Γιατί ο Λιονέλ Μέσι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο

Γιατί ο Λιονέλ Μέσι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο
epa06604492 FC Barcelona's Lionel Messi reacts during the UEFA Champions League Round of 16, second leg soccer match between FC Barcelona and Chelsea FC at Nou Camp stadium in Barcelona, Spain, 14 March 2018. EPA/ALEJANDRO GARCIA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο επιστημονικός αναλυτής Simon Brundish εξηγεί τους λόγους που φέρνουν τον Αργεντίνο πάνω από όλους τους άλλους.

Ο διάσημος επιστημονικός αθλητικός αναλυτής Simon Brundish τολμά να απαντήσει στο ερώτημα “Μέσι ή Ρονάλντο;”. Και η «μπίλια» κάθεται στον Αργεντίνο άσο της Μπαρτσελόνα για μια σειρά από εμπεριστατωμένους λόγους, ακόμη κι αν ο Brudish ξεκινά την επιχειρηματολογία του λέγοντας πως «όποιος λέει το αντίθετο, τότε ο μόνος τρόπος να το εξηγήσει είναι είτε εάν ο Μέσι έχει σπάσει το πόδι του, είτε είναι νεκρός, ή είναι απλώς ψεύτης».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο Brundish στο CNN, ο Μέσι βάζει ένα γκολ ή δίνει μια ασίστ ανά 48 αγωνιστικά λεπτά. Μιλάμε για δύο σίγουρα γκολ σχεδόν ανά αγώνα – αν λάβουμε υπόψη και τις καθυστερήσεις.

Πολλοί θα αντιδράσουν με την άποψη του Brundish, καθώς το αντίπαλον δέος που ακούει στο όνομα Κριστιάνο Ρονάλντο, κάνει επίσης εκπληκτικά πράγματα στα γήπεδα με τη φανέλα της Γιουβέντους. Σύμφωνα με τον επιστημονικό αναλυτή, η διαφορά του Μέσι από τους υπόλοιπους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές έγκειται σε ένα στατιστικό στοιχεία με την ονομασία xG-Build.

Η μέτρηση αυτή αφορά τη συμμετοχή κάθε παίκτη σε ένα γκολ, εκτός από εκείνον που έβγαλε την τελική πάσα και τον σκόρερ. Για παράδειγμα, όταν μια ομάδα αναπτύσσεται από τα πόδια του τερματοφύλακα, έναν αμυντικό και έναν μεσοεπιθετικό που βγάζει την ασίστ, τότε τερματοφύλακας και αμυντικός θα επιβραβευτούν από το σύστημα μέτρησης xG-Build.

Λαμβάνοντας υπόψη τα τρομακτικά ποσοστά του Μέσι σε γκολ και ασίστ ανά αγώνα, θα περίμενε κανείς ότι η θέση του σε αυτό το στατιστικό στοιχείο θα είναι χαμηλή. Όμως, σύμφωνα με τον Burdish, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Τη σεζόν 2017-2018 τα δεδομένα της ιστοσελίδας ποδοσφαιρικών στατιστικών στοιχείων, Understat, έφεραν τον Μέσι πάνω από τους καλύτερους δημιουργικούς μέσους όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Eden Hazard της Τσέλσι, Mesut Ozil της Άρσεναλ, και τον Christian Eriksen της Τότεναμ. Ξεπερνά επίσης και τους Ρονάλντο, Σαλάχ και Νεϊμάρ.

Αν, λοιπόν, συνδυάσουμε γκολ, ασίστ και xG-Build, καταλήγουμε σε ένα μόνο συμπέρασμα: Ο Μέσι είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος σε όλο τον κόσμο.