Γιατί η Ουκρανία δεν θα χρεοκοπήσει αν και δεν θα πληρώσει τους πιστωτές της

Γιατί η Ουκρανία δεν θα χρεοκοπήσει αν και δεν θα πληρώσει τους πιστωτές της

Τα σενάρια που επεξεργάζονται ΗΠΑ και Ευρώπη προκειμένου να σώσουν την Ουκρανία για γεωπολιτικούς λόγους.

Η Ουκρανία ενδέχεται να μην αποπληρώσει ποτέ  τους πιστωτές της. Όμως, πολλές δυνάμεις προθυμοποιούνται να τη χρηματοδοτήσουν.

Παρά τη φαινομενική κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι μάχες συνεχίζονται. Όμως,  η Ουκρανία είναι έτοιμη να ανοίξει ένα δεύτερο, δυνητικά πιο επικίνδυνο μέτωπο, αυτή  τη φορά με τους ξένους πιστωτές της.

Την Τρίτη, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αθετήσει τις πληρωμές της προς τους ξένους πιστωτές, εν μέσω διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους της που γίνεται διαρκώς σαφέστερο πως είναι μη βιώσιμο.

Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτό; Θα χρεοκοπήσει η Ουκρανία; Όλο και περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η χώρα δεν μπορεί να αποπληρώσει όσα χρωστάει. Αλλά όπως γνωρίζουμε από την κατάσταση στην Ελλάδα, μόνο και μόνο επειδή όλοι συμφωνούν ότι μια χώρα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, δεν σημαίνει ότι θα χρεοκοπήσει.

Πάρτε το παράδειγμα του Μεξικού. Το 1995, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε συνεργασία με το ΔΝΤ, την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και ιδιωτικές τράπεζες κατήρτισε ένα πακέτο διάσωσης 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Ρούμπιν, ανησυχούσε πως  αφήνοντας το Μεξικό να χρεοκοπήσει θα πυροδοτούνταν μια οικονομική κρίση που θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, χρηματιστές όπως ο  Τζορτζ Σόρος υποστηρίζουν ότι η διεθνής κοινότητα -και ειδικά η Ευρώπη- θα πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον των 17 δισεκατομμυρίων που έχει προσφέρει ήδη το ΔΝΤ στη χώρα. Εάν η Ουκρανία υλοποιήσει επιτυχώς μεταρρυθμίσεις, όπως η δραστική μείωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα της, θα μπορούσε κάλλιστα να φτάσει στην οικονομική ανάπτυξη που θα της επιτρέψει να εξοφλήσει τους δανειστές της.  Αλλά όπως παραδέχεται ο Σόρος, αυτό μοιάζει αδύνατον.

Μια άλλη επιλογή για να σωθεί η Ουκρανία από την οικονομική καταστροφή θα ήταν να αναγκαστούν οι  ιδιώτες πιστωτές να διαγράψουν το ανεξόφλητο χρέος της. Αυτή είναι η προσέγγιση του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Larry Summers. Αλλά πώς μπορεί η διεθνής κοινότητα να αναγκάσει τους ιδιώτες πιστωτές- στους οποίους συγκαταλέγονται μεγάλες επενδυτικές εταιρείες όπως η Franklin Templeton– να προχωρήσουν ουσιαστικά σε διαγραφή του ουκρανικού χρέους που κατέχουν;

Οι δανειστές της Ουκρανίας δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην προθυμία των ΗΠΑ να δαπανήσουν μεγάλα ποσά για να προβάλλουν την εξουσία τους σε στρατηγικά σημαντικές περιοχές του πλανήτη. Για το σκοπό αυτό, ζητείται η στήριξη της διεθνούς κοινότητας προς την Ουκρανία και δεν είναι απίθανο οι φορολογούμενοι στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη να αναγκαστούν να πληρώσουν τη ουκρανική διάσωση.