Γιατί η Sears αναγκάστηκε να δανειστεί άλλα 300 εκατομμύρια δολάρια από τον CEO της

Γιατί η Sears αναγκάστηκε να δανειστεί άλλα 300 εκατομμύρια δολάρια από τον CEO της

Οι μετοχές της συνεχίζουν να πέφτουν.

του Φιλ Γουάμπα

Ο Έντι Λάμπερτ σώζει και πάλι την Sears Holdings.

Ο διευθυντής hedge fund θα προσφέρει επιπλέον χρηματοδότηση μέσω δανεισμού ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία λιανικής της οποίας ηγείται. Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2005, συνδυάζοντας τα καταστήματα Sears και την Kmart.

Η είδηση για την παροχή βοήθειας από τον Λάμπερτ, ο οποίος ελέγχει κάτι λιγότερο από τις μισές μετοχές της εταιρείας, έρχονται εν μέσω άλλου ενός φριχτού τριμήνου. Οι πωλήσεις στο δεύτερο τρίμηνο έπεσαν κατά 3,3% στην Kmart και κατά 7% στην Sears. Η εταιρεία απέδωσε τις φτωχές επιδόσεις σε «ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, κάτι το οποίο όμως δεν είναι εύκολο να αποδεχτεί κάποιος εφόσον οι ανταγωνιστές Walmart και J.C. Penney τα πήγαν πολύ καλύτερα.

Τα έσοδα της Sears Holdings μειώθηκαν κατά 8,8%, στα 5,66 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουλίου.

Η νέα χρηματοδότηση 300 εκατομμυρίων δολαρίων είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά κινήσεων υποστήριξης του Λάμπερτ προς την προβληματική αυτοκρατορία λιανικής πώλησης που ελέγχει. Το hedge fund του Λάμπερτ, ESL Investments, είχε προσφέρει το μισό της αρχικής δόσης ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων ενός δανείου συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί ο μετασχηματισμός της εταιρείας σε έναν σύγχρονο λιανικό πωλητή, όπως ισχυρίζεται η Sears.

Αυτός ο γύρος χρηματοδότησης θα επιτρέψει στη Sears να εξασφαλίσει επιπλέον δανεισμό 200 εκατομμυρίων δολαρίων από άλλους επενδυτές.

Στο πρώτο μισό του τρέχοντος οικονομικού έτους, η Sears έχασε 866 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία προστέθηκαν στα 8 δισεκατομμύρια που έχασε την περίοδο 2010 – 2015. Τον Φεβρουάριο, η Sears Holdings ανακοίνωσε το 11ο συναπτό έτος συγκριτικής μείωσης πωλήσεων, παρά το κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων που δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα όλα αυτά τα χρόνια.

Εδώ και καιρό, ο Λάμπερτ λέει ότι το σχέδιο μετασχηματισμού της εταιρείας θα καθιστούσε την Sears μια πιο κερδοφόρα εταιρεία λιανικής πώλησης, αλλά τα αποτελέσματα δεν έχουν φανεί ακόμα.