Γιατί η Κίνα επανέρχεται σε μια αμφισβητήσιμη θεωρία σχετικά με τα κρούσματα του COVID-19

Γιατί η Κίνα επανέρχεται σε μια αμφισβητήσιμη θεωρία σχετικά με τα κρούσματα του COVID-19
epa08602336 Frozen food on shelves in a store that focuses on imported goods, in Beijing, China, 14 August 2020. China's cities Shenzhen and Xian have found the coronavirus in frozen food imports according to the local Chinese authorities, while the World Health Organization downplayed the risk of contracting COVID-19 disease via frozen food. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι συμβαίνει ακριβώς με τα εισαγόμενα κατεψυγμένα τρόφιμα;

του Eamon Barrett

Εδώ και μήνες, οι πόλεις της Κίνας έχουν συσχετίσει τα νέα κρούσματα COVID-19 με εισαγόμενα κατεψυγμένα τρόφιμα, παρά τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι τέτοια προϊόντα δεν είναι πιθανό να εξαπλώσουν την ασθένεια.

Τώρα, οι εμπορικοί εταίροι της χώρας αντιδρούν στα προστατευτικά μέτρα της Κίνας ενάντια στη μόλυνση των κατεψυγμένων τροφίμων, όπως π.χ. ο υπερβολικός έλεγχος των εισαγωγών κρέατος.

«Οι πιο πρόσφατοι περιορισμοί της Κίνας για την εξάπλωση του COVID-19 στα εισαγόμενα τρόφιμα δεν βασίζονται στην επιστήμη και απειλούν να διαταράξουν το εμπόριο», δήλωσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα. Όταν οι κινεζικές αρχές εντοπίζουν ίχνη COVID-19 σε πακέτα τροφίμων, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό του συγκεκριμένου εξαγωγέα ή σε ανεπίσημο μποϊκοτάζ του προϊόντος, θέτοντας σε κίνδυνο τα έσοδα.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Zhao Lijian, απέρριψε τις καταγγελίες των ΗΠΑ, αποκαλώντας τις «αβάσιμες και αδικαιολόγητες», ενώ χαρακτήρισε επίσης τον έλεγχο των εισαγωγών κατεψυγμένων τροφίμων από την Κίνα «εύλογο και δικαιολογημένο». Αλλά οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που παραπονιέται.

Αρκετές χώρες που είναι μεγάλοι εξαγωγείς τροφίμων, με επικεφαλής τον Καναδά, παραπονέθηκαν σε συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αυτό τον μήνα ότι οι διαδικασίες ελέγχου της Κίνας ισοδυναμούν με την επιβολή «αδικαιολόγητων περιορισμών στο εμπόριο», σύμφωνα με το Reuters.

Η Κίνα ερευνά την πιθανότητα εισαγωγής του COVID-19 μαζί με αποστολές κατεψυγμένων τροφίμων από τον Ιούνιο, όταν εντοπίστηκε ένα ξέσπασμα του ιού στο Πεκίνο από έναν πάγκο κατεψυγμένων ψαριών σε μια αγορά. Η πρόταση ότι ο κορονοϊός είχε εισέλθει στην ηπειρωτική χώρα σε πακέτα ψαριών προκάλεσε μποϊκοτάζ των εισαγωγών σολομού από τη Νορβηγία, παρότι οι κινεζικές αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ωστόσο, ενώ η Κίνα συνεχίζει να εντοπίζει τον COVID-19 στις εισαγωγές τροφίμων της, υπάρχουν λίγες αναφορές για άλλες χώρες που βιώνουν το ίδιο. Και η επιμονή της Κίνας ότι ο ιός εισάγεται μέσω τροφίμων βοηθά στην ενίσχυση μιας θεωρίας ότι η αρχική επιδημία στην αγορά ψαριών της Γουχάν ήταν επίσης εισαγόμενη.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Πεκίνου, εάν βρεθεί ένα μόνο θετικό αποτέλεσμα κορονοϊού στα προϊόντα ενός εξαγωγέα, οι αρχές μπορούν να αναστείλουν τις εισαγωγές των αγαθών του για μια εβδομάδα. Εάν βρεθούν τρία θετικά αποτελέσματα, οι εισαγωγές μπορούν να ανασταλούν για ένα μήνα.

Οι χώρες εξαγωγής υποστηρίζουν ότι οι κινεζικές αρχές δεν μοιράζονται ποτέ στοιχεία για τη μόλυνση, σύμφωνα με το Reuters.