Γιατί οι ΗΠΑ αφήνουν πίσω τους την τεχνολογική φούσκα του 1999

Γιατί οι ΗΠΑ αφήνουν πίσω τους την τεχνολογική φούσκα του 1999

Οι λόγοι για τους οποίους η εκτόξευση του Nasdaq δεν έχει καμία σχέση με τη λεγόμενη «φούσκα.com».

Του Matt Egan

Ο Nasdaq πλησιάζει στο επίπεδο των 5.000 μονάδων και βρίσκεται λιγότερο από 4% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό που είχε επιτύχει πριν από 15 χρόνια.

Αυτά τα επίπεδα ξυπνούν κακές αναμνήσεις από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν οι επενδυτές είχαν ξετρελαθεί με τις ζημιογόνες μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας. Οι καλές εποχές τελείωσαν όταν έσκασε η φούσκα το Μάρτιο του 2000, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στους επενδυτές και εξαφανίζοντας πολλές εταιρείες τεχνολογίας.

Όλα αυτά θέτουν το ερώτημα: Μήπως το γεγονός ότι ο Nasdaq συναγωνίζεται το δείκτη Dow σε ρεκόρ μονάδων σηματοδοτεί μια ακόμα φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας;

Όχι, αυτό το πάρτι των μετοχών των εταιρειών τεχνολογίας δεν φαίνεται ότι θα τελειώσει με δάκρυα. Κι αυτό επειδή οι εταιρείες τεχνολογίας σήμερα φαίνονται ώριμες. Είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους υγιείς σε σχέση με το 1999 και οι αποτιμήσεις των μετοχών τους βασίζονται σε κάτι που οι μετοχές του παρελθόντος δεν είχαν ποτέ: στα πραγματικά έσοδα.

«Δεν υπάρχει καμία φούσκα, όταν πρόκειται για μετοχές εταιρειών τεχνολογίας», είπε ο Σκοτ Κέσλερ, επικεφαλής έρευνας μετοχών τεχνολογίας της S&P Capital IQ.

Εκείνη την περίοδο εταιρείες όπως η Pets.com και οι υπηρεσίες παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών Webvan και Kozmo.com αγωνίζονταν στις δημόσιες αγορές με τεράστιες αποτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι δεν εμφάνιζαν κέρδη και συχνά είχαν λίγο έως και καθόλου έσοδα.

Οι επενδυτές είχαν ουσιαστικά επινοήσει τις δικές τους μετρήσεις απόδοσης, όπως τον αριθμό των «επισκέψεων» – το πόσοι χρήστες είχαν επισκεφθεί αυτές τις ιστοσελίδες – για να δικαιολογήσουν τις υψηλές τιμές των μετοχών.

Οι επενδυτές δε συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικό ήταν να αντιστοιχούν σε πραγματικά κέρδη αυτές οι επισκέψεις στους δικτυακούς τόπους.

Η υπερβολή με τις μετοχές τεχνολογίας οδήγησε σε αποτιμήσεις πολύ υψηλότερες απ’ όσο θα ήταν, εκ των υστέρων, λογικές.

Στο αποκορύφωμα της μανίας αυτής, ο Nasdaq είχε αποτιμηθεί πάνω από 100 φορές περισσότερο σε σχέση με τα προσδοκώμενα κέρδη, σε σύγκριση με 20 φορές σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Αυτό δε διαφέρει πολύ από την αναλογία 17,5 του προβλεπόμενου λόγου τιμής μετοχών προς κέρδη του δείκτη S&P 500.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες σήμερα στο δείκτη περιλαμβάνουν ονόματα γνωστών εταιρειών όπως η Apple, η Google, η Facebook και η Intel. Μόλις τον περασμένο μήνα, η Apple κατέγραψε ρεκόρ εσόδων 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες σήμερα διαθέτουν πολλά μετρητά. Δεν είναι μόνο η Apple με τα διαθέσιμα των 178 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και άλλες εταιρείες όπως η Microsoft, η Google, η Cisco Systems και η Oracle που έχουν κυριολεκτικά χρήματα που δεν ξέρουν τι να τα κάνουν.

Αυτό δε συνέβαινε κατά τη διάρκεια της φούσκας του dotcom όταν οι εταιρείες τεχνολογίας διέθεταν λίγα χρήματα, εκτός από εκείνα που είχαν συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια των Αρχικών Δημόσιων Εγγραφών τους.

«Όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες με καταστροφή, δεν είχαν τα μέσα για να ξεπεράσουν τη θύελλα», δήλωσε ο Κέσλερ.

Όλα αυτά εξηγούν γιατί οι επενδυτές δεν πρέπει να φοβούνται τα νέα υψηλά επίπεδα του Nasdaq.

«Πρέπει να δεχθούμε με ευχαρίστηση τα νέα υψηλά του Nasdaq καθώς φανερώνουν ότι και εμείς έχουμε ωριμάσει στην κατανόηση του Διαδικτύου και των δυνατοτήτων του», ανέφερε ο Ντέιβιντ Τζόι, επικεφαλής στρατηγικής στην αγορά της Ameriprise Financial.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα σχηματιστεί τελικά φούσκα στις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας, ή ότι δεν παρατηρούνται ήδη φούσκες σε άλλους τομείς τεχνολογίας.

Κοιτάξτε τις τεράστιες αποτιμήσεις επιχειρήσεων που υποστηρίζονται από επενδυτικά κεφάλαια, όπως η SnapChat, η Pinterest, η Uber και ακόμη και η Shazam τις τελευταίες εβδομάδες.

«Αν μη τι άλλο, φαίνεται ότι ενδέχεται να υπάρχει μια φούσκα που σχηματίζεται στις ιδιωτικές αγορές», δήλωσε ο Κέσλερ.