Γιατί η Τουρκία έριξε «πόρτα» στην Booking.com

Γιατί η Τουρκία έριξε «πόρτα» στην Booking.com
epa05435062 Tourists walk in front of the picture of Turkish President Recep Tayyip Erdogan, in Istanbul, Turkey, 21 July 2016. Turkish President Recep Tayyip Erdogan has declared a three-month state of emergency and caused the dismissal of 50,000 workers and the arrest of 8,000 people after the 15 July failed coup attempt. At least 290 people were killed and almost 1,500 injured amid violent clashes on 15 July as certain military factions attempted to stage a coup d'etat. The UN and various governments and organizations have urged Turkey to uphold the rule of law and to defend human rights. EPA/SEDAT SUNA

Για αθέμιτο ανταγωνισμό κατηγορεί την εταιρεία η Ένωση Τούρκικων Ταξιδιωτικών Γραφείων.

 

Μια σκληρή διαμάχη βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της μεγαλύτερης ιστοσελίδας για κράτηση καταλυμάτων, Booking.com, και της Ένωσης Τούρκικων Ταξιδιωτικών Γραφείων η οποία κατηγορεί την πρώτη για υιοθέτηση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού. Η υπόθεση έφτασε μέχρι τα δικαστήρια και από ότι φαίνεται δεν είχε θετική έκβαση για την γνωστή ιστοσελίδα που δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο με έδρα το Άμστερνταμ, αφού το 5ο Πρωτοδικείο της Κωνσταντινούπολης διέταξε προ ολίγων ημερών την αναστολή δραστηριότητας του πολυεθνικού κολοσσού.

Στη δικαστική απόφαση γίνεται λόγος για αθέμιτο ανταγωνισμό και απαιτείται από την Booking.com η άμεση αναστολή της λειτουργίας της για κρατήσεις που αφορούν σε ξενοδοχεία και καταλύματα της Τουρκίας από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, καθώς και από άλλες διευθύνσεις, ύστερα από αγωγή που κατέθεσε η Ένωση Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (TURSAB).

Η διοίκηση της Booking.com που αυξάνει διαρκώς τα μερίδια της στην παγκόσμια αγορά έχοντας ως βασικό αντίπαλο την TripAdvisor, το «φυσάει και δεν κρυώνει» αφού με την εν λόγω απόφαση χάνει σημαντικά έσοδα από μια αρκετά δυνατή τουριστική αγορά, όπως αυτή της Τουρκίας. Βέβαια εξίσου χαμένη βγαίνει και η γειτονική χώρα, καθώς το τουριστικό της προϊόν έχει ήδη υποστεί σημαντική υποβάθμιση λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στο εσωτερικό της.

Και ενώ ο «γίγαντας με τα γυάλινα πόδια», όπως αποκαλούν την Τουρκία, βρισκόταν πριν από δύο χρόνια στη έκτη θέση της λίστας των χωρών όλου του κόσμου με τις περισσότερες επισκέψεις τουριστών, σήμερα τα νούμερα δεν θυμίζουν σε τίποτα την αίγλη και τη δόξα του παρελθόντος. Από τα 42 εκατ. τουρίστες που την επισκέπτονταν κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση, το 2016 ο αριθμός αυτός μειώθηκε σημαντικά στα 25 εκατ., ενώ εξίσου αβέβαιη είναι και η φετινή τουριστική σεζόν.

Σε ότι αφορά τώρα την απαγόρευση από την Αρχή Πληροφοριών & Τεχνολογιών Επικοινωνίας της χώρας για την Booking.com, αυτή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου στην Αρχή.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας της TURSAB Çetin Gürcün έσπευσε να καθησυχάσει όσους είχαν ήδη χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα για το κλείσιμο των διακοπών τους, διευκρινίζοντας πως οι άνθρωποι που έχουν ήδη κάνει κρατήσεις μέσω της ιστοσελίδας δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου.

Σημειώνεται πως η Booking.com έχει ήδη μια κακή εμπειρία από τη γειτονική χώρα αφού στο πρόσφατο παρελθόν αναγκάστηκε να καταβάλει διοικητική χρηματική ποινή ύψους περίπου 2,5 εκατ. τουρκικών λιρών στην Αρχή Ανταγωνισμού, λόγω κάποιων προηγούμενων δραστηριοτήτων της, οι οποίες παραβίασαν τους κανόνες του ανταγωνισμού, στο πλαίσιο προηγούμενης αίτησης από την TURSAB.