Γιατί η στρατηγική του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο τον φέρνει σε ισχυρή θέση

Γιατί η στρατηγική του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο τον φέρνει σε ισχυρή θέση

Οι χώρες που έχουν υψηλό κόστος παραγωγής, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, θέτονται πλέον εκτός συναγωνισμού.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών Κρατών) να καταργήσει το ανώτατο όριο ημερήσιας παραγωγής, έχει αρχίσει να αποδίδει. Μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στη μηνιαία έκθεσή του σημείωσε ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι η στρατηγική της Σαουδικής ηγεσίας ξεκινά να λειτουργεί», συμπληρώνοντας ότι «οι χαμηλότερες τιμές παίρνουν ένα φόρο επί της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ, με ετήσια συρρίκνωση της ανάπτυξης».   

Η ΙΕΑ, η οποία παρακολουθεί στενά τις τάσεις της αγοράς της ενέργειας για τα εύπορα έθνη, ανακοίνωσε ότι η εκτός ΟΠΕΚ παραγωγή αυξήθηκε μόλις κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, το Νοέμβριο. Παράλληλα, στις αρχές του 2015, η παραγωγή σε χώρες εκτός του καρτέλ σημείωσε αύξηση κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στις ΗΠΑ, η μείωση παραγωγής του σχιστόλιθου θα προκαλέσει τη ραγδαία μείωση της ανάπτυξης, με την παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ να φτάνει τα περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα. Οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου έχουν πληγεί, αλλά ο ΟΠΕΚ έχει την ευθύνη να υπερασπιστεί το μερίδιο αγοράς του, υποχρεώνοντας τις χώρες, οι οποίες έχουν υψηλό κόστος παραγωγής να τίθενται εκτός συναγωνισμού.

Η παγκόσμια προσφορά συνεχίζει να διογκώνεται και οι τιμή του πετρελαίου έχει βυθιστεί στο χαμηλότερο επίπεδο στο διάστημα έξι ετών.

Σήμερα, το αργό πετρέλαιο βρίσκεται στα 36,2 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 1,5%.

Την περασμένη εβδομάδα ο ΟΠΕΚ ήταν διχασμένος για το αν θα συμφωνήσει ένα ανώτατο όριο παραγωγής, ενώ η Σαουδική Αραβία, απέρριψε οποιοδήποτε αίτημα για τη διακοπή της παροχής στην άνοδο των τιμών.