Γιατί οι μεγάλες τράπεζες ζητούν από τους υπαλλήλους τους να παίρνουν άδειες

Γιατί οι μεγάλες τράπεζες ζητούν από τους υπαλλήλους τους να παίρνουν άδειες

Σε ένα εξαντλητικό επάγγελμα, οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν για να μειώσουν τα επίπεδα στρες των εργαζομένων τους.

Τον τελευταίο καιρό, γίνονται προσπάθειες από την ελβετική τράπεζα UBS να βοηθήσει το προσωπικό της να αποκτήσει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής.

Έτσι αποφάσισε να δώσει στους τραπεζίτες της τουλάχιστον δύο ώρες «προσωπικού χρόνου» την εβδομάδα.  Σε ένα επάγγελμα, που είναι γνωστό για τα εξαντλητικά χρονοδιαγράμματα  και τα deadines, οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ελαφρύνουν τον φόρτο εργασίας για να μειώσουν τα επίπεδα στρες, ιδιαίτερα μεταξύ των κατώτερων, στην ιεραρχία, στελεχών τους.

Η πολιτική της UBS, που ονομάστηκε “take two” και έχει ως στόχο να δώσει τραπεζίτες πιο ευέλικτο ωράριο, χωρίς αυτό να γίνεται βέβαια πολύ χαλαρό και χωρίς να επιβαρύνονται οι υπόλοιποι συνάδεφοί τους.

Το πρόγραμμα, το οποίο προσφέρεται σε περίπου 6.000 άτομα που εργάζονται για την UBS παγκοσμίως, ξεκίνησε, σύμφωνα με το Fortune, από τον πρόεδρο, Andrea Orcel, μετά από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο προσωπικό της εταιρείας.

«Συχνά ασκείται κριτική στη βιομηχανία μας για την κακή ισορροπία εργασίας-ζωής, γι’αυτό ζητήσαμε από τους εργαζομένους να προτείνουν κάποιες ιδέες και να βρούμε λύσεις στα θέματα που έχουν σημασία για αυτούς» ανέφερε ο 53 ετών τραπεζίτης σε συνέντευξη στο Reuters.

Οι περισσότερες τράπεζες αγωνίζονται ώστε η ευελιξία να μεταφραστεί σε βιώσιμες πολιτικές  δεδομένου ότι οι συμφωνίες δισεκατομμυρίων κλείνονται συνήθως αργά το βράδυ, μετά από πολλές ημέρες non-stop διαπραγματεύσεων, με τους τραπεζίτες  σε “junior” επίπεδα να φέρουν συνήθως το κύριο βάρος της εργασίας.

Γραφείο – σπίτι- γραφείo σε χρόνο ντε-τε

Φιλόδοξοι αποφοίτοι στα χρηματοποικονομικά αναφέρονται στην «μαγική αναστροφή». Τι σημαίνει αυτό; Παίρνουν ένα ταξί που τους πηγαίνει σπίτι και ζητούν να τους περιμένει από κάτω, ενώ εκείνοι ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην εργασία.

Τώρα που οι τράπεζες, αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ανταγωνισμό από εταιρείες τεχνολογίας, τα “hedge funds” και εταιρείες “private equity”, οι οποίες προσφέρουν στους νέους τραπεζίτες καλύτερες αμοιβές και πιο φυσιολογικά ωράρια εργασίας, πρέπει να αντιδράσουν.

Νωρίτερα τη φετινή χρονιά, η JPMorgan, ανακοίνωσε στο προσωπικό που απασχολείται στο τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής ότι τα Σαββατοκύριακα που δεν εργάζονται πάνω σε κάποια πολύ σημαντική συμφωνία, θα παίρνουν άδεια.

Η UBS, η οποία μάχεται μέσω μειώσεων στις δαπάνες, να ισορροπήσει τα αδύναμα κέρδη της, δήλωσε ότι θέλει να δώσει στους υπαλλήλους της επενδυτικής τραπεζικής μεγαλύτερη ευελιξία.

“Δεν μπορείς να αναγκάσεις τους εργαζόμενους να εργάζονται περισσότερες ή λιγότερες ώρες: στους ανθρώπους δεν αρέσει να πιέζονται”, δήλωσε ο Orce συμπληρώνοντας “Το μόνο που μπορείς να ζητήσεις είναι να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και την ίδια ώρα να τους δίνεις αρκετή ευελιξία ώστε να μπορούν να βρούν μια ισορροπία που λειτουργεί γι΄αυτούς.”

Αν δεν είναι ωραίο, τουλάχιστον καν’το να μοιάζει

Διάλειμμα για τους υπαλλήλους της Twitter
Διάλειμμα για τους υπαλλήλους της Twitter
Διάλειμμα για τους υπαλλήλους της Twitter

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πολλών μεγάλων εταιρειών, που δεν δραστηριοποιούνται απαραίτητα στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής, αλλά φροντίζουν να παρέχουν bonus σε ημέρες αδείας, επαγγελματικά ταξίδια που περιλαμβάνουν και ελεύθερο χρόνο για διασκέδαση και ξεκούραση καθώς επίσης και «φιλικό» εργασιακό περιβάλλον στους υπαλλήλους τους. Τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι αυτά των γραφείων της Google και του Twitter και της Adobe.

Στα γραφεία της Adobe
Στα γραφεία της Adobe
Στα γραφεία της Adobe

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι τα γραφεία της Activision Blizzard, εταιρείας Gaming, όπου το εργασιακό περιβάλλον κινείται σε ένα αμειγώς “παιχνιδιάρικο” κλίμα.