Γιατί ο «μονόκερος» με τη μεγαλύτερη αποτίμηση αξίας σνομπάρει την είσοδό του στο αμερικανικό χρηματιστήριο;

Γιατί ο «μονόκερος» με τη μεγαλύτερη αποτίμηση αξίας σνομπάρει την είσοδό του στο αμερικανικό χρηματιστήριο;
epa05754805 An Alipay-app on a smartphone screen and Finnair logos at the Helsinki airport, Finland, 27 January 2017. Finnish flag carrier Finnair said it will launch Alipay as an official method of in-flight payments for customers travelling on carrier's Asian route between Helsinki and Shanghai. Alipay is the mobile payment platform of Chinese Ant Financial. Finnair is the first airline to accept payments via Alipay. EPA/MARKKU OJALA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ant, μια εταιρεία χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας που διαχειρίζεται την κυρίαρχη πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών της Κίνας, αποτιμήθηκε για τελευταία φορά το 2018 στα 150 δισ. δολάρια.

της Naomi Xu Elegant

Η κινεζική Ant Group, θυγατρική της Alibaba, σχεδιάζει μια διπλή είσοδο στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης, σε μια κίνηση που μπορεί να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά φέτος. Παράλληλα, είναι και μια ένδειξη ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες του κόσμου αρχίζουν να διαλέγουν πλευρές, σε μια στιγμή που η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας διχάζει την παγκόσμια αγορά.

Η Ant, μια εταιρεία χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας που διαχειρίζεται την κυρίαρχη πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών της Κίνας, αποτιμήθηκε για τελευταία φορά το 2018 στα 150 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές μετοχών εκτιμούν ότι η τρέχουσα αξία της εταιρείας είναι στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που την καθιστά τον μονόκερο με τη μεγαλύτερη αποτίμηση αξίας στον κόσμο.

Η Ant θα κάνει το χρηματιστηριακό της ντεμπούτο ταυτόχρονα στο χρηματιστήριο Star Market της Σαγκάης και στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου είναι εισηγμένη η Alibaba.

Ο ιδρυτής της Alibaba, Jack Ma, ξεκίνησε την Ant το 2014 και διαθέτει μερίδιο 50% στη συγκεκριμένη εταιρεία fintech. Οι δύο εταιρείες έκλεισαν μια συμφωνία πέρυσι που προσέφερε στην Alibaba μετοχικό μερίδιο 33% στην Ant.

Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σε σχέση με το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι «ο ευκολότερος τρόπος για την Ant», δεδομένης της ρυθμιστικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ και της εγγύτητας του Χονγκ Κονγκ στις βασικές αγορές της Ant, όπως δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής στρατηγικής έρευνας στην China Renaissance Securities.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, οι πιθανότητες εισαγωγής της Ant στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποχωρούν συνεχώς» είπε ο Pang. «Φαίνεται ότι η εταιρεία λαμβάνει υπόψη της όλους αυτούς τους παράγοντες αβεβαιότητας και κινδύνου».

Η απόφαση της Ant να μην ασχοληθεί με τα αμερικανικά χρηματιστήρια και να επιλέξει δύο άλλα κοντά στην έδρα της στην Κίνα λέει πολλά για το χάσμα στην επιχειρηματική σκηνή υψηλής τεχνολογίας σήμερα. Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε ζητήματα όπως τα δεδομένα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το εμπόριο είναι εμφανές ότι διαχέεται και σε άλλους τομείς, αναγκάζοντας τις εταιρείες τεχνολογίας να επιλέξουν πλευρά σε αυτή τη διαμάχη.