Γιατί ο κόσμος μισεί τους τραπεζίτες της Wall Street;

Γιατί ο κόσμος μισεί τους τραπεζίτες της Wall Street;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια νέα έρευνα αποδεικνύει και επίσημα πως οι νόμοι, η ηθική και τα πρόστιμα δεν μπορούν να περιορίσουν τη θέληση των τραπεζιτών για κέρδος.

Οι τραπεζίτες της Wall Street, αλλά και των μεγάλων τραπεζικών οργανισμών της Βρετανίας, δεν έχουν κανένα πρόβλημα στο να παραβιάσουν τους νόμους και τους ηθικούς κανόνες για να βελτιώσουν τη θέση τους. Πρόκειται για μια άποψη που όλοι υποψιάζονταν. Και τώρα ήρθε η σειρά μιας επίσημης έρευνας για να επιβεβαιώσει την υποψία.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Norte Dame, για λογαριασμό της νομικής εταιρείας Labaton Sucharow, η θέληση των τραπεζιτών παραμένει σταθερή παρά τα πρόστιμα που επιβάλλονται εδώ και χρόνια και τη διαρκή αυστηροποίηση των κανονισμών.

Το ¼ από τους 1200 τραπεζίτες που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν πως θα παραβίαζαν τους εσωτερικούς κανονισμούς για να κερδίσουν μια επιστροφή 10 εκατομμυρίων δολαρίων αν ήξεραν πως δεν επρόκειτο να συλληφθούν. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν το ίδιο με μια προηγούμενη έρευνα του πανεπιστημίου, το 2012, πάνω στο ίδιο θέμα. Μάλιστα, το 47% υποψιάζεται τους ανταγωνιστές τους για παραβιάσεις των νόμων και των ηθικών κανόνων, ενώ το 23% δεν διστάζει να κατηγορήσει ακόμα και τους ίδιους τους συνεργάτες τους.

Οι τραπεζίτες δεν φάνηκαν καθόλου εντυπωσιασμένοι με τις αρχές ρυθμιστικής εποπτείας. Σχεδόν οι μισοί θεωρούν πως οι ρυθμιστικοί οργανισμοί είναι αναποτελεσματικοί για να ανιχνεύσουν και να διώξουν τις παράνομες συμπεριφορές.