Γιατί κανείς δεν θα διαβάσει το βιογραφικό σου όταν ψάχνεις δουλειά
- 17/07/2025, 18:45
- SHARE

Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσεις την αναζήτηση εργασίας όπως αν έπαιζες σε ένα reality παιχνίδι.
Όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι οι μελλοντικοί εργοδότες θα παρακολουθούν κάθε σου κίνηση μέχρι να σε επιλέξουν. Σκέψου το περισσότερο ως μια διαδικασία χτισίματος και αξιοποίησης σχέσεων, ώστε ένας hiring manager να δώσει την ψήφο του στη δική σου αίτηση.
Αυτή η προσέγγιση είναι συχνά πιο αποτελεσματική από το να περιμένεις ότι το βιογραφικό σου θα μιλήσει από μόνο του, λένε σύμβουλοι καριέρας στο Business Insider. Ιδίως αν ξεκινάς τώρα και δεν έχεις μεγάλη εμπειρία.
«Οι άνθρωποι προσλαμβάνουν ανθρώπους, δεν προσλαμβάνουν χαρτιά», λέει ο Andy Chan, επικεφαλής του Office of Personal and Career Development στο Πανεπιστήμιο Wake Forest.
Όπως εξηγεί, οι υποψήφιοι αντιμετωπίζουν συχνά την πρόσληψη ως μια καθαρά συναλλακτική διαδικασία. Και ναι, υπάρχει αυτή η διάσταση, όμως είναι εξίσου σημαντικό να στηρίζεις την επαφή σου με τον εργοδότη σε ανθρώπινες σχέσεις.
Η νούμερο ένα τακτική για να κλείσεις συνέντευξη, σύμφωνα με τον Chan, είναι να γνωρίζεις κάποιον στον οργανισμό ή να έχεις κάποιον που μπορεί να σε συστήσει.
Μετά τη συζήτηση, αυτός ο άνθρωπος μπορεί να μιλήσει στον υπεύθυνο προσλήψεων ή στο HR και να τον ενημερώσει ότι θα κάνεις αίτηση.
«Αυτή η μικρή συστατική είναι πολύ συχνά το κλειδί για να πάρεις τη συνέντευξη», λέει χαρακτηριστικά.
Διέθεσε το 60%-70% του χρόνου σου στο networking
Ο Chan προτείνει στους περισσότερους υποψήφιους –ακόμη και στους πρωτοεισερχόμενους στην αγορά– να αφιερώνουν το 60% με 70% του χρόνου τους σε συζητήσεις και networking και μόλις το 30% με 40% σε online αιτήσεις. «Οι περισσότεροι φοιτητές λένε: “Ξόδεψα το 100% του χρόνου μου κάνοντας αιτήσεις online”», σημειώνει, εξηγώντας πως το μοντέλο αυτό δεν αποδίδει.
Αν δεν έχεις πολλούς επαγγελματικούς γνωστούς, μπορείς να στραφείς στο γραφείο σταδιοδρομίας του πανεπιστημίου σου για να σε φέρει σε επαφή με αποφοίτους ή recruiters.
Μια άλλη επιλογή είναι να ζητήσεις από κάποιον που θαυμάζεις να μιλήσετε για λίγα λεπτά για την επαγγελματική του πορεία, πρόκειται για την αποκαλούμενη informational interview.
Φρόντισε όμως να έχεις κάνει την έρευνά σου, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την εταιρεία. «Αν ζητάς 15 λεπτά από τον χρόνο τους, βεβαιώσου ότι αφιέρωσες 15 λεπτά από τον δικό σου», τονίζει η career coach Madeline Mann.
Κάνε αίτηση και μετά βάλε μπρος τη στρατηγική σου
Η Jane Curran, επικεφαλής του παγκόσμιου HR operations της JLL, εξηγεί ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε αιτήσεις για θέσεις που μας ενδιαφέρουν. «Πρέπει πρώτα να μπεις στο ραντάρ του εργοδότη», τονίζει, αλλά δεν σταματάς εκεί.
«Μετά, πρέπει να το μετατρέψεις σε hustle», λέει. Αυτό σημαίνει να μπεις στο LinkedIn και να δεις ποιος μπορεί να έχει επαφή στην εταιρεία.
«Πρέπει να βρεις ποιος γνωρίζει ποιον, και πώς θα ξεχωρίσεις για να πάρεις συνέντευξη», επισημαίνει.
Η Catherine Fisher, career expert του LinkedIn, εξηγεί ότι το networking δεν σημαίνει απαραίτητα να βγάζεις κάποιον για δείπνο τρεις φορές την εβδομάδα.
Μπορεί να είναι ένα ουσιαστικό σχόλιο σε ένα post ή ένα απλό μήνυμα. Αν ζητάς μεγαλύτερη χάρη, τότε ίσως χρειαστεί να κεράσεις έναν καφέ.
«Το networking είναι ένας μυς που θα χρειαστεί να εξασκείς σε όλη σου την καριέρα», λέει η Fisher. Όταν ψάχνεις δουλειά, θα τον χρησιμοποιείς πιο έντονα.
Εξηγεί ακόμη ότι δεν χρειάζεται να επικοινωνείς μόνο όταν έχεις κάτι μεγάλο να πεις. Μπορεί απλά να στείλεις ένα μήνυμα λέγοντας ότι σκέφτηκες τον άλλον και σου άρεσε η τελευταία σας συζήτηση. «Πρέπει να κρατάς αυτές τις σχέσεις ζεστές», λέει. «Γιατί θα σε βοηθήσουν όταν τις χρειαστείς».
Ένα κρίσιμο σημείο, σύμφωνα με την ίδια, είναι η αμοιβαιότητα. Όταν κάποιος σου ζητάει τον χρόνο σου, δώσ’ του τον. «Έτσι λειτουργεί ο κύκλος του networking».
Το βιογραφικό εξακολουθεί να έχει σημασία
Παρά τον καθοριστικό ρόλο του networking, το βιογραφικό σου δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα, εξηγεί η Kathleen Powell, επικεφαλής σταδιοδρομίας στο William & Mary.
Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν λογισμικό αυτόματης ανάγνωσης (ATS) για να εντοπίζουν λέξεις-κλειδιά που υπάρχουν στην αγγελία.
Και ακόμη κι αν φτάσει σε ανθρώπινο μάτι, ο χρόνος που θα αφιερωθεί για να διαβαστεί είναι ελάχιστος. «Αν το διαβάζει άνθρωπος, φρόντισε να βρίσκει εύκολα αυτό που ψάχνει», καταλήγει η Powell.