι μαζικές ζημιές σε όλο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και οι χρεοκοπίες τραπεζών, και επιτάχυνε την κρίση στις αγορές.
Goldman Sachs: Μην ανησυχείτε – Εξαιρετικά απίθανη μία νέα παγκόσμια ύφεση
3. Οικονομική ανάπτυξη
Θα ήταν ωραίο αν η οικονομική ανάπτυξη ήταν ισχυρότερη από ότι είναι σήμερα. Η ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο ήταν μόλις 2,3%.
Το ίδιο ισχύει και για άλλες μεγάλες οικονομίες. Η Ευρωζώνη έχει ξεπεράσει την τελευταία ελληνική κρίση και αναπτύσσεται με ένα ετήσιο ρυθμό περίπου 1,5%.
Αλλά και πάλι, μια ματιά στο παρελθόν δείχνει ότι δεν υπάρχει σύγκριση με τα προβλήματα του 2008 και του 2009. Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% το 2008 και κατά 2,8% το 2009, που ήταν η μεγαλύτερη ετήσια πτώση εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια.
Η ανάπτυξη είναι πιο αδύναμη από το επιθυμητό. Αλλά υπάρχει ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο.
4. Οι τιμές του πετρελαίου
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου τρομάζουν τους επενδυτές και ρίχνουν τις τιμές των μετοχών. Χάνονται θέσεις εργασίας λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου στις ΗΠΑ. Αλλά οι χαμηλές τιμές είναι καλές για την αμερικανική οικονομία συνολικά, βοηθώντας να μπουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες των καταναλωτών. Οι περισσότεροι οδηγοί των ΗΠΑ θα αγοράζουν βενζίνη με λιγότερο από 2 δολάρια ανά γαλόνι αργότερα μέσα στο έτος.
Η Κίνα, της οποίας η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης είναι ακόμα μια μεγάλη ανησυχία για τις αγορές, επωφελείται σημαντικά λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου, όπως και η Ευρώπη.
Το καλοκαίρι του 2008, οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν στην τιμή ρεκόρ των 145 δολαρίων το βαρέλι. Δεν ήταν η αιτία των οικονομικών προβλημάτων εκείνης της χρονιάς, αλλά ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε σ’ αυτά.
Πηγή: CNN Money