Γιατί είναι… υγεία η «διόρθωση» στα κρυπτονομίσματα

Γιατί είναι… υγεία η «διόρθωση» στα κρυπτονομίσματα
(FILES) This file photo taken on November 20, 2017 shows gold plated souvenir Bitcoin coins arranged for a photograph in London. - Bitcoin plunged below 39,000 USD for the first time in more than three months on May 19, 2021 after China said cryptocurrencies would not be allowed in transactions and warned investors against speculative trading in them, despite the country powering most of the world's mining. (Photo by Justin TALLIS / AFP) Photo: AFP
«Αν και επώδυνη, η απομάκρυνση της ‘σαβούρας’ του κλάδου είναι πιθανότατα υγιής» λέει ένας ειδικός.

Το Bitcoin έπεσε κάτω από τα 19.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020, καθώς οι ενδείξεις για την εμβάθυνση της πίεσης εντός του κλάδου του crypto συνεχίζουν να συσσωρεύονται με φόντο τη νομισματική σύσφιξη.

Το μεγαλύτερο ψηφιακό token με βάση την αξία αγοράς υποχώρησε έως και 11% στα 18.334 δολάρια το Σάββατο, σημειώνοντας ρεκόρ 12ης συνεχόμενης ημερήσιας πτώσης σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Το Ether έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 δολαρίων, σχεδόν κατά 13%, στα 951 δολάρια. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021. Οι δύο βασικοί πυλώνες της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχουν και οι δύο υποχωρήσει περισσότερο από 70% από τα ιστορικά υψηλά που είχαν σημειωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

«Αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερες ρευστοποιήσεις που οδηγούν τις τιμές και τη διάθεση των επενδυτών χαμηλότερα, γεγονός που πυροδοτεί ακόμα περισσότερες ρευστοποιήσεις και αρνητική διάθεση. Χρειάζεται ακόμη λίγο ‘ξεκαθάρισμα’, αλλά αυτό θα εξαντληθεί σε κάποιο στάδιο», δήλωσε η Noelle Acheson, επικεφαλής του τμήματος market insights της Genesis, ενός από τους μεγαλύτερους και πιο γνωστούς δανειστές στον χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Το τελευταίο σκέλος της πτώσης ώθησε το Bitcoin κάτω από τα 19.511 δολάρια, το υψηλότερο σημείο που είχε φτάσει το νόμισμα κατά τη διάρκεια του τελευταίου ανοδικού κύκλου του το 2017, το οποίο έφτασε στο τέλος εκείνης της χρονιάς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περίπου 12ετούς ιστορίας συναλλαγών του, το Bitcoin δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από τις κορυφές των προηγούμενων κύκλων.

Τα altcoins δεν αποτέλεσαν εξαίρεση στην αρνητική διάθεση των επενδυτών στον απόηχο της πτώσης του Bitcoin, με κάθε token στον δείκτη κρυπτονομισμάτων του Bloomberg να διαπραγματεύεται στο κόκκινο. Τα Cardano, Solana, Dogecoin και Polkadot κατέγραψαν 24ωρη πτώση μεταξύ 9% και 12% το Σάββατο, ενώ τα token ιδιωτικότητας όπως το Monero και το Zcash έχασαν έως και 11%.

Ένα τοξικό μείγμα κακών ειδήσεων και υψηλότερων επιτοκίων έχει αποβεί επιζήμιο για τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως το κρυπτονόμισμα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό της επιτόκιο στις 15 Ιουνίου κατά τρία τέταρτα της μίας ποσοστιαίας μονάδας – η μεγαλύτερη αύξηση από το 1994 – και οι κεντρικοί τραπεζίτες υπονόησαν ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν επιθετικά το επιτόκιο φέτος στον αγώνα για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

«Οι επενδυτές συνεχίζουν να τοποθετούνται αμυντικά μετά την καθοδηγούμενη από τη ρευστότητα ανοδική αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων του περασμένου έτους», δήλωσε ο Alkesh Shah, επικεφαλής στρατηγικής κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στην Bank of America Corp. σε σημείωμα την Παρασκευή. «Αν και επώδυνη, η απομάκρυνση της ‘σαβούρας’ του κλάδου είναι πιθανότατα υγιής, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σε πρότζεκτ με σαφείς οδικούς χάρτες για τις ταμειακές ροές και την κερδοφορία έναντι της αμιγώς αύξησης των εσόδων».

Πηγή: Fortune