Γιατί ο κόσμος χρειάζεται αναβάθμιση του ρόλου των εταιρικών ηγετών

Γιατί ο κόσμος χρειάζεται αναβάθμιση του ρόλου των εταιρικών ηγετών
Large group of people on one side of a seesaw balanced against a large businessman who is supported by a dollar on the other side, illustration. (Photo by FANATIC STUDIO / GARY WATERS/ SC / FST / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP

του Alan Murray

Μόλις κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο από τον Ian Bremmer, συνιδρυτή του Eurasia Group και γκουρού της γεωπολιτικής σε εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Ονομάζεται The Power of Crisis (Η δύναμη της κρίσης), είναι έξυπνο, σχετικά σύντομο (208 σελίδες) και συμπυκνώνει το κεντρικό δίλημμα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.

Ποιο είναι αυτό το δίλημμα; Ο κόσμος διαλύεται – κυρίως με έναν αυξανόμενο εμφύλιο πόλεμο στις ΗΠΑ και έναν αυξανόμενο ψυχρό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας – σε μια εποχή που η ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη λόγω των προκλήσεων που θέτουν, ιδίως, οι παγκόσμιες απειλές για την υγεία, η κλιματική κρίση και η επανάσταση στην τεχνολογία.

Ενώ η βασική παραδοχή του Bremmer είναι συχνά σκοτεινή, το συμπέρασμά του είναι αισιόδοξο. Οι τρεις προκλήσεις, υποστηρίζει, «δημιουργούν τη σημαντικότερη ευκαιρία που είχαν ποτέ οι άνθρωποι να ενώσουν την πρακτική και την ηθική φαντασία τους για το καλό όλων».

Ο ανταγωνισμός και η συνεργασία μπορούν να συνυπάρξουν, επιμένει. Δεν είναι απαραίτητο οι Αμερικανοί να επιλύσουν τις διαφορές τους, ας πούμε, για την άμβλωση, προκειμένου να αναπτύξουν προγράμματα κατάρτισης σε μέγεθος και κλίμακα κατάλληλα για την τεχνολογική επανάσταση.

Και δεν είναι απαραίτητο για τις ΗΠΑ και την Κίνα να καταλήξουν σε συμφωνία, ας πούμε, για τα δικαιώματα των Ουιγούρων προκειμένου να αντιμετωπίσουν συνεργατικά το κλίμα ή να υιοθετήσουν κανόνες για τη χρήση δεδομένων.

Ο Bremmer επισημαίνει την επιτυχία του COVAX, ο οποίος υποστηρίζεται από 172 χώρες για την παροχή ισότιμης παγκόσμιας πρόσβασης στα εμβόλια για τον COVID, ως παράδειγμα του τι είναι εφικτό. Θα μπορούσε να επεκταθεί για άλλες προκλήσεις στον τομέα της υγείας; Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μια παρόμοια προσέγγιση για τη δημιουργία ενός πράσινου Σχεδίου Μάρσαλ; Ή έναν Παγκόσμιο Οργανισμό Δεδομένων;

Η πορεία προς τέτοιες λύσεις στον σημερινό κατακερματισμένο κόσμο δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη. Αλλά η ανάλυση του Bremmer υπογραμμίζει γιατί είναι σημαντικές οι προσπάθειες των ηγετών των επιχειρήσεων να αφιερώσουν περισσότερο από τον λιγοστό χρόνο και την προσοχή τους στα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και γεωπολιτικά προβλήματα.

Οι παγκόσμιοι πολιτικοί ηγέτες, όλο και περισσότερο, ακολουθούν στρατηγικές διαίρεσης. Οι επιχειρηματικοί ηγέτες, από τη φύση τους, αναζητούν δρόμους πρόσθεσης και πολλαπλασιασμού. Ο κόσμος χρειάζεται τη βοήθειά τους.

Πηγή: Fortune.com