Γιατί η PayPal δεν θέλει πλέον να μας δανείζει χρήματα;

Γιατί η PayPal δεν θέλει πλέον να μας δανείζει χρήματα;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εταιρεία αναδιαμορφώνει το λειτουργικό της μοντέλο για να ενισχύσει την ανάπτυξη νέων πρότζεκτ υψηλότερων αποδόσεων. 

Η PayPal είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους για να πληρώνει κανείς για τις διαδικτυακές του αγορές, που μέχρι τώρα συνοδευόταν από τη δυνατότητα δανεισμού χρημάτων στους καταναλωτές για την κάλυψη μιας αγοράς.

Όμως, την Πέμπτη η PayPal ανακοίνωσε ότι πρόκειται να πουλήσει το σύνολο του χαρτοφυλακίου καταναλωτικών δανείων στη Synchrony Financial – πρόκειται για την εταιρεία που προέκυψε από τον διαχωρισμό του τμήματος δανεισμού από την GE Capital το 2014.

Με την κίνηση αυτή, η PayPal παύει να έχει εμπλοκή στον χώρο της καταναλωτικής πίστης. Προφανώς, όμως, η εταιρεία θέλει να συνεχίσει να βοηθά τους ανθρώπους να πληρώνουν για τις αγορές τους. Πώς θα γίνει λοιπόν ώστε να προσφέρει δάνεια και στο μέλλον;

Ο καταναλωτής θα συνεχίσει να μπορεί να δανείζεται χρήματα για να πληρώσει μια αγορά μέσω PayPal με δόσεις. Η εταιρεία διατηρεί το μικρό μωβ κουτάκι που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας ενός πωλητή λιανικής και που προσφέρει ένα δάνειο δόσεων, όταν ο πελάτης αποφασίζει να πληρώσει με PayPal. Για παράδειγμα, ένας πελάτης που θέλει να πληρώσει για το νέο του πλυντήριο σε βάθος έξι μηνών, θα έχει την ευκαιρία να το επιλέξει όταν χρησιμοποιήσει την υπηρεσία PayPal στην ιστοσελίδα μιας εταιρείας λιανικής πώλησης.

Αυτό που αλλάζει είναι η πηγή των χρημάτων για τα δάνεια, καθώς και το ποιος θα συλλέγει τον τόκο – που αγγίζει το 20% ετησίως. Η PayPal αποφάσισε ότι η δέσμευση μεγάλου όγκου του κεφαλαίου της (το χαρτοφυλάκιο δανείων που πωλήθηκε στη Synchrony είναι αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για τον δανεισμό δεν εξασφαλίζει αποδόσεις τόσο υψηλές όσο οι αποδόσεις που προκύπτουν από άλλες χρήσεις του κεφαλαίου αυτού. Για παράδειγμα, η επεξεργασία πληρωμών αποφέρει, παραδοσιακά, μεγαλύτερες αποδόσεις στην PayPal.

«Θέλουμε να επενδύσουμε στην ανάπτυξη» δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της PayPal, John Rainey, στη Wall Street Journal. «Αυτά τα 6 δισ. δολάρια μπορούν να επενδυθούν εκ νέου σε εναλλακτικά πρότζεκτ υψηλότερων αποδόσεων».

Ο δανεισμός είχε αρχίσει να σπέρνει ανησυχία σε αναλυτές της Γουόλ Στριτ, ειδικά ως προς πιθανές απώλειες από δανειστές που δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους αν δυσκολέψουν οι οικονομικές συνθήκες. Ο δείκτης ζημιών στα δάνεια της PayPal σκαρφάλωσε στο 6,4% σε ετήσια βάση, από 6% πέρυσι και 5,6% το 2015. Η PayPal είπε ότι για την ώρα θα κρατήσει τα πολύ μικρότερα χαρτοφυλάκια που έχει συσσωρεύσει από δάνεια που έδωσε σε μικρές επιχειρήσεις και καταναλωτές εκτός ΗΠΑ.

Αυτός που θα χρηματοδοτεί τα δάνεια στους πελάτες της PayPal είναι η Synchrony. Η εταιρεία ήδη είναι κορυφαίος πάροχος καταναλωτικών πιστωτικών καρτών και διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 80 δισ. δολαρίων. Αυτό προσφέρει στη Synchrony μια σαφώς μεγαλύτερη κλίμακα από την PayPal, συμβάλλοντας στην κερδοφορία, καθώς και μεγαλύτερη διαφοροποίηση των δανειοληπτών – γεγονός που θεωρητικά, τουλάχιστον, καθιστά το χαρτοφυλάκιό της πιο ανθεκτικό σε μια ύφεση.

Την Πέμπτη, οι μετοχές της PayPal ανέβηκαν κατά περίπου 5%, στο ιστορικό υψηλό των 76,84 δολαρίων. Ο λόγος της αύξησης είναι προφανώς το γεγονός ότι η Γουόλ Στριτ χάρηκε που η εταιρεία «ξεφορτώθηκε» τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Επίσης, η PayPal είπε ότι στα πλαίσια της πώλησης (η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί του χρόνου), θα έχει μερίδιο στα έσοδα από τις δραστηριότητες δανεισμού της Synchrony. Άρα, η συμφωνία αναμένεται να είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο εταιρείες.