Γιατί ο Elon Musk παράτησε το Στάνφορντ μετά από δύο μέρες

Γιατί ο Elon Musk παράτησε το Στάνφορντ μετά από δύο μέρες
epa07991614 Tesla CEO Elon Musk attends the awarding ceremony of 'Das Goldene Lenkrad' (lit. the Golden Steering Wheel) in Berlin, Germany, 12 November 2019. For the 43rd time, the weekly 'BILD am SONNTAG' and the European AUTO BILD Group award the Europe's most important car prize - 'The Golden Steering Wheel'. EPA/CLEMENS BILAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Mahnoor Khan

Ανάμεσα στις πολλές παράξενες κινήσεις καριέρας του Elon Musk είναι και μία που χρονολογείται από το 1995, όταν εγκατέλειψε το Στάνφορντ μετά από μόλις δύο ημέρες στο διάσημο πανεπιστήμιο.

Αφού απέκτησε δύο πτυχία, το ένα από τα οποία ήταν από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ο Elon γράφτηκε στο διδακτορικό πρόγραμμα του Στάνφορντ για να σπουδάσει φυσική της ενέργειας σε ηλικία 24 ετών. Δύο ημέρες αργότερα, ωστόσο, άλλαξε γνώμη και τα παράτησε.

Ο λόγος; Πίστευε ότι το διαδίκτυο είχε περισσότερες δυνατότητες να επηρεάσει τον κόσμο από την έρευνά του στη φυσική. Ήθελε να επωφεληθεί από την έκρηξη του διαδικτύου και έτσι έκανε, ξεκινώντας την πρώτη του εταιρεία, τη Zip2, την οποία πούλησε για πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια τέσσερα χρόνια αργότερα.

Ο Elon ήταν πάντα ένα ιδιαίτερο παιδί, πολύ μπροστά από την εποχή του και την ηλικία του. Είχε μάθει μόνος του να γράφει κώδικα σε ηλικία 9 ετών και είχε δημοσιεύσει το πρώτο του παιχνίδι στα 12 του. Στα 17 του, έκανε ένα τεστ ικανοτήτων προγραμματισμού υπολογιστών πανεπιστημιακού επιπέδου, το οποίο οι εξεταστές τον ανάγκασαν να το επαναλάβει επειδή δεν είχαν δει ποτέ τόσο υψηλή βαθμολογία, όπως μοιράστηκε η μητέρα του σε ένα tweet.

Στη συνέχεια, επρόκειτο να φέρει την επανάσταση στα ηλεκτρονικά οχήματα με την Tesla και να γράψει ιστορία με την SpaceX. Έχει επίσης μια νεοσύστατη επιχείρηση με τσιπ εγκεφάλου που ονομάζεται Neuralink, η οποία ο ίδιος ισχυρίζεται ότι θα δώσει υπεράνθρωπες ικανότητες στους ανθρώπους και θα θεραπεύσει τα πάντα, από ψυχικές ασθένειες μέχρι παράλυση.

Αν και είναι σαφές ότι ο Elon είναι μοναδικός με πολλούς τρόπους, η απόφασή του να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο δεν είναι μοναδική. Στους δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας που εγκατέλειψαν το κολέγιο περιλαμβάνονται οι Bill Gates, Mark Zuckerberg και Michael Dell.

Τα κολέγια τείνουν να ακολουθούν μια άκαμπτη δομή, διδάσκοντας κυρίως αυτό που έχει ήδη γίνει, αντί να εξερευνούν το μέλλον. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που πολλοί αυτοδημιούργητοι, όπως ο Elon, δυσκολεύονται να παραμείνουν εντός των ορίων του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος, τολμούν να καινοτομήσουν μόνοι τους, και καταλήγουν να κερδίσουν την ιδιότητα του δισεκατομμυριούχου με αυτόν τον τρόπο.

Με τόσες πολλές περιπτώσεις επιχειρηματιών που τα κατάφεραν στην εποχή της τεχνολογίας και των κρυπτονομισμάτων, και με τη σταδιακή αύξηση των διδάκτρων και του φοιτητικού χρέους, υπάρχει ένα ερώτημα που έρχεται στο μυαλό: είναι το ρίσκο της παραίτησης από το πτυχίο μια έξυπνη κίνηση για τον μέσο άνθρωπο ή μόνο …θαυματουργοί σαν τον Elon Musk τα καταφέρνουν καλύτερα αφού τα παρατήσουν ακαδημαϊκά;

Πηγή: Fortune.com