Γιατί οι μεγάλες τράπεζες μισούν το «Brexit»

Γιατί οι μεγάλες τράπεζες μισούν το «Brexit»

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της αποχώρησης από την Ευρώπη σύμφωνα με τους τραπεζίτες.

Μέρα με τη μέρα, αναλυτές στις μεγάλες τράπεζες ανακοινώνουν μια σειρά από τρομακτικές προειδοποιήσεις σχετικά με το τί θα γίνει εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.

Πιο αναλυτικά, η Goldman Sachs, δήλωσε ότι το Brexit θα μπορούσε να συντρίψει τη λίρα κατά 20%, ενώ η Nomura στο Λουξεμβούργο προειδοποίησε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση.

Από την άλλη, η UBS εκτιμά ότι η απώλεια για τη βρετανική οικονομία θα είναι κάπου μεταξύ 0,6% και 2,8% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι πολλές μεγάλες τράπεζες γενικότερα δεν επιθυμούν το Brexit, καθώς χρησιμοποιούν τη Βρετανία ως εφαλτήριο για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες σε όλην την Ευρώπη.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα του Brexit το 2017, ενώ σημείωσε ότι θα αγωνιστεί μέχρι τότε να «κλείσει» μια καλή συμφωνία με τα 28 κράτη της Ένωσης.

Από την άλλη, οι πολίτες είναι βαθιά διχασμένοι, ενώ οι τραπεζίτες δηλώνουν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους.

Η Deutche Bank ανακοίνωσε ότι θα αναγκαστεί να μετακινήσει την επιχείρηση της σε περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ευρώπη, κι ενώ η HSBC σημείωσε ότι θα διατηρήσει την έδρα της στο Λονδίνο, η διοίκησή της δήλωσε ότι υπάρχει περίπτωση να δραστηριοποιηθεί τελικά στο Παρίσι εάν οι ψηφοφόροι επιλέξουν το Brexit.

Και η JP Morgan Chase προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο εάν αποχωρήσει από την Ευρώπη, ενώ η Citibank δήλωσε ότι το Brexit θα κοστίσει στη Βρετανία 75.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2030.

Το τί πιστεύουν οι τραπεζίτες για το θέμα του Brexit έχει σημασία, καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι το κλειδί της βρετανικής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, αντιπροσωπεύει το 8% του ΑΕΠ της χώρας και το 3,4% του συνόλου των θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται ότι το Λονδίνο είναι το κέντρο των συναλλαγών, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο τραπεζικό και τον τρίτο μεγαλύτερο ασφαλιστικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.