Γιατί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ericsson αγαπά το λογισμικό της εταιρείας;

Γιατί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ericsson αγαπά το λογισμικό της εταιρείας;

Σχεδόν τα δύο-τρίτα των εσόδων της σουηδικής εταιρείας προήλθαν από λογισμικό και υπηρεσίες. Ο διευθύνων σύμβουλος Χανς Βέστμπεργκ πιέζει για περισσότερα.

της Χέδερ Κλάνσι

Πριν από μια δεκαετία, σχεδόν το 75% των ετήσιων πωλήσεων της Ericsson προέρχονταν από πωλήσεις hardware. Πέρυσι, σχεδόν τα δύο-τρίτα των εσόδων ύψους 31,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της σουηδικής εταιρείας (σε τρέχουσες ισοτιμίες) προήλθαν από λογισμικό και υπηρεσίες. Ο διευθύνων σύμβουλος Χανς Βέστμπεργκ πιέζει για περισσότερα.

Το σχέδιο υλοποιήθηκε στα τέλη Σεπτέμβρη μέσω δύο ξεχωριστών, αλλά πολύ σχετικών εξελίξεων: την απόφαση της εταιρείας να αγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας cloud Apcera (η τέταρτη τέτοια επένδυση μέσα σε δύο μήνες), και την αναμόρφωση του πυρήνα της τεχνολογίας δικτύου που καθιστά πολύ ευκολότερο για τους πελάτες της Ericsson να ενεργοποιήσουν νέα χαρακτηριστικά ή υπηρεσίες με αναβαθμίσεις λογισμικού και όχι αλλαγή hardware.

«Αποφασίσαμε ότι έως το 2015, θέλουμε να έχουμε τρεις πλατφόρμες hardware, δύο-τρεις σειρές λογισμικού,» είπε ο Βέστμπεργκ στο Fortune, ενώ επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη για συναντήσεις με επενδυτές.

«Όταν το κάναμε αυτό, αποφασίσαμε ότι θέλαμε να εικονικοποιήσουμε όλα τα προϊόντα μας για το μέλλον. Μπορείτε να τα αγοράσετε ανάλογα με την ικανότητα, ή ανάλογα με το πόσο χρησιμοποιούνται. Δε μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό στον κλάδο μας παλαιότερα, ήταν αδύνατο.»

Το Fortune ζήτησε από τον Βέστμπεργκ, ο οποίος άνοιξε το συνέδριο Fortune Brainstorm Tech αυτό το καλοκαίρι στο Άσπεν, να θέσει τη μετάβαση αυτή σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Τα σχόλιά έχουν υποστεί επεξεργασία για λόγους σαφήνειας και συντομίας.

Δίνει η Ericsson μεγαλύτερη έμφαση στο λογισμικό που σχετίζεται με τις πρόσφατες επενδύσεις στο cloud;

Φυσικά, γιατί τώρα ξαφνικά τα προϊόντα τηλεπικοινωνιών μας είναι εικονικά, εκτός από την πλευρά του ραδιοφώνου. Τα πάντα, από δρομολογητές μέχρι συστήματα τιμολόγησης, είναι εικονικά. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια μεγάλη, μεγάλη συζήτηση σχετικά με αυτό, θα πάρει ώρες, αλλά όλα τα δίκτυα έχουν χτιστεί κάθετα. … Αν εικονικοποιείτε το προϊόν σας, μπορείτε να το χτίσετε οριζόντια. Γιατί να θέλει κανείς ένα σύστημα τιμολόγησης ή ένα λειτουργικό σύστημα οριζόντια; Για δύο λόγους: πρώτον, μπορείτε να μειώσετε το κόστος, αλλά το μεγαλύτερο όφελος προέρχεται από τις νέες υπηρεσίες που έχετε που ποτέ δεν ήσασταν σε θέση να προσθέσετε στο παρελθόν.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό τώρα;

Είμαστε στη δεύτερη φάση μιας από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές επαναστάσεις που έχουμε δει ποτέ. Κάθε τεχνολογική επανάσταση έχει δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, δημιουργείται η τεχνολογία. Σκεφτείτε τα τελευταία 30 χρόνια, μέχρι το 2010 υπήρχαν μόνο τρεις υπηρεσίες που θα μπορούσατε να πάρετε από ένα δίκτυο: σταθερό ευρυζωνικό, φωνής και SMS. Όλα τα δίκτυα κατασκευάστηκαν γι ‘αυτό. Στη συνέχεια, πολύς κόσμος ανακάλυψε ότι μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα σε αυτό το δίκτυο, που δεν σχετίζονταν με αυτές: Το Google είναι ένα τέλειο παράδειγμα. Το Facebook είναι ένα άλλο. Τώρα καινοτομούν σε αυτό, και σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε. Αν θέλουμε να επωφεληθούμε από αυτό, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που έχει δημιουργηθεί η τεχνολογία, επειδή τα πάντα βασίζονται στη φωνή, τα SMS και τις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις.

Πώς μετασχηματίζει αυτό την Ericsson; Οι άνθρωποι έχουν την εταιρεία στο μυαλό τους ως πάροχο εξοπλισμού.

Ιστορικά, η Ericsson ποτέ δεν διαχώρισε τους πελάτες της. Δε χρειάστηκε, όλοι έκαναν το ίδιο πράγμα. Αλλά βλέπουμε μια τεράστια κατάτμηση φορέων. Θα σας δώσω παραδείγματα, και θα καταλάβετε τι κάνουμε. Αρχικά έχουμε τους προγραμματιστές δικτύου. Αυτοί λένε, «Δεν με νοιάζει τι συμβαίνει στο δίκτυό μου. Έχω ένα μεγάλο δίκτυο, δεν είναι φανταχτερό, με σταθερό πάγιο για δεδομένα. Δε με νοιάζει το SMS ή η φωνή, μόνο ένα σταθερό πάγιο.» Ύστερα έχουμε τους δημιουργούς των υπηρεσιών. Αυτοί ρίχνουμε χρήματα σε δίκτυα IP, τα καθιστούν πιο έξυπνα, προσθέτουν τα πάντα, από την πρόσβαση στο ραδιόφωνο με σύνδεση 4G μέχρι routing. Ξέρουν ότι πρόκειται για παροχή νέων τύπων υπηρεσιών δεδομένων, σε νέες βιομηχανίες. Αυτοί οι δύο φορείς είναι πολύ διαφορετικοί, και επενδύουν πολύ διαφορετικά.

Πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της επιχείρησής που εσείς αποκαλείτε τηλεόραση και μέσα ενημέρωσης;

Υπολογίζεται ότι το 40% των δικτύων στον κόσμο σήμερα είναι δίκτυα για βίντεο, και αυτό το ποσοστό πρόκειται να αυξηθεί. Το μεγάλο θέμα εδώ είναι η βελτιστοποίηση. Έτσι, κάνουμε τα πάντα, από την προσωρινή αποθήκευση μέχρι την επιτάχυνση για να δούμε ότι μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε συσκευή. Δεν είναι και πολύ απλό όταν έχετε περιεχόμενο που χρησιμοποιείται σε μια μικρή συσκευή χειρός Samsung, σε iPhone 6, σε iPad, και σε υπολογιστή. Το δίκτυο πρέπει να το γνωρίζει αυτό. Στη συνέχεια, θα πρέπει να παρέχετε στον κάθε χρήστη όση ικανότητα χρειάζεται. Δεν θέλετε να τους δώσετε πάρα πολύ, γιατί τότε προκύπτει ένα άλλο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει τηλεόραση και μέσα ενημέρωσης για εμάς. Η άλλη άποψη είναι ότι, αν είστε ένας ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, θα έχετε να αντιμετωπίσετε το ίδιο πρόβλημα. Η τηλεόραση με χρονοχρέωση είναι ωραία, αλλά η χρήση της μειώνεται. Όλες οι υπόλοιπες μορφές χρήσης της τηλεόρασης σημειώνουν αύξηση της ζήτησης, και θα πρέπει να προετοιμαστεί κανείς για αυτό.