Γιατί η Tencent δεν είναι πια μία από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο

Γιατί η Tencent δεν είναι πια μία από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο
FILE PHOTO: A sign of Tencent is seen during the fourth World Internet Conference in Wuzhen, Zhejiang province, China December 3, 2017. REUTERS/Aly Song/File Photo

Άσχημα είναι τα νέα για τον κινεζικό διαδικτυακό κολοσσό.

Έχοντας χάσει πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση φέτος, περισσότερα από κάθε άλλη εταιρεία στον κόσμο, η Tencent αντικαταστάθηκε από την Exxon Mobil Corp. στην κορυφαία δεκάδα με βάση την κεφαλαιοποίηση.

Όταν η μετοχή της έφτασε σε ιστορικά υψηλά τον Ιανουάριο, η εταιρεία με έδρα τη Shenzhen βρισκόταν στην πρώτη πεντάδα μαζί με την Apple, την Alphabet, τη Microsoft και την Amazon.com.

Η Tencent απέδωσε πάνω από 67.000% από την αρχική δημόσια προσφορά της έως τον Ιανουάριο, όμως γύρισε πτωτικά φέτος μετά από μία σειρά αρνητικών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένης μίας σπάνιας πτώσης στην κερδοφορία της και μίας κρατικής παρέμβασης στα ηλεκτρονικά παιχνίδια στην Κίνα.

Η μετοχή της έχει κατρακυλήσει σχεδόν 40% στο Χονγκ Κονγκ από τις 23 Ιανουαρίου και υποχώρησε για ένατη διαδοχική μέρα την Τετάρτη, καθ’ οδόν προς το χειρότερο σερί της.