Γιατί καταρρέει η μετοχή της Goldman Sachs

Γιατί καταρρέει η μετοχή της Goldman Sachs

Η Goldman Sachs περνά μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της τελευταίας δεκαετίας, και το ίδιο φαίνεται να γίνεται με τις μετοχές της.

 

Από την έναρξη της δικαστικής διερεύνησης τριών τραπεζικών της οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε ένα σκάνδαλο απάτης πολλών δισεκατομμυρίων στη Μαλαισία, οι επενδυτές συνεχώς διαβάζουν άσχημα νέα για την τράπεζα και την εμπλοκή της.

Το μπαράζ αρνητικών αναφορών κορυφώθηκε τη Δευτέρα, με τον Μαλαισιανό υπουργό Οικονομικών να απαιτεί «πλήρη αποπληρωμή» των ζημιών, βυθίζοντας τη μετοχή της Goldman Sachs στα επίπεδα πτώσης του 2011.

Στην Wall Street οι αναλυτές εξέφρασαν την έκπληξή τους για τη «βουτιά» της μετοχής, σημειώνοντας ότι η τράπεζα -εναντίον της οποίας δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες- μπορεί να αντέξει οποιοδήποτε πρόστιμο της επιβληθεί. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η πτώση προέρχεται από έναν συνδυασμό ανησυχιών από τη διαρκή αρνητική δημοσιότητα και αβεβαιότητας για το τι θα ακολουθήσει.

Την 1η Νοεμβρίου τουλάχιστον τρεις επιφανείς τραπεζίτες της Goldman Sachs ενεπλάκησαν από το ίδιο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε μια πολυεθνική εγκληματική εταιρική υπόθεση, η οποία περιέχει χρηματισμό δημόσιων αξιωματούχων στη Μαλαισία και άλλα κράτη και ξέπλυμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η ίδια η τράπεζα δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις αρχές και ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με μια σειρά από «πρωτοφανή» πρόστιμα.

Η μετοχή της Goldman Sachs έχασε μετά από την τελευταία εξέλιξη το 7,5% της αξίας της. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση σε μια μέρα από τον Νοέμβριο του 2011, με τις συναλλαγές των μετοχών της να τριπλασιάζονται σε σύγκριση με τον μέσο όρο. Επιπλέον, η τράπεζα επιδεικνύει τις χειρότερες ημερήσιες επιδόσεις στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, στον οποίο μόλις τέσσερις εταιρείες σημείωσαν πτώση.