Γιατί ο Έλον Μασκ έχει πιθανότητες να κερδίσει τη δικαστική διαμάχη κατά του Twitter

Γιατί ο Έλον Μασκ έχει πιθανότητες να κερδίσει τη δικαστική διαμάχη κατά του Twitter
ANKARA, TURKIYE - APRIL 26: In this photo illustration, the image of Elon Musk is displayed on a computer screen and the logo of twitter on a mobile phone in Ankara, Turkiye on April 26, 2022. Twitter announced Monday it has accepted Elon Musk's offer to be purchased for $44 billion. Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

του Jacob Carpenter

Τις τρεις ημέρες από τότε που ο Musk τερμάτισε την εξαγορά του Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πολλοί δικηγόροι που ειδικεύονται σε συγχωνεύσεις και εξαγορές υποστήριξαν ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου δεν είχε ισχυρά χαρτιά στη διαμάχη του με τη διοίκηση της εταιρείας για την κατάργηση της συμφωνίας. Είπαν ότι οι δύο κύριοι λόγοι του Musk για να απορρίψει την εξαγορά – ότι το Twitter αρνήθηκε να του παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των λογαριασμών bot στην πλατφόρμα και ότι ο διευθύνων σύμβουλος Parag Agrawal απέλυσε δύο υψηλόβαθμους υπαλλήλους – πιθανότατα δεν πληρούν το νόμιμο όριο για την υπαναχώρηση από τη βιαστική αγορά του.

Εάν ισχύει αυτό, ο δικαστής του δικαστηρίου του Ντέλαγουερ μπορεί να είναι σε θέση να αναγκάσει τον Musk να καταβάλει τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια, παρόλο που πρόκειται για τιμή μεγαλύτερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας κοινωνικών μέσων.

Ίσως αυτή να είναι η στιγμή που τελείωσε η τύχη του Elon Musk, ενός ανθρώπου που αψηφά τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές κινητών αξιών, παραμένει εμφανώς σιωπηλός μετά από ισχυρισμούς για φυλετική και σεξουαλική παρενόχληση στις εταιρείες του, και ενεργεί σαν έφηβος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – όλα με ελάχιστες συνέπειες.

Όμως ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla μπορεί ακόμα να επωφεληθεί από μερικά «παραθυράκια», με τη βοήθεια των χρημάτων και της «καπατσοσύνης» του. Ο Matt Levine του Bloomberg υποστηρίζει ότι ο Musk θα μπορούσε να κερδίσει με τους παρακάτω τρόπους:

– Υποστηρίζοντας με πειστικότερο από το αναμενόμενο τρόπο το επιχείρημα ότι το Twitter έχει παραποιήσει την επικράτηση των bots στην πλατφόρμα του και ότι αυτό συνιστά «υλική αρνητική επίδραση» για το Twitter.

– Κραδαίνοντας την απειλή της προοπτικής μιας μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης – η οποία θα αποθαρρύνει περαιτέρω την ήδη παραπαίουσα εταιρεία – με την ελπίδα να διαπραγματευτεί μια χαμηλότερη τιμή εξαγοράς.

– Εκμεταλλευόμενος τους φόβους του δικαστή του Ντέλαγουερ για το τι θα συμβεί εάν παρά τη διαταγή για ολοκλήρωση της συμφωνίας ο Musk απλά αρνηθεί, μια προοπτική που θα μπορούσε «να υπονομεύσει το εταιρικό δίκαιο του Ντέλαγουερ περισσότερο από το να τον αφήσουν να γλιτώσει από την ολοκλήρωση της συμφωνίας».

– Χρησιμοποιώντας την απειλή του να τερματίσει τη συμφωνία ως τρόπο για να περιορίσει την εξωτερική του χρηματοδότηση για την εξαγορά, καθιστώντας τον εαυτό του ουσιαστικά ανίκανο να ολοκληρώσει την εξαγορά.

Μόνο μία από τις παραπάνω επιλογές θα αποτελούσε νίκη επί της βάσης του επιχειρήματός του – και αυτό αντιπροσωπεύει πιθανώς το λιγότερο πιθανό αποτέλεσμα. Πιθανότατα, ο Musk θα εκμεταλλευτεί την απόγνωση του Twitter για τη συμφωνία, τις ιδιοτροπίες του νόμου περί συγχωνεύσεων και εξαγορών, και τη δική του προθυμία να υπομείνει μια μακρά, δαιδαλώδη νομική μάχη επιδιώκοντας μια καλύτερη συμφωνία. Κατ’ ελάχιστο, ο Musk πιθανότατα θα κληθεί να πληρώσει ένα πρόστιμο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και να αντιμετωπίσει την οργή των ελίτ κύκλων που έχουν βαρεθεί με τους τρόπους του.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι ένα μικρό τίμημα. Και αν συμβεί αυτό, οι εχθροί του Musk θα πρέπει να περιμένουν μια άλλη ευκαιρία για να γευτούν τη δικαίωση.

Πηγή: Fortune.com