Γιατί η Nokia θέλει να εξαγοράσει τώρα την Alcatel-Lucent

Γιατί η Nokia θέλει να εξαγοράσει τώρα την Alcatel-Lucent

Δύο «παίκτες» του κλάδου των τηλεπικοινωνιακών δικτύων σε διαπραγματεύσεις για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 5G και του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Σε συμφωνία για την εξαγορά της ανταγωνίστριας εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel-Lucent κατέληξε η Nokia. Σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο εταιρειών, η συμφωνία αποτιμά την Alcatel-Lucent στα 15,6 δισ. ευρώ (16,6 δισ. δολ.).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι επενδυτές της Alcatel θα λάβουν 0,55 μετοχές της Nokia για κάθε μετοχή που κατέχουν στη γαλλική εταιρεία. Η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 4,12 ευρώ, βάσει της τιμής στην οποία έκλεισε η μετοχή της Nokia την Τρίτη.

Η εξαγορά αυτή – η μεγαλύτερη στην ιστορία της Nokia – αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία του μεγαλύτερου προμηθευτή εξοπλισμού για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο.

Η Nokia, ο παγκόσμιος κυρίαρχος στα κινητά τηλέφωνα κατά την προ smartphone εποχή, έχασε το τρένο της επανάστασης των έξυπνων τηλεφώνων, φλερτάροντας προσωρινά με τη χρεωκοπία. Αφότου ξεφορτώθηκε το κομμάτι των τηλεφωνικών συσκευών και εστίασε στις υποδομές τηλεπικοινωνιών, κατάφερε να επανέλθει.

Είναι αλήθεια πως κι αυτός ο τομέας προσπαθεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην ασύρματη τεχνολογία, αλλά και οι δύο εταιρείες φαίνεται να έχουν αφήσει τα χειρότερα πίσω τους ύστερα από επώδυνες αναδιαρθρώσεις. Οι μετοχές της Nokia έχουν τριπλασιαστεί σε αξία τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η αξία αυτών της Alcatel-Lucent έχει τετραπλασιαστεί, καθώς οι δύο εταιρείες διαφοροποίησαν τις δραστηριότητές τους.

Πέρυσι, η φινλανδική εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση του τζίρου της για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια, αν και ακόμα βλέπει την πλάτη της Ericsson AB και της κινεζικής Huawei. Μια συγχώνευση με την Alcatel-Lucent θα μπορούσε να της προσδώσει εκείνη την κλίμακα που απαιτείται για να ανταγωνιστεί τις δύο άλλες ηγέτιδες εταιρείες του κλάδου.

Μια πλήρης συγχώνευση των δύο εταιρειών θα δημιουργήσει μια εταιρεία με τζίρο περίπου 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αξία άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν ισότιμη της σουηδικής Ericsson AB.