Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν διεξάγει πόλεμο στην αργκό, τα τζιν και τις ξένες ταινίες

Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν διεξάγει πόλεμο στην αργκό, τα τζιν και τις ξένες ταινίες
epa08394680 A photo released by the official North Korean Central News Agency (KCNA) shows shows North Korean leader Kim Jong-un delivering a speech on the occasion of the 75th founding anniversary, at the ground-breaking ceremony of for the construction of the Pyongynag Hospital, 17 March 2020 (issued 01 May 2020). EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ζωή στη Βόρεια Κορέα είναι σαν να βρίσκεται κανείς σε συνεχή κατάσταση lockdown χωρίς διαδίκτυο, χωρίς κοινωνικά μέσα, παρά μόνο με μερικά κρατικά τηλεοπτικά κανάλια σχεδιασμένα να λένε ό,τι θέλουν οι ηγέτες της χώρας, αναφέρει το BBC.

Η Βόρεια Κορέα εισήγαγε πρόσφατα έναν νέο νόμο που επιδιώκει να εξαλείψει κάθε είδους ξένη επιρροή  τιμωρώντας σκληρά οποιονδήποτε πιάνεται  να παρακολουθεί ξένες ταινίες, να φοράει ξενόφερτα ρούχα ή ακόμη και να χρησιμοποιεί αργκό.

Γιατί όμως αναρωτιέται σε ρεπορτάζ του το BBC;

Η Yoon Mi-so λέει ότι ήταν 11 ετών όταν είδε για πρώτη φορά έναν άνδρα να εκτελείται επειδή κατείχε μία δραματική ταινία από τη Νότια Κορέα. Όπως είπε, διατάχθηκε ολόκληρη η γειτονιά να παρακολουθήσει την εκτέλεση. «Αν δεν το έκανες, θα χαρακτηριζόσουν ως προδότης», είπε στο BBC από το σπίτι της στη Σεούλ.

Η ασφάλεια της Βόρειας Κορέας εξασφάλιζε ότι η ποινή για το λαθρεμπόριο παράνομων βίντεο ήταν θάνατος για όλους.

«Έχω μια έντονη την ανάμνηση εκείνου του άντρα που ήταν με δεμένα τα μάτια, μπορώ ακόμα να δω τα δάκρυά του να ρέουν από κάτω. Αυτό ήταν τραυματικό για μένα. Το ύφασμα που κάλυπτε τα μάτια του ήταν εντελώς βρεγμένο», είπε.

«Ένας πόλεμος χωρίς όπλα»

Η ζωή στη Βόρεια Κορέα είναι σαν να βρίσκεται κανείς σε συνεχή κατάσταση lockdown χωρίς διαδίκτυο, χωρίς κοινωνικά μέσα, παρά μόνο με μερικά κρατικά τηλεοπτικά κανάλια σχεδιασμένα να λένε ό,τι θέλουν οι ηγέτες της χώρας, αναφέρει το BBC.

Και τώρα ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν εισάγει ένα νέο νόμο ενάντια σε αυτό που το καθεστώς περιγράφει ως «αντιδραστική σκέψη». Όποιος πιάνεται με πολλά μέσα ενημέρωσης από τη Νότια Κορέα, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ιαπωνία αντιμετωπίζει τώρα τη θανατική ποινή. Όσοι πιάστηκαν να παρακολουθούν τέτοια μέσα αντιμετωπίζουν ποινή 15 χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Και δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουν οι άνθρωποι, τονίζει το BBC.

Πρόσφατα, ο Κιμ έγραψε μια επιστολή στα κρατικά μέσα ενημέρωσης καλώντας  το Σύνδεσμο Νεολαίας της χώρας να καταργήσει τη «δυσάρεστη, ατομικιστική, αντικοσιαλιστική συμπεριφορά» μεταξύ των νέων. Θέλει να σταματήσει την ξένη ομιλία, τα χτενίσματα και τα ρούχα που περιέγραψε ως «επικίνδυνα δηλητήρια».

Η Daily NK, μια διαδικτυακή έκδοση στη Σεούλ με πηγές στη Βόρεια Κορέα, ανέφερε ότι τρεις έφηβοι είχαν σταλεί σε στρατόπεδο επανεκπαίδευσης επειδή έκοψαν τα μαλλιά τους σαν είδωλα της K-pop και επειδή γύριζαν το στρίφωμα στο παντελόνι τους πάνω από τους αστραγάλους τους. Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι ο Κιμ βρίσκεται σε πόλεμο που δεν περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα ή πυραύλους. Αναλυτές λένε ότι προσπαθεί να σταματήσει τις εξωτερικές επιρροές και πληροφορίες που φτάνουν στους ανθρώπους της Βόρειας Κορέας καθώς η ζωή στη χώρα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύεται ότι πεινούν. Ο  Κιμ θέλει να διασφαλίσει ότι εξακολουθούν να τρέφονται με την προσεκτικά επεξεργασμένη προπαγάνδα του κράτους, αντί να κερδίζουν μια ματιά στη ζωή, σύμφωνα με τα φανταστικά K-dramas που διαδραματίζονται νότια των συνόρων στη Σεούλ, μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Ασίας.

Η χώρα έχει αποκοπεί περισσότερο από τον εξωτερικό κόσμο από ποτέ, αφού σφράγισε τα σύνορά της πέρυσι ως απάντηση στην πανδημία. Οι ζωτικές προμήθειες και το εμπόριο από τη γειτονική Κίνα σχεδόν σταμάτησαν. Αν και ορισμένες προμήθειες αρχίζουν να περνούν, οι εισαγωγές εξακολουθούν να είναι περιορισμένες.

Αυτή η επιβαλλόμενη απομόνωση έχει επιδεινώσει μια ήδη αποτυχημένη οικονομία όπου τα χρήματα διοχετεύονται στις πυρηνικές φιλοδοξίες του καθεστώτος. Νωρίτερα φέτος ο ίδιος ο Κιμ παραδέχτηκε ότι ο λαός του αντιμετώπιζε «τη χειρότερη κατάσταση που πρέπει να ξεπεράσουμε».

Τι λέει ο νόμος;

Η Daily NK ήταν η πρώτη που έλαβε αντίγραφο του νόμου. «Αναφέρει ότι εάν ένας εργαζόμενος έχει συλληφθεί, ο επικεφαλής του εργοστασίου μπορεί να τιμωρηθεί και αν ένα παιδί είναι προβληματικό, οι γονείς μπορούν επίσης να τιμωρηθούν. Το σύστημα αμοιβαίας παρακολούθησης που ενθαρρύνεται από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας αντικατοπτρίζεται επιθετικά σε αυτόν τον νόμο», είπε ο αρχισυντάκτης Lee Sang Yong στο BBC.

Λέει ότι αυτό προορίζεται να «καταστρέψει» όνειρα ή τη γοητεία που μπορεί να τρέφει η νεότερη γενιά για τον Νότο. «Με άλλα λόγια, το καθεστώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να σχηματιστεί μια αίσθηση αντίστασης εάν εισαχθούν πολιτισμοί από άλλες χώρες», είπε.

Ο Choi Jong-hoon, ένας από τους λίγους αποστάτες που κατάφερε να βγει από τη χώρα τον περασμένο χρόνο, δήλωσε στο BBC ότι «όσο πιο δύσκολη είναι η εποχή, τόσο σκληρότεροι είναι οι κανονισμοί, οι νόμοι και οι τιμωρίες».

«Ψυχολογικά, όταν η κοιλιά σου είναι γεμάτη και βλέπεις μια ταινία της Νότιας Κορέας, μπορεί να είναι για αναψυχή. Αλλά όταν δεν υπάρχει φαγητό και είναι ένας αγώνας για να ζήσεις, οι άνθρωποι απογοητεύονται», είπε.