Γιατί το Facebook καταργεί εκατοντάδες σελίδες και λογαριασμούς;

Γιατί το Facebook καταργεί εκατοντάδες σελίδες και λογαριασμούς;

Αντιδράσεις υπάρχουν από διαχειριστές ιστοσελίδων που κατηγορούν το Facebook για λογοκρισία.

Εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, το Facebook ανακοίνωσε πως καταργεί 559 σελίδες και 251 λογαριασμούς πολιτικού περιεχομένου, που- όπως υπογραμμίζουν σε ανάρτησή τους οι Ναθάνιελ Γκλάιχερ, επικεφαλής πολιτικής κυβερνοασφαλείας, και Όσκαρ Ροντρίγκεζ, Product Manager- «παραβίαζαν κατά συρροήν τους κανόνες μας σχετικά με το spam και τη συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά».

Όπως τονίζεται στην εν λόγω ανάρτηση, «ένα κοινό είδος spam είναι δημοσιεύσεις που προωθούν απατηλά προϊόντα…αλλά το μεγαλύτερο μέρος των spam που βλέπουμε σήμερα είναι διαφορετικό. Αυτοί που βρίσκονται από πίσω τους δημιουργούν δίκτυα σελίδων χρησιμοποιώντας ψεύτικους λογαριασμούς ή πολλαπλούς λογαριασμούς με τα ίδια ονόματα. Ανεβάζουν clickbait αναρτήσεις σε αυτές τις σελίδες για να οδηγήσουν τον κόσμο σε ιστοσελίδες που είναι εντελώς άσχετες με το Facebook και μοιάζουν αθώες, αλλά είναι στην πραγματικότητα “φάρμες” διαφημίσεων. Οι άνθρωποι πίσω από αυτές τις δραστηριότητες επίσης ανεβάζουν τις ίδιες clickbait αναρτήσεις σε δεκάδες γκρουπ στο Facebook, συχνά εκατοντάδες φορές σε μικρό χρονικό διάστημα, για να αυξήσουν την κίνηση στις σελίδες τους. Και συχνά χρησιμοποιούν ψεύτικους λογαριασμούς για την παραγωγή ψεύτικων like και κοινοποιήσεων».

Όπως τονίζεται στη συνέχεια, θέματα όπως φυσικές καταστροφές ή κουτσομπολιά για διασημότητες ήταν δημοφιλείς τρόπου παραγωγής clickbait, ωστόσο σήμερα τα δίκτυα αυτά χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο πολιτικό περιεχόμενο που προκαλεί έντονη αίσθηση- ανεξαρτήτως πολιτικής κλίσης- για να δημιουργήσουν κοινό και να φέρουν κίνηση στις ιστοσελίδες τους, κερδίζοντας χρήματα για τον κάθε επισκέπτη στην ιστοσελίδα. «Και, σαν την εμπνεόμενη από την πολιτική δραστηριότητα που έχουν δει, οι “ειδήσεις” ή απόψεις που κοινοποιούν αυτοί οι λογαριασμοί, συχνά δεν διαχωρίζονται από τον κανονικό πολιτικό διάλογο. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε τη “συμπεριφορά” τους- όπως το αν χρησιμοποιούν ψεύτικους λογαριασμούς ή ανεβάζουν επανειλημμένα spam- αντί για το περιεχόμενό τους, όταν αποφασίζουμε ποιους λογαριασμούς, σελίδες ή γκρουπ να απομακρύνουμε» υπογραμμίζεται σχετικά.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, μεταξύ των σελίδων που επηρεάζονται βρίσκονται τα Nation in Distress, Reverb Press, Reasonable People Unite, The Resistance, Right Wing News, Snowflakes κ.α., με εκπρόσωπο του Facebook να επιβεβαιώνει πως οι σελίδες είναι μεταξύ αυτών που απομακρύνθηκαν, τονίζοντας ωστόσο πως δεν θα κυκλοφορήσει πλήρης λίστα. Αντιδράσεις υπάρχουν από διαχειριστές ιστοσελίδων, που τονίζουν πως δεν επιδίδονται σε παραπληροφόρηση ή διασπορά ψευδών ειδήσεων και κατηγορούν το Facebook για λογοκρισία.