Γιατί ο κόσμος εξοργίζεται με τα κέρδη δεύτερου τριμήνου της BP

Γιατί ο κόσμος εξοργίζεται με τα κέρδη δεύτερου τριμήνου της BP
BP logo at BP gas station in Krakow. On Thursday, May 26, 2022, in Krakow, Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

της Sophie Mellor

Η BP ανέφερε τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη της τα τελευταία 14 χρόνια, καθιστώντας την την τελευταία από τις πέντε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που σημειώνουν αποτελέσματα-ρεκόρ στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να εκτοξεύει την τιμή του πετρελαίου στα ύψη.

Ενώ τα τεράστια κέρδη επιτρέπουν στην BP να δώσει καλές αποδόσεις στους μετόχους της μέσω αυξημένων μερισμάτων και επαναγορών μετοχών, οι αυξημένες ταμειακές ροές προσελκύουν επίσης αρνητική προσοχή και μεγαλύτερες εκκλήσεις για επιπλέον φορολόγηση του κλάδου.

Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά σημεία από τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του 2022 της BP:

x3

Τα υποκείμενα κέρδη της BP τριπλασιάστηκαν σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Το 2021, όταν τα ενεργειακά κέρδη εξακολουθούσαν να επιβραδύνονται λόγω της μειωμένης ζήτησης από τα συνεχιζόμενα lockdown λόγω της πανδημίας του COVID-19, η BP είχε αναφέρει κέρδη 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

8,5 δισεκατομμύρια δολάρια

 Τα εντυπωσιακά κέρδη του δεύτερου τριμήνου της BP ξεπέρασαν κατά πολύ τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών των 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια που κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η τελευταία φορά που τα κέρδη της BP ήταν τόσο υψηλά ήταν το 2008, όταν οι τιμές του πετρελαίου είχαν κορυφωθεί στα 147,30 δολάρια το βαρέλι τον Ιούλιο του 2008 λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, της αυξημένης ζήτησης από την Κίνα και της πτώσης της αξίας του δολαρίου ΗΠΑ. Την εποχή εκείνη η BP ανέφερε κέρδη τρίτου τριμήνου το 2008 ύψους 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

10%

Η BP αύξησε την τριμηνιαία πληρωμή μερίσματος στους μετόχους κατά 10%, ανεβάζοντάς το στα 6,006 σεντ ανά κοινή μετοχή.

Αυτό είναι ένα μεγάλο άλμα σε σχέση με μια προηγούμενη δέσμευση για αύξηση της πληρωμής μερίσματος κατά περίπου 4% ετησίως μέχρι το 2025.

3,5 δισεκατομμύρια δολάρια επαναγορές

 Η BP δεσμεύτηκε να επαναγοράσει μετοχές αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2022 μετά την ολοκλήρωση επαναγορών μετοχών αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου. Η BP έχει μέχρι στιγμής επαναγοράσει μετοχές 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

4.413 δολάρια ανά νοικοκυριό

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ενέργειας Cornwall Insights, το μέσο νοικοκυριό στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει την έδρα της η BP, αναμένεται να ξοδέψει 3.615 λίρες σε λογαριασμούς ενέργειας φέτος. Πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση από τον μέσο ετήσιο λογαριασμό τον Οκτώβριο του 2021, ο οποίος ήταν μόλις 1.400 λίρες.

60 δισεκατομμύρια δολάρια

Συνολικά, οι πέντε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου – η ExxonMobil, η Chevron, η Shell, η BP και η Total – ανακοίνωσαν κέρδη 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το 45% των οποίων θα πάει απευθείας στις τσέπες των μετόχων. Τα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 100% σε ετήσια βάση.

4,5%

Οι μετοχές της BP σημείωσαν άνοδο 4,5% στις 409,8 πένες στο Λονδίνο το πρωί της Τρίτης, αφού η ανακοίνωση των κερδών παρουσίασε τα θεαματικά αποτελέσματα, προτού υποχωρήσουν ξανά στις 404,55 μέχρι το μεσημέρι.

Πηγή: fortune.com