Γιατί η Κίνα προχώρησε τώρα σε υποτίμηση του γουάν

Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να καθησυχάσει τις αγορές – Τι εκτιμούν οι αναλυτές.

Η κίνηση της Κίνας να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα, το γουάν, είναι μια προσπάθεια να εξουδετερώσει τον αντίκτυπο του ισχυρότερου δολαρίου έναντι του ευρώ και του ιαπωνικού γεν, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου Stratfor (Strategic Forecasting), το οποίο εδρεύει στις ΗΠΑ.

«Στην Ευρώπη και την Ιαπωνία…η ποσοτική χαλάρωση και άλλοι παράγοντες έχουν οδηγήσει στην υποτίμηση του ευρώ και του γεν έναντι του δολαρίου. Το γεν έχει υποχωρήσει περίπου κατά ένα τρίτο από το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και το ευρώ κατά ένα πέμπτο από τις αρχές του 2014. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν, ή αλλιώς η σταθμισμένη συναλλαγματική του ισοτιμία έναντι των εμπορικών του εταίρων, έχει ανατιμηθεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο» αναφέρει η έκθεση του Stratfor που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου RIA Novosti.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας έχει αρνητικό αντίκτυπο στο εμπορικό πλεόνασμα της χώρας, τους μακροοικονομικούς της δείκτες και προκαλεί οικονομική ύφεση.

Οι αναλυτές του Stratfor επισημαίνουν ότι οι κινήσεις της Κίνας στη συναλλαγματική αγορά έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους παράγοντες του διεθνούς εμπορίου. Συστήνουν επίσης το Πεκίνο να αλλάξει την οικονομική του πολιτική προκειμένου να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας στην παγκόσμια χρηματοοικονομική αρένα.

Η απόφαση της Κίνας να υποτιμήσει το νόμισμα την Τρίτη, ορίζοντας τη μέση τιμή διακύμανσης κατά 2% χαμηλότερα, προκάλεσε φόβους για «συναλλαγματικό πόλεμο» και τάραξε τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, οδηγώντας άλλα ασιατικά νομίσματα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πολλών ετών.

«Εφάπαξ υποτίμηση του νομίσματος»
Πάντως η κεντρική τράπεζα της Κίνας σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές έκανε λόγο για εφάπαξ υποτίμηση του νομίσματος. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας είπε την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω υποτίμηση του γουάν δεδομένων των ισχυρών οικονομικών θεμελιωδών, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις παγκόσμιες αγορές μετά την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος στην οποία προχώρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) είπε ότι το ισχυρό οικονομικό περιβάλλον της χώρας, το διατηρήσιμο εμπορικό πλεόνασμα, η υγιής δημοσιονομική θέση και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα προσφέρουν «ισχυρή στήριξη» στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Πηγές που εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στις Κίνα είπαν, ωστόσο, στο Reuters ότι ισχυρές φωνές εντός της κυβέρνησης πιέζουν για περαιτέρω υποτίμηση του γιουάν, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει πίεση για συνολική υποτίμηση σχεδόν 10%. Ο υποδιοικητής της PBOC Γι Γκανγκ απέρριψε τις αναφορές αυτές ως αβάσιμες.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch είπε σήμερα ότι η υποτίμηση του γουάν «τονίζει τις ευρύτερες πιέσεις στην οικονομία», αλλά δείχνει επίσης ότι οι αρχές παραμένουν προσηλωμένες σε μεταρρυθμίσεις που είναι προσανατολισμένες προς την αγορά, μια δέσμευση που πολλοί αμφισβήτησαν μετά τις παρεμβάσεις του Πεκίνου για να ανακόψει την βουτιά των χρηματιστηριακών αγορών τον Ιούνιο.

Η PBOC όρισε πριν το άνοιγμα της αγοράς τη μέση τιμή διακύμανσης για το γουάν στα 6,4010 ανά δολάριο, από 6,3306 προηγουμένως. Η τιμή spot του γουάν άνοιξε στα 6,3880 και κινήθηκε στα 6,4076 μετά τα σχόλια της PBOC.

Η τιμή spot αυτή τη στιγμή επιτρέπεται να καταγράψει διακυμάνσεις έως 2% υψηλότερα ή χαμηλότερα από την επίσημη μέση τιμή διακύμανσης που ορίζεται κάθε ημέρα.