Γιατί η Τoshiba δεν μπορεί να καλύψει τη ζημιά ύψους 5,36 δισ. ευρώ

Γιατί η Τoshiba δεν μπορεί να καλύψει τη ζημιά ύψους 5,36 δισ. ευρώ
JAPAN TOSHIBA RESTRUCTURE Photo:

Αν και η πώληση της μονάδας επεξεργαστών φαίνεται ως λύση, μέτοχοι και επενδυτικά ταμεία βάζουν εμπόδια.  

Η προσπάθεια της Toshiba να πουλήσει την  μονάδα κατασκευής επεξεργαστών έχει «κολλήσει», γεγονός που εντείνει την ανησυχία των επενδυτών. Και αυτό γιατί μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επιχείρησης παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ο ισολογισμός του ιαπωνικού κολοσσού παρουσιάζει «τρύπα» ύψους 5,36 δισ. ευρώ που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο. Οι πωλήσεις επεξεργαστών και ηλεκτρονικών συσκευών αποτελούσαν πέρυσι περίπου το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων της Toshiba, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σκληρών δίσκων υψηλών ταχυτήτων (SSD) μετά τη Samsung Electronics.

Στις αρχές του 2017, η διοίκηση της Toshiba είχε ανακοινώσει πως θα πουλήσει την επιχείρηση κατασκευής επεξεργαστών, ώστε να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις και τη ζημία με τους μετόχους της εταιρείας να έχουν εγκρίνει το σχέδιο.

Ωστόσο, η Western Digital, η οποία έχει επενδύσει στο βασικό εργοστάσιο κατασκευής επεξεργαστών της Toshiba και έχει καταθέσει προσφορά για την εξαγορά ολόκληρης της επιχείρησης, κατέφυγε στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της ώστε να προχωρήσει η πώληση.

Η δικαστική διαμάχη, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στα επενδυτικά ταμεία, τα οποία υποστηρίζονται από την ιαπωνική κυβέρνηση καθώς πλέον απαιτούν από την Toshiba να επιλύσει τη δικαστική διαμάχη προτού προχωρήσει η πώληση.

Την ίδια ώρα, η  πρόταση της SK Hynix να συμβάλει στη χρηματοδότηση της πώλησης μέσω μετατρέψιμων ομολόγων – κάτι που θα της έδινε τελικά μερίδιο στις μετοχές, δεν αρέσει στα ιαπωνικά επενδυτικά ταμεία. Στην προσπάθειά της να προχωρήσει η συμφωνία πώλησης, η Toshiba είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι θα εξετάσει εκ νέου τις υπόλοιπες προσφορές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Western Digital και τη Foxconn, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

H Foxconn έχει ανακοινώσει πως στην προσπάθεια εξαγοράς θα λάβουν μέρος η Apple και η Dell με το διοικητικό συμβούλιο της Toshiba να μην έχει «κλειδώσει» μέχρι πρότινος σε κάποια από τις προσφορές.