Γιατί η Tesla ανακαλεί σχεδόν κάθε αυτοκίνητο που έχει πουλήσει στην Κίνα

Γιατί η Tesla ανακαλεί σχεδόν κάθε αυτοκίνητο που έχει πουλήσει στην Κίνα
A man is seen inside of a Tesla car during the 19th Shanghai International Automobile Industry Exhibition in Shanghai on April 19, 2021. (Photo by Hector RETAMAL / AFP) Photo: AFP

του Eamon Barrett

Το Σάββατο, η Κρατική Υπηρεσία για τη Ρύθμιση της Αγοράς της Κίνας (SAMR) ανακοίνωσε ότι η Tesla θα «ανακαλέσει» πάνω από 285.000 αυτοκίνητα Model 3 και Model Y στην Κίνα, λόγω μιας δυσλειτουργίας του λογισμικού που θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιβάτες να ενεργοποιήσουν κατά λάθος τον αυτόματο πιλότο.

«Η ανάκληση πραγματοποιείται ως αποτέλεσμα μιας έρευνας για ελαττώματα που ξεκίνησε από την Κρατική Διοίκηση για τη Ρύθμιση της Αγοράς», δήλωσε η SAMR, χωρίς να προσφέρει λεπτομέρειες σχετικά με το πότε ή γιατί ξεκίνησε η έρευνα.

Η Tesla δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για κάποιο σχόλιο, αλλά ζήτησε συγγνώμη μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Weibo για «οποιαδήποτε ταλαιπωρία» προκάλεσε στους πελάτες και δεσμεύτηκε να «συνεχίσει να βελτιώνει την ασφάλεια σε αυστηρή συμφωνία με τις εθνικές απαιτήσεις».

Η ανάκληση καλύπτει πάνω από 35.000 εισαγόμενες μονάδες Model 3 και σχεδόν 250.000 μονάδες Model 3 και Model Y εγχώριας κατασκευής. Συνολικά, πρόκειται για σχεδόν όλα τα οχήματα που έχει πουλήσει η Tesla στην Κίνα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αλλά η ανάκληση δεν είναι πραγματικά ανάκληση με την παραδοσιακή έννοια. Οι ιδιοκτήτες της Tesla δεν θα πρέπει να επιστρέψουν τα οχήματά τους στην εταιρεία για επιστροφή χρημάτων ή αναβάθμιση. Το σφάλμα του λογισμικού μπορεί να επιδιορθωθεί εξ αποστάσεως μέσω μιας ενημέρωσης που, σύμφωνα με το SAMR, η Tesla κυκλοφορεί δωρεάν – και έτσι αναμένεται να συμβεί ως επί το πλείστον. Εάν ορισμένα οχήματα δεν μπορούν να επιδιορθωθούν εξ αποστάσεως, τότε οι πελάτες ίσως χρειαστεί να τα πάνε σε μια αντιπροσωπεία της Tesla.

Ωστόσο, το SAMR, που χαρακτηρίζει την ενημέρωση ασφαλείας ως ανάκληση, συνεχίζει την κακή παράδοση κακής δημοσιότητας και κυβερνητικού ελέγχου που έχει υποστεί η Tesla στην Κίνα φέτος, παρά τη διαρκή απήχηση της μάρκας στους καταναλωτές.

Η Tesla είναι η πιο δημοφιλής μάρκα επιβατικών ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα, καταλαμβάνοντας το 21% της αγοράς το 2020. Όμως η εικόνα της αμερικανικής εταιρείας έχει αμαυρωθεί από μια σειρά θεμάτων ασφαλείας, καθώς και από την άστοχη αντίδραση της ίδιας της εταιρείας στα προβλήματα.

Τον Απρίλιο, μία πελάτισσα της Tesla οργάνωσε διαμαρτυρία στην έκθεση αυτοκινήτου της Σαγκάης, ανεβαίνοντας πάνω σε ένα Tesla, ενώ φορούσε ένα μπλουζάκι με την επιγραφή «Τα φρένα της Tesla αποτυγχάνουν». Η πελάτισσα απαίτησε από την Tesla να δημοσιεύσει τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το όχημα του πατέρα της κατά τη στιγμή ενός ατυχήματος πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι τα ελαττωματικά φρένα οδήγησαν στη σύγκρουση.

Αντί να συναινέσει, η αντιπρόεδρος της Tesla Grace Tao δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα η Tesla να συμβιβαστεί» με την διαμαρτυρόμενη. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την απάντηση της Tao ως «αλαζονική», η SAMR κατακεραύνωσε επίσης την εταιρεία και, ένα μήνα αργότερα, μια φοβισμένη Tesla ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους Κινέζους πελάτες της να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του οχήματός τους.

Οι αναλυτές παρακολουθούν στενά τις πωλήσεις της Tesla στην Κίνα μετά τη διαμαρτυρία, αναμένοντας να δουν το καταναλωτικό αίσθημα να απομακρύνεται από τη μάρκα. Τον Απρίλιο, οι πωλήσεις υποχώρησαν στις 25.845 μονάδες από πάνω από 35.000 τον Μάρτιο. Τον Ιούνιο, οι πωλήσεις της Tesla ανέβηκαν κατά 29% στις 33.463 μονάδες. Αλλά η ανακοίνωση της SAMR για αυτή την τελευταία «ανάκληση» υποδηλώνει ότι η Tesla εξακολουθεί να ακολουθεί μια δύσκολη πορεία στην Κίνα.