Γιατί ο Jeff Bezos πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 1,8 δισ. δολαρίων μέσα σε μόλις δύο μέρες

Γιατί ο Jeff Bezos πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 1,8 δισ. δολαρίων μέσα σε μόλις δύο μέρες
epa06996692 (FILE) - A file photograph showing Amazon CEO Jeff Bezos walking on stage at a press conference where he introduced new Kindle products such as the Kindle Paperwhite Wi-Fi + 3G, the Kindle Fire HD and new programs and innovations for the wireless tablets at Santa Monica Airport in Santa Monica, California, USA, 06 September 2012 (issued 04 September 2018). Amazon.com Inc. has become the second publicly traded US company to reach one trillion US dollars in market value. Last month Apple Inc. was the first company to be valued at 1 trillion US dollars. EPA/MICHAEL NELSON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Tom Metcalf, Bloomberg

Στα 15 χρόνια που μεσολάβησαν από την είσοδο της Amazon στο χρηματιστήριο το 1997, ο Jeff Bezos πούλησε σχεδόν το 1/5 της εταιρείας του για περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Και την προηγούμενη εβδομάδα, πούλησε το 0,2% της εταιρείας για 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια!

Συγκεκριμένα, ο Bezos διέθεσε 905.456 μετοχές της Amazon σε μόλις δύο ημέρες (Παρασκευή και Δευτέρα), σύμφωνα με ένα προσυμφωνημένο σχέδιο αγοραπωλησίας όπως καταμαρτυρούν τα σχετικά έγγραφα που υποβλήθηκαν στις ρυθμιστικές αρχές. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο επικεφαλής της Amazon έχει πουλήσει συνολικά μετοχές αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα 2/3 αυτών να έχουν διατεθεί την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Η κλίμακα των πρόσφατων πωλήσεων – 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 – αντανακλά εν μέρει τη ραγδαία αυξανόμενη αποτίμηση αξίας της Amazon. Την περασμένη Τρίτη, θυμίζουμε, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι το 11% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου που διαθέτει ο Bezos μεταφράζεται σε 116 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα, όμως, η συχνότητα και το μέγεθος των πωλήσεων μετοχών του Bezos αντανακλά και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του ολοένα και πιο κοσμικού προφίλ του.

Τα τελευταία χρόνια, ο ίδιος έχει αλλάξει το στυλ του και πλέον εμφανίζεται τακτικά στα εξώφυλλα εφημερίδων και περιοδικών, ειδικά από τότε που βγήκε το διαζύγιο με τη MacKenzie Bezos το 2019.

Με τη φίλη του Lauren Sanchez ο Bezos πλέον εμφανίζεται τακτικά σε κινηματογραφικές προβολές, διοργανώνει πάρτι για την πολιτική και χρηματοπιστωτική ελίτ της Ουάσινγκτον, και μπλέκει έως και σε σκάνδαλα με διεθνείς προεκτάσεις ύστερα από δημοσιεύματα που φέρουν τον διάδοχο του θρόνου στη Σαουδική Αραβία να επεδίωξε να χακάρει το κινητό του τηλέφωνο.

Όλα αυτά απέχουν πολύ από τον Bezos του χαμηλού προφίλ που ο ίδιος καλλιεργούσε για χρόνια. Όπως και ο δισεκατομμυριούχος Bill Gates, ο Bezos ενδιαφερόταν ελάχιστα για το λαμπερό lifestyle άλλων τιτάνων της τεχνολογίας, όπως ο Larry Ellison της Oracle, του οποίου οι αγορές περιλαμβάνουν ένα νησί στη Χαβάη και ένα σούπερ γιοτ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Bezos δεν έχει δαπανήσει …ένα μάτσο χρήματα. Έχει, και παραέχει! Πέρα από τα ακίνητα που διαθέτει τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική ακτή των ΗΠΑ, έχει αγοράσει και 1.700.000 στρέμματα ερήμου στο Τέξας, απ’ όπου κάνει πράξη το πάθος του για την εξερεύνηση του διαστήματος. Όπως έχει πει στο παρελθόν, με τις πωλήσεις των μετοχών της Amazon χρηματοδοτεί με περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως την εταιρεία διαστημικών πυραύλων Blue Origin LLC.