Γιατί υποχωρούν ο χρυσός και άλλα βασικά εμπορεύματα

Γιατί υποχωρούν ο χρυσός και άλλα βασικά εμπορεύματα

Στο όριο βρίσκονται οι παγκόσμιες αγορές.

του Κρις Μάθιους

Εμπορεύματα όπως ο χρυσός, ο σίδηρος και ο χαλκός υποχωρούν τελευταία, καθώς αναμένεται η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και ένα ακόμη ισχυρότερο δολάριο.

Η τιμή spot του χρυσού βρέθηκε σε χαμηλά 5,5 ετών την Παρασκευή το πρωί με την ουγγιά στα 1.083,44 δολάρια στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Οι τιμές του χαλκού, που συχνά θεωρούνται ως δείκτης της παγκόσμιας οικονομικής υγείας, λόγω της ευρείας βιομηχανικής χρήσης του μετάλλου, άγγιξαν επίσης ένα εξαετές χαμηλό στα 4.787,50 δολάρια ανά τόνο, σύμφωνα με το Reuters. Άλλα αγαθά όπως ο σίδηρος και το πετρέλαιο παραμένουν πολύ φθηνά και το πετρέλαιο μάλιστα υποχώρησε κατά 2,7% την Πέμπτη.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η πτώση την Πέμπτη ήταν το αποτέλεσμα της στενής παρακολούθησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από τις παγκόσμιες αγορές. Αξιωματούχοι της Fed, σε διάφορες περιστάσεις, άφησαν να εννοηθεί ξεκάθαρα ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια το Δεκέμβριο, αλλά ότι η περαιτέρω μετακίνηση σε αυτό το μέτωπο θα είναι σταδιακή. Τα υψηλότερα επιτόκια θα συνεχίσουν να ασκούν ανοδικές πιέσεις στο δολάριο, το οποίο έχει ήδη ενισχυθεί κατά 15% από τον Ιούλιο του 2014, αλλά οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας παραμένουν απτόητοι. Σε ομιλία του την Πέμπτη ο Αντιπρόεδρος της Fed Στάνλεϋ Φίσερ δήλωσε:

«Παρότι η ανατίμηση του δολαρίου και η αδυναμία στο εξωτερικό ήταν ένα αρκετά μεγάλο σοκ, η αμερικανική οικονομία φαίνεται να αντιδρά αρκετά καλά, παρά τις μεγάλες επιπτώσεις σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένους στο διεθνές εμπόριο».

Με άλλα λόγια οι χρηματιστές εμπορευμάτων πρέπει να αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει το ισχυρότερο δολάριο και ως εκ τούτου τις σχετικά χαμηλές τιμές βασικών εμπορευμάτων.