Γιατί ήταν σωστή η κίνηση της Google να πληρώσει ένα δισ. δολάρια στην Αpple

Γιατί ήταν σωστή η κίνηση της Google να πληρώσει ένα δισ. δολάρια στην Αpple

Η ορθή εμπορική επιλογή της Google αναμένεται να αποδώσει άμεσα το τεράστιο αυτό ποσό.

Eίναι γνωστό ότι η Alphabet και η Apple έχουν εμπλακεί σε μια σκληρή μάχη για το λειτουργικό σύστημα των κινητών τηλεφώνων, με το Android της Alphabet να οδηγεί την κούρσα με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και το iOS της Apple να έχει επίσης δεσπόζουσα θέση στα κέρδη των smartphones πωλήσεων.

Αυτό όμως που δεν είναι γνωστό είναι η εξάρτηση της Alphabet με την Apple για τα έσοδα από τη βάση αναζήτησης. Όπως αποκαλύφθηκε η Google κατέβαλε στην Apple το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων μόνο για να παραμείνει η προεπιλεγμένη μηχανή στο iPhone, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο αριθμός αυτός ήρθε στο φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο της εν εξελίξει δικαστικής διαμάχης μεταξύ της Google και της Oracle, κατά την οποία δημοσιοποιήθηκαν διάφορα λογιστικά στοιχεία που η Google θα προτιμούσε να κρατηθούν μυστικά.

Την περσινή χρονιά, oι New York Times δημοσίευσαν μια έρευνα της Goldman Sachs, από την οποία προέκυπτε ότι η Google έλαβε περίπου 12 δισ. δολάρια από τις διαφημίσεις για κινητές συσκευές. Η πιο ενδιαφέρουσα αποκάλυψη της Goldman Sachs όμως ήταν ότι το 75% των εσόδων της Alphabet προήλθαν από διαφημίσεις των iPhone και Ipad.

Mέχρι τότε δεν ήταν ξεκάθαρο πόσα πλήρωσε η Alphabet για να αποκτήσει το δικαίωμα να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στις κινητές συσκευές της Apple. Ωστόσο, σύμφωνα με αγωγή που κατατέθηκε από την Oracle, υποστηρίζεται ότι η Google χρησιμοποίησε το λογισμικό της Java προκειμένου να δημιουργήσει το Android και ότι η Alphabet πλήρωσε ένα δισ. δολάρια για να αποκτήσει το δυνατότητα του δικαιώματος.

Και το Bloomberg επικαλούμενο πηγή του Alphabet υποστηρίζει ότι το deal εμπεριέχει συμφωνία επιμερισμού των εσόδων κατά 34%.

Παρόλο που η μεγάλη επιταγή της Alphabet εξασφαλίζει μια σίγουρη θέση στις φορητές συσκευές της Apple, η ίδια φαίνεται ανοιχτή να συνεργαστεί και με άλλους παρόχους μηχανών αναζητήσεων.

Με το iOS 8, το αναβαθμισμένο λειτουργικό σύστημα της Apple, η τεχνολογική εταιρεία επέλεξε να συνεργαστεί με τη Bing της Microsoft αντί με την Alphabet της Google για την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης.

Το γεγονός ότι η Alphabet παρέχει την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στην Apple είναι μια σοφή κίνηση και για τις δυο εταιρείες: Τα υψηλά έσοδα της Apple επιτρέπουν στη Google να λαμβάνει και η ίδια περισσότερα έσοδα από τις  διαφημίσεις που τοποθετούνται στο λειτουργικό του σύστημα και εκτός αυτού η Apple έχει σήμερα την καλύτερη σε ποιότητα μηχανή αναζήτησης στην αγορά.