Γιατί οι κάτοχοι iPhone και Apple Watch τηλεφωνούν κατά λάθος στην…αστυνομία

Γιατί οι κάτοχοι iPhone και Apple Watch τηλεφωνούν κατά λάθος στην…αστυνομία

Ένας αυξανόμενος αριθμός χρηστών Apple Watch και iPhone στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι παίρνουν κατά λάθος τηλέφωνο την αστυνομία, χωρίς να το θέλουν.

του Don Reisinger

Ένας αυξανόμενος αριθμός χρηστών Apple Watch και iPhone στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι παίρνουν κατά λάθος τηλέφωνο την αστυνομία, χωρίς να το θέλουν.

Διάφοροι χρήστες αναφέρουν στο Twitter, το Reddit και αλλού ότι έχουν τηλεφωνήσει σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης από τα προϊόντα της Apple που διαθέτουν, ενώ κοιμούνται. Το πρόβλημα, σύμφωνα με το The Verge, φαίνεται να προκαλείται από την ευκολία με την οποία οι χρήστες μπορούν να τηλεφωνήσουν για βοήθεια από τα προϊόντα της Apple. Και αν αυτοί οι χρήστες κοιμούνται, μπορεί να μην ξέρουν τι συνέβη μέχρι να τους ξυπνήσουν οι αστυνομικοί.

Η Apple κυκλοφόρησε τη λειτουργία Emergency SOS στο watchOS 4 και το iOS 11 πέρυσι. Στο Apple Watch, όταν οι χρήστες κρατούν πατημένη την κορώνα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα ξεκινήσει μια κλήση έκτακτης ανάγκης. Στο iPhone, οι χρήστες χρειάζεται απλώς να κάνουν tap πέντε φορές ή να κρατήσουν πατημένο το πλήκτρο στο πλάι για να πραγματοποιήσει η συσκευή μια κλήση έκτακτης ανάγκης. Και στις δύο συσκευές εμφανίζεται μια οθόνη που επιτρέπει τη λήξη της κλήσης, αλλά όσοι δεν ενεργούν αρκετά γρήγορα θα αποτύχουν να σταματήσουν την ακούσια κλήση.

Σύμφωνα με την έκθεση, το πρόβλημα εμφανίζεται ιδιαίτερα τη νύχτα, όταν οι άνθρωποι που φορούν το Apple Watch κοιμούνται. Μια κίνηση προς τη λάθος κατεύθυνση αρκεί για να πατήσει ο χρήστης την κορώνα, ενεργοποιώντας την κλήση. Και αφού κοιμάται, ο χρήστης πιθανότατα δεν θα συνειδητοποιήσει ότι έχει κάνει την κλήση, ώστε να τη σταματήσει εγκαίρως.

Πάντως, το κατά πόσο το συγκεκριμένο ζήτημα συνιστά πράγματι ένα πρόβλημα είναι αμφισβητήσιμο. Η συγκεκριμένη λειτουργία ενσωματώθηκε στα λειτουργικά συστήματα της Apple για να βοηθήσει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης να καλούν γρήγορα για βοήθεια. Και έχει σχεδιαστεί για να είναι αρκετά εύκολο ώστε σε σοβαρές καταστάσεις να μην απαιτούνται πολλά βήματα για να καλέσετε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Απ’ την άλλη, αν δεν είστε λάτρης της λειτουργίας Emergency SOS, η Apple προσφέρει τη δυνατότητα να την απενεργοποιήσετε στις Ρυθμίσεις. Σε ένα iPhone, πατήστε Ρυθμίσεις και μετά Emergency SOS. Εκεί μπορείτε να απενεργοποιήσετε την πραγματοποίηση κλήσεων με το πλευρικό κουμπί. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από το iPhone σας να επιβεβαιώνει ότι θέλετε να πραγματοποιήσετε την κλήση πριν την κάνει.